用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問自行分配同統一派位應該點樣分配好? ...
go

請問自行分配同統一派位應該點樣分配好? [複製鏈接]

Hello,我的小朋友準備跟住9月尾做自行分配小學學位。
目前我有幾間心水小學 (我是將軍澳的),而小朋友係家中首名子女。
學校A: 我本身係呢間小學的畢業生,而且之前出席過課程簡介會,覺得課程應該會適合小朋友。
學校B: 上網搵過,呢間小學係將軍澳d學校排名好前的。

自行分配係咪應該填返最有把握(最多分數)的學校好d呢?
我而家決定唔到...
   1    0    0    0

回覆樓主:

1. 要看 A 校派到後,有可能無法叩門 B 校。 是否心甘情願就讀, 還是要千方百計叩門。

回覆樓主:

2. A 校在乙部抽中機會有多大
3. B 校是否接受非 111 叩門, 如果不接受無報過自行叩門的,是否甘心。
4. B 校是極受歡迎的小學,自行能抽到的機會有多高?
5. 不公開兩校名稱,家長們很難給你明確意見。

回覆 BSCYL 的帖子

A係港澳信義會小學,B係保良局馮晴小學

至於A在統一派位抽中機率有幾多,我覺得未必高吧?

yujioh_tang2002 發表於 22-9-11 14:43
回覆 BSCYL 的帖子

A係港澳信義會小學,B係保良局馮晴小學

信義會是一間不錯的小學,統一甲一,乙一抽中還是有機會的,當然不能保証。看自己心意是否接受。
印象中馮晴叩門有要求111,自行無報,機會偏低。 幾間熱門中,馮晴自行已不算很難抽,有可能博到的。
要看自己有多喜歡馮晴了,不是非君不嫁,求穩陣,當然是信義會。

yujioh_tang2002 發表於 22-9-11 12:46
Hello,我的小朋友準備跟住9月尾做自行分配小學學位。
目前我有幾間心水小學 (我是將軍澳的),而小朋友係家 ...

將軍澳區升小競爭大
一鳥在手勝百鳥在林

兩間自行皆超收 計分生只有25個位
港澳信義會舊生有20/25分
自行入到機會應高於馮睛15分

謝謝BSCYL同Poyau的回覆。
想請問一下,到了26號,是否需要一大清早排定隊交表?

yujioh_tang2002 發表於 22-9-12 15:35
謝謝BSCYL同Poyau的回覆。
想請問一下,到了26號,是否需要一大清早排定隊交表?
...

自行同分唔夠位會抽籖
不是計入表先後
所以不用大清早排隊交表

後續來了,港澳信義會自行派位中了
但係我媽竟然不滿點解唔報天主教聖安德肋小學,話d同學仔個個都取錄了呢間...我好頭痛
當初都有一家人討論過,但是不知道為何到了呢個時候至講

yujioh_tang2002 發表於 22-11-21 15:28
但係我媽竟然不滿點解唔報天主教聖安德肋小學,話d同學仔個個都取錄了呢 ...

請問自行多少分中港澳信義會
港澳信義會2023年自行正取67 超收
必收生42人 超收4人 計分生25人

21/11/2022
2023年度小一自行分配學位結果
https://www.hkmlcps.edu.hk/sites/default/files/2023xiao_yi_xin_sheng_qu_lu_ming_dan_shang_wang_.pdf

yujioh_tang2002 發表於 22-11-21 15:28
但係我媽竟然不滿點解唔報天主教聖安德肋小學,話d同學仔個個都取錄了呢 ...

我唔覺得信義會比聖安德肋差,按理信義會比聖安更受區內歡迎。
令母選聖安的主要原因?  近家?

港澳信義會係95網算幾好的選擇
2022年近三成升B1 又有聯中慕德

港澳信義會2022年升中派位
---------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1 25+7+1=33 (29.46%)
---------------------------------------------------------
迦密主恩 9 宣基 11 景嶺 5 /
英皇(男) 1 | 張祝珊 1 聖馬可 2 中婦 1
仁愛堂田家炳 1 沙循 1
直資: 德望(女) 1

B2A-1C 6+0+1=7 (6.25%)
將官 6
直資: 羅氏基金 1

B2/NR 0+1+3=4 (3.57%)
呂郭碧鳳 1 [2022/23學年英中落車]
直資: STCC 2 林大輝 1

(前)英中 31+8+5=44 (39.29%)
慕德 28 (25%)
名單上 59+8+5=72 (64.29%)
無公布 40 (35.71%)
總數: 112人(男57 女55) (100%)

https://www.hkmlcps.edu.hk/tc/升中資訊-0

2022年升中派位結果
https://www.hkmlcps.edu.hk/sites/default/files/%20%E5%8D%87%E4%B8%AD%E8%B3%87%E8%A8%8A%E6%B4%BB%E5%8B%95/2122%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E4%B8%8A%E6%A0%A1%E7%B6%B2.pdf

校務文件
https://www.hkmlcps.edu.hk/tc/校務文件

2021-2022周年報告 (p.11)
https://www.hkmlcps.edu.hk/sites/default/files/files/2021-2022zhou_nian_bao_gao_.pdf

BSCYL 發表於 22-11-21 16:03
...

聖安德肋2023年自行正取63 無超收

2023年9月小一入學『自行分配學位』
https://sacps.edu.hk/news_detail.php?id=491

...

我媽話而家聖安德肋幼稚園d朋友仔個個收聖安德肋小學....佢咁講
d同學仔有幾多分知唔知先?

我當初係睇2022排名 (但係d網頁排名不一,而且唔似update)+我同小朋友一齊體驗課程至決定

...
真正近家的係信義會,直頭係樓下

Poyau 發表於 22-11-21 15:40
請問自行多少分中港澳信義會
港澳信義會2023年自行正取67 超收
必收生42人 超收4人 計分生25人
我就20分 (10分畢業生+10分適齡)

Poyau 發表於 22-11-21 16:19
聖安德肋2023年自行正取63 無超收

2023年9月小一入學『自行分配學位』
但係知唔知有幾多必收生 & 計分生?

yujioh_tang2002 發表於 22-11-21 16:27
我媽話而家聖安德肋幼稚園d朋友仔個個收聖安德肋小學....佢咁講

如果無宗教分,可能15分,有宗教分的是20分。 有機會15分都入到。
而且無超收的話,信義會較聖安熱門難入。信義會只得15分的話 機會較低一點。

我自己認為信義會不比聖安差。
聖安可能校舍較好

yujioh_tang2002 發表於 22-11-21 16:35
真正近家的係信義會,直頭係樓下

信義會近家,更好。
反而聖安,要安排接送,未見便利

yujioh_tang2002 發表於 22-11-21 16:27

你可以一家人再慢慢商量,真的喜歡聖安 ,感覺上統一放榜後 此校叩門難度不算很高。

但我自己 不會放信義,選聖安
‹ 上一主題|下一主題