用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Shatin College or Renaissance College
go

[中學] Shatin College or Renaissance College [複製鏈接]

家姐已經在Renaissance讀緊year 9, 阿妹而家在傳統學校讀緊小六,下年都想轉ESF, RC 嘅中文應該好好過 Shatin College, 阿妹嘅中文亦都唔錯,本來2 姊妹幫我同一間學校方便啲、但 Shatin Collge 嘅成績似乎好過 RC, 阿妹亦都谷得。有煩惱緊應該報邊間,有冇人可以俾啲意見嗎?🙏
   10    0    0    0

回覆 168sumsum 的帖子

Rc 繁體,由傳統學校轉過來會否方便啲?而且家姐同一間唔係好d 咩。

168sumsum 發表於 22-9-11 15:44
家姐已經在Renaissance讀緊year 9, 阿妹而家在傳統學校讀緊小六,下年都想轉ESF, RC 嘅中文應該好好過 Sha ...

RC 唔駛考IGCSE, Shatin College要。
成績大家應該唔差太遠,各ESF校年年有微上落。有迷思又如果唔怕麻煩路程及將來再轉,各人入讀一間,有需要其中一個再申請內部transfer。

家姐已經在Renaissance讀緊year 9, 阿妹而家在傳統學校讀緊小六,下年都想轉ESF, RC 嘅中文應該好好過 Sha ...

成績其唔係咁大分別,RC亦有狀元,同一間好D

你意思係 SC 谷D?是學校定家長谷?印象中SC 大部分考中文B SL (今年5月只有9個 bilingual diploma), 而 RC 多D考 中文A,阿妹本地轉去SC 都應該要考中文A

回覆 poonseelai 的帖子

我想知 STC 係咪學校谷啲?還是讀書風氣濃厚D? 另外,諗緊如果去英國 yr 12,係咪考咗 IGCSE 會好啲?

168sumsum 發表於 22-9-12 01:01

我想知 STC 係咪學校谷啲?還是讀書風氣濃厚D? 另外,諗緊如果去英國 yr 12,係 ...

我唔知呀,所以也用了"?"

從無想過用「谷」呢個字去形容STC 或RC。
STC 的IBDP 成績較佳,是ESF 系列之最,但若説ESF 各校的教學,其實差不多。
RC就是不用考Igcse, IB through-train, 睇吓自己孩子是否喜歡。
喜歡一個學習環境、一間學校、一班同學和老師,會令孩子穩步成長。轉變太多,有時得不償失。
還有,學校的track record是其他人的成績,最後還是看孩子自己的學習目標。

168sumsum 發表於 22-9-12 01:01

我想知 STC 係咪學校谷啲?還是讀書風氣濃厚D? 另外,諗緊如果去英國 yr 12,係 ...

Y12去英國,讀什麼課程?為咗咩目標?想入牛劍?

回覆 Radiomama 的帖子

過英國讀AL 係後備方案。
真心想知 Shatin College 係咪中文比較弱,相比 RCHK. 繁簡體唔重要

我都有想過呢個問題,但RC 位置方便好多,中文用返繁體唔洗轉簡體字,Chi A唔易讀,我覺得留在RC, 自己出去考igcse快d考完仲好,方便分配時間比之後的IBDP。

168sumsum 發表於 22-9-18 22:53
回覆 Radiomama 的帖子

過英國讀AL 係後備方案。

Shatin college 和其他ESF 中學在初中時會有Spanish/French的課時,因此中文科上堂時間會較RC少。到IBDP時,可以選Chi A的學生可能多數會是由local sch 插班入去的同學。

所以這個不是孰高孰低嘅問題,而是課程安排的必然結果。

Radiomama 發表於 22-9-19 08:28

Shatin college 和其他ESF 中學在初中時會有Spanish/Fren ...

IS一般中學最高stream中文都不輕鬆,主要是local school轉去讀的,但我聽人由LS高中轉去ESF,都”ai”老師給他讀低一級中文stream,另一個LS去GSIS驚入最高中文stream辛苦,索性棄中文揀法文,
佢地真係避中文避到天腳底,我覺得父母成日話要小朋友先在LS學中文,但又學到神憎鬼厭咁,何苦呢。

964000 發表於 22-9-19 08:46
IS一般中學最高stream中文都不輕鬆,主要是local school轉去讀的,但我聽人由LS高中轉去ESF,都”ai”老師 ...

咁咪win win囉, 又要求 學高中文水平, 又唔考高水平考試, 攞多一至二分, 仲讀少一科 HL (chi b HL vs chi A SL )

妳好,win win,係咪意思RC上堂讀中文A,考試考中文B。

davidiau 發表於 22-9-19 11:19

妳好,win win,係咪意思RC上堂讀中文A,考試考中文B。

我係回應有家長話要學好中文,但考試要考低D水平,原則上每間學校要按學生水平分級別,有幾多跟足真的唔知。

好似唔考中文可考外語 ab initio, 即從未學過,聽過有人会在外面學而無申報

Radiomama 發表於 22-9-19 08:28

Shatin college 和其他ESF 中學在初中時會有Spanish/Fren ...

拉開話題少少,想請教一下,在RC去到哪一年才可以讀第三語言(例如西班牙文)?如果華裔學生想讀西班牙文,有冇機會?謝謝

davidiau 發表於 22-9-19 11:19

RC的話,如果在小學及中學一直是中文A班,到IBDP 一定要修Chi A (SL or HL); 如果唔係要轉修Spanish or French

poonseelai 發表於 22-9-19 11:40

我係回應有家長話要學好中文,但考試要考低D水平,原則 ...

曾經有某local名校學生將轉IS Y7, 問自細在該IS讀的師兄「入咗去如何可以派入低D stream中文」,該IS朋友答「點解要咁呀?你咁會嘥咗自己時間學唔到野架喎!」又如我女考樂器,揀埋個list最難D歌去考(話因為鐘意),我話揀呢首易啲喎,佢當然唔睬我。我心稔,IS啲學生真係儍㗎喎

mandy_ng207 發表於 22-9-19 11:41
拉開話題少少,想請教一下,在RC去到哪一年才可以讀第三語言(例如西班牙文)?如果華裔學生想讀西班牙文 ...

RC 中學Y7-11均只有中文及英文,無第三語言。到DP,學生在group 2可選Spanish or French ab initio, 即beginner level。

‹ 上一主題|下一主題