用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問自行分配同統一派位應該點樣分配好? ...
發新帖回覆
go

請問自行分配同統一派位應該點樣分配好?

Hello,我的小朋友準備跟住9月尾做自行分配小學學位。
目前我有幾間心水小學 (我是將軍澳的),而小朋友係家中首名子女。
學校A: 我本身係呢間小學的畢業生,而且之前出席過課程簡介會,覺得課程應該會適合小朋友。
學校B: 上網搵過,呢間小學係將軍澳d學校排名好前的。

自行分配係咪應該填返最有把握(最多分數)的學校好d呢?
我而家決定唔到...

回覆樓主:

1. 要看 A 校派到後,有可能無法叩門 B 校。 是否心甘情願就讀, 還是要千方百計叩門。

回覆樓主:

2. A 校在乙部抽中機會有多大
3. B 校是否接受非 111 叩門, 如果不接受無報過自行叩門的,是否甘心。
4. B 校是極受歡迎的小學,自行能抽到的機會有多高?
5. 不公開兩校名稱,家長們很難給你明確意見。

回覆 BSCYL 的帖子

A係港澳信義會小學,B係保良局馮晴小學

至於A在統一派位抽中機率有幾多,我覺得未必高吧?

yujioh_tang2002 發表於 22-9-11 14:43
回覆 BSCYL 的帖子

A係港澳信義會小學,B係保良局馮晴小學

信義會是一間不錯的小學,統一甲一,乙一抽中還是有機會的,當然不能保証。看自己心意是否接受。
印象中馮晴叩門有要求111,自行無報,機會偏低。 幾間熱門中,馮晴自行已不算很難抽,有可能博到的。
要看自己有多喜歡馮晴了,不是非君不嫁,求穩陣,當然是信義會。

yujioh_tang2002 發表於 22-9-11 12:46
Hello,我的小朋友準備跟住9月尾做自行分配小學學位。
目前我有幾間心水小學 (我是將軍澳的),而小朋友係家 ...

將軍澳區升小競爭大
一鳥在手勝百鳥在林

兩間自行皆超收 計分生只有25個位
港澳信義會舊生有20/25分
自行入到機會應高於馮睛15分

謝謝BSCYL同Poyau的回覆。
想請問一下,到了26號,是否需要一大清早排定隊交表?

yujioh_tang2002 發表於 22-9-12 15:35
謝謝BSCYL同Poyau的回覆。
想請問一下,到了26號,是否需要一大清早排定隊交表?
...

自行同分唔夠位會抽籖
不是計入表先後
所以不用大清早排隊交表
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊