用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無人讀Queensland John Paul中學
發新帖回覆
go

[澳紐] 有無人讀Queensland John Paul中學 [複製鏈接]

如題,想知呢間學校好唔好?
   0    0    0    0

我疫情前親身參觀過,有一個香港女仔帶我地行一轉介紹,校舍好~大~好舒服~設施好好、價錢算唔貴,一定要homestay無boarding, 見到d學生都好開心,佢地既stem做得好好。一定要through指定既agent申請,算多中國、香港人

最後無去呢間學校因為疫情封關了

沙律 發表於 22-9-8 18:33
我疫情前親身參觀過,有一個香港女仔帶我地行一轉介紹,校舍好~大~好舒服~設施好好、價錢算唔貴,一定要 ...

多謝回覆,我囡預計出年7月讀,暫時首選呢間,聽聞係十大熱門學校

商業學校!
或許家長容易被學校宣傳資料吸引,但接觸過後應該唔係一間關顧到學生嘅學校,作為家長係唔會放心俾仔女去讀書,雖有offer ,亦已交學費,幸好及時知道,即時已取消咗學位,轉咗另一間學校…
建議大家喺interview 時,從接見老師嘅態度、傾談內容詳細去認識學校…
其實澳洲仲有好多更好嘅學校…

JRTTbb 發表於 22-9-8 23:39
商業學校!
或許家長容易被學校宣傳資料吸引,但接觸過後應該唔係一間關顧到學生嘅學校,作為家長係唔會放 ...

多謝你,好有用的意見,可唔可以講多少少呢間學校既問題?

商業學校!
或許家長容易被學校宣傳資料吸引,但接觸過後應該唔係一間關顧到學生嘅學校,作為家長係唔會放 ...

我無見過老師所以不能comment,學校質料可能都已在ranking反影了,John Paul既排名真的唔高

Babysam79 發表於 22-9-8 18:37
多謝回覆,我囡預計出年7月讀,暫時首選呢間,聽聞係十大熱門學校

十大….就….有點不能相信
可能係agent十大

醒目開學勳章

商業學校!

請問可唔可以講下邊幾間你覺得較好的學校?

回覆樓主:

我覺得某啲學校好都係因為有機會接觸過學校老師,雖然透過zoom interview 短短30-45分鐘嘅時間,主要係同學生傾,父母都係從旁陪同,學校只重視學生成績,還是重視學生能力、興趣、身心發展,從老師嘅提問、解說,喺交談過程都好感受到…

或者每一位父母對子女嘅學習都有唔同睇法,選擇學校時都係要問下自己、問下自己小朋友究竟去外國升學目的、想法。我哋就係覺得香港教育制度唔適合我小朋友,所以我哋嘅目標都唔係揾ranking高嘅學校,希望小朋友可以體驗下外國嘅校園學習生活,有返對學習嘅興趣,而唔係好似香港咁日日苦住個樣返學,但可能有啲家長會覺得學術程度高嘅就係好學校,所以學校好唔好都係好主觀睇法…

回想當時JPIC只係同學生interview ,係最早通知我哋有offer,我哋又唔係有太多經驗,當時因為疫情又驚再等會延誤入學學期、申請visa、訂機票…..只希望快啲安頓件事,所以覺得有offer學校似乎又ok就交埋學費…之後就學生關顧問題、住宿嘅安排都係等了又等,一直得唔到學校回覆…學校做法真係令我哋好失望,最後真係冇信心交低小朋友俾呢間學校照顧…

之後因為要再揾學校,所以agent都安排幾次網上interviews ,過程係大不同,父母係可以同老師一齊見面,每次interview 完咗小朋友都會話原來老師都真係會想認識我,唔係好似JPIC咁不停問住成績、不停講住學校要求,之後啲interviews感覺係良好。其中一間學校,因為冇我小朋友想選讀的科目,老師會幫我哋search 學校附近有冇得學,如果真係有興趣喺課後可以去學。其實之後interviews嘅學校,只要我哋有提問,佢哋真係有跟進,好快會e-mail覆返我哋…

其實我都唔係對澳洲學校有好多認識,或許都有海外學生喺JPIC讀得好好。雖然呢一次嘅經歷真係令好哋好失望、憤怒,不過都慶幸有機會認識多幾間學校同埋對學生有教育熱誠嘅老師,最重要可以俾多一次機會我哋揀一間合適嘅學校。

唔好意思!此回覆比較長!

家長既親身感受 遠遠可信過Agent, 多謝分享(emoji)

Agent都建議呢間俾我們, 但學校回覆來年不收11班國際生, 所以我地報了另一間. 我地比較兩間學校的介紹片段, 都覺得呢間個校長好commercial, 但另一間的校長就好親切, 學校唔太出名, 但校風幾好. 阿仔已經入了後者8個月, 都開心同沒有問題, 所以唔好盡信agent的介紹, 自己做多D功課, 同了解子女想要D咩.

有好多香港人, 依間想群D鬼仔學英文就唔可能了.
當時我讀另一間local, 不過john pual在華人圈都叫有名.

我係Brisbane 住,亦有朋友兒女係John Paul 讀,叫做so far so good 啦!我亦覺得好奇怪點解香港agent 一味推人去John Paul,相信同commission and 易入有關。

我朋友住Brisbane, 佢嗰女從year 1開始讀 John Paul, 一直都覺得很好
課外活動,老師,環境都很好,佢當初有考慮Redeemer, 但參觀完兩間學校open day, 最後選John Paul, 因為住南區,希望容易接送放學,沒有考慮其它比較遠私校
Brisbane Adventist college, 同 Citipointe Christian College 也在南區,但比較下最後也是John Paul
[url=]

[/url]

casa_mami 發表於 23-5-30 22:23
Agent都建議呢間俾我們, 但學校回覆來年不收11班國際生, 所以我地報了另一間. 我地比較兩間學校的介紹片段, ...

請問你仔仔係入咗邊間中學?我依家都睇緊澳洲中學資料。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊