用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Shatin College or Renaissance College
樓主: 168sumsum
go

[中學] Shatin College or Renaissance College [複製鏈接]

Radiomama 發表於 22-9-19 08:28

Shatin college 和其他ESF 中學在初中時會有Spanish/Fren ...

請問係咪即係Sha Tin college Y7就已經可以開始學French,咁知唔知上到去IBDP係會考咩level 呢? 謝謝

melobi12 發表於 22-9-19 12:54
請問係咪即係Sha Tin college Y7就已經可以開始學French,咁知唔知上到去IBDP係會考咩level 呢? 謝謝
...

我不是STC家長,唔知會否講錯;但若由Y7讀起,好大機會是French B (SL or HL)

我問我個女,佢中文都唔係好架,但我問佢揀中文chi A 定早d學定西班牙文? 佢話寧願依家勤力d讀好中文

melobi12 發表於 22-9-19 12:54
...

STC year 7 开始有中文笫一語言,中文第二語言或法文,三選一。中文笫一語言考IB chi A, 中文笫二語言考chi B, 法文考French B, high or standard.

Radiomama 發表於 22-9-19 08:28

Shatin college 和其他ESF 中學在初中時會有Spanish/Fren ...

STC 初中只可選中文或法文,二選一,但中文分第一或第二語言組別。

回覆樓主:

認識有些從小就讀國際學校的學生,當IB選中文時都遇到一個好實際的問題。如果選擇中文A SL, 可能會拿5/6。但是如果選擇中文 B HL (讀4科HL), 中文可能拿6/7。

而香港的大學只是看IB的總分,唔會理你中文 讀 A定B.

barque 發表於 22-9-19 19:34
認識有些從小就讀國際學校的學生,當IB選中文時都遇到一個好實際的問題。如果選擇中文A SL, 可能會拿5/6。 ...

多數考美國才会考慮4 HL (包括 chi b hl), 顯示自己敢於挑戰自己,考香港英國看總分,比較少考 4 HL

barque 發表於 22-9-19 19:34
認識有些從小就讀國際學校的學生,當IB選中文時都遇到一個好實際的問題。如果選擇中文A SL, 可能會拿5/6。 ...

RC 近年不允許學生修4個HL,所以如果修chi B HL, 選科彈性少咗。

poonseelai 發表於 22-9-19 20:57
多數考美國才会考慮4 HL (包括 chi b hl), 顯示自己敢於挑戰自己,考香港英國看總分,比較少考 4 HL
...

如果3科HL中包括中文B HL. 可能會影響報大學選科。如果唔想讀中文A,但是又唔想影響報大學時的選科。所以亦有人因為這樣選4 HL.

Radiomama 發表於 22-9-19 21:00
RC 近年不允許學生修4個HL,所以如果修chi B HL, 選科彈性少咗。

會多咗人選中文A SL 或者選其他Lang
?

barque 發表於 22-9-19 21:47

會多咗人選中文A SL 或者選其他Lang

多咗人選其他語文的ab initio

964000 發表於 22-9-19 08:46
IS一般中學最高stream中文都不輕鬆,主要是local school轉去讀的,但我聽人由LS高中轉去ESF,都”ai”老師 ...

咁通常要求學校讀淺啲中文,通常批唔批呢?

barque 發表於 22-9-19 21:45
如果3科HL中包括中文B HL. 可能會影響報大學選科。如果唔想讀中文A,但是又唔想影響報大學時的選科。所以 ...

3科 HL 最好同大學科目相關,亦有英國大學 出conditional offer 要求3科 HL 成績,除非大學讀中文,中史,chi b HL 應該同大學科目無關。

Apple_Orange_T 發表於 22-9-19 22:50
咁通常要求學校讀淺啲中文,通常批唔批呢?

唔批,其實IB的中文課程不錯,不像DSE的難觸摸。

回覆樓主:

其實Chi B HL真係好簡單

每個小朋友的語言能力都唔同,要達到雙母語的程度也不容易。自己的小朋友都猶豫過選中文A或是B好呢。最後選擇左中文A. 在IB學習過程中她覺得中文A的課程有趣很多,中文亦都有大進步。
但是最後IB考試中文是成績最低的-科。

Radiomama 發表於 22-9-19 13:09
我不是STC家長,唔知會否講錯;但若由Y7讀起,好大機會是French B (SL or HL)

Thank you!

bbandww 發表於 22-9-19 19:00
STC year 7 开始有中文笫一語言,中文第二語言或法文,三選一。中文笫一語言考IB chi A, 中文笫二語言考ch ...

如果小朋友小學已有French 基礎,中文較weak,假設考到STC Y7,想繼續學French,是否只可選擇重新由零學French,同埋冇得上中文?

Thank you.

Radiomama 發表於 22-9-19 21:53

多咗人選其他語文的ab initio

老實說(唔好打我),我覺得IB成績單上有科ab initio有點難睇,如果請人見到都唔知當你識唔識好。
我覺得另一個語言一定要起碼B, 就算SL也好,純個人主觀感覺。

melobi12 發表於 22-9-20 09:20
如果小朋友小學已有French 基礎,中文較weak,假設考到STC Y7,想繼續學French,是否只可選擇重新由零學Fr ...

STC中文及法文只可二選一,Year 7法文是由零开始。建议可選中文第二語言,自己出面繼續學法文,到Y8 or 9, 再改,學校可以比你改,但要視乎學生本身程度可否跟上。
‹ 上一主題|下一主題