用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (emoji)很心煩,想供今年DSE囡去英國讀護士!可幫忙? ...
go

[英國] (emoji)很心煩,想供今年DSE囡去英國讀護士!可幫忙? [複製鏈接]

各位萬能jm,請問英國護士學校難入嗎?要什麼學歷或要用什麼途徑?(我和丈夫也有BN0)
   2    0    0    0

回覆樓主:

如果你想搵英國大學,想讀Nursing, 你可以在google 搵左資料先,打「nursing uk complete university guide 」, 會出左info 比你睇到有咩大學開辦nursing bachelor degree programme, 搵10間8間大學的網頁睇requirement就得,如果佢地無註明DSE要求,你email 比大學admission office問都得。

另外,你話 '今年' DSE, 你是指2022 DSE or 2023 DSE?

要留意, 如果回港執業, 要回港再考牌. 除非香港制度有變.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

TTEE1819 發表於 22-9-9 14:30
如果你想搵英國大學,想讀Nursing, 你可以在google 搵左資料先,打「nursing uk complete university guide ...

而家中六 新學年嚟緊考dsc

Cherry_Lee_ 發表於 22-9-9 14:45
而家中六 新學年嚟緊考dsc

哦,好簡單,唔洗急。現在,上網搵心儀大學,跟住去google打UCAS (UCAS等於香港的JUPAS), 入去開account報大學,只揀5間大學。ucas有哂2023入學的時間表,跟住去做即可。

另外一提,你剛才提及BNO, 跟你女報英國大學無咩關係。

如果用 BNO Visa,只係申請比 student visa 方便,其他報讚大學/學費 … 無分別。

pauline_c 發表於 22-9-9 15:27
如果用 BNO Visa,只係申請比 student visa 方便,其他報讚大學/學費 … 無分別。
...

請問如果讀完護士係唔係可以 定居英國?到時我可以用bno過埋去陪佢, 或者我會考慮陪佢去讀書

TTEE1819 發表於 22-9-9 14:53

哦,好簡單,唔洗急。現在,上網搵心儀大學,跟住去google ...

請問你自己報同埋搵agent香港介紹所報 係唔係一樣咁好呀

Cherry_Lee_ 發表於 22-9-9 15:39
請問你自己報同埋搵agent香港介紹所報 係唔係一樣咁好呀

我兩個孩子都係自己報,在英國讀緊中學的,多數自己報ucas, easy。

如果你們唔熟悉英國野,想有free service 幫你,你照搵agent啦,no problem 呀!問下agent意見都好。

英國有15x大學,好top 的大學,你唔會在hk agent 見到。

Cherry_Lee_ 發表於 22-9-9 15:38
請問如果讀完護士係唔係可以 定居英國?到時我可以用bno過埋去陪佢, 或者我會考慮陪佢去讀書
...

你指喺香港讀完先去英國?移民唔清楚,英國移民政策會定期檢討,將來嘅事唔知。
如果你申請 BNO visa 同阿女一齊過去,居住時間由入境開始計,詳情我唔熟。

pauline_c 發表於 22-9-9 15:55
你指喺香港讀完先去英國?移民唔清楚,英國移民政策會定期檢討,將來嘅事唔知。
如果你申請 BNO visa 同阿 ...

係呀女過去英國讀nursing

Cherry_Lee_ 發表於 22-9-9 15:38
...

似乎你唔係好熟英國野,我代家長答你第一個問題先。

你女現在持特區護照?如用student visa去英國讀大學,讀咩科都好,讀完都不會自動「可以定居英國」,畢業後,可以申請graduate visa,有兩年時間比你女搵野做。

如果你申請BNO 5+1, 女女都跟你們申請,批左係可以留英5年,第6年應該開始準備攪手續入籍..... 最後一點,我唔熟,請其他家長代答。

TTEE1819 發表於 22-9-9 16:03
似乎你唔係好熟英國野,我代家長答你第一個問題先。

你女現在持特區護照?如用student visa去英國讀大學 ...

謝謝你耐心解答我,我真的是不熟悉英國東西,很慌張呀!加上現在工作中 睇下寫下真係唔好意思,可能有啲亂        謝謝你 我晚上再細心 溫多次 你很有用的 資訊 真的非常感激你衷心感謝   

Cherry_Lee_ 發表於 22-9-9 16:26
謝謝你耐心解答我,我真的是不熟悉英國東西,很慌張呀!加上現在工作中 睇下寫下真係唔好意思,可能有啲亂   : ...

給你多一點資料參考:
我朋友孩子早三年入讀英國大學醫護科,當時未有BNO 5+1,以student visa入讀,讀到year 2中段,即去年3、4月左右,全家申請BNO 5+1 visa,批左。現在朋友孩子在英國的醫院工作,有這個visa係方便在英國搵工作。

現在,你先跟女女搵左大學資料先,報左ucas等conditional offer, 跟住比心機考DSE, 幾時申請BNO 5+1, 你就要抓文做功課吧!申請BNO 5+1詳細情況,我唔熟。

讀大學嘅學生基本上唔需要家長陪,家長乖乖地喺hk 賺錢交學費啦。
英國醫護行業,一般對英文能力要求較高,如果對英國升學無咩了解,搵個agent 攞吓料,上google search 都有唔少資料,可以初步了解一吓。最緊要,做護士係唔係孩子喜歡的工作。
‹ 上一主題|下一主題