用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Railcard 大優惠
go

[英國] 英國Railcard 大優惠

岩岩發現經香港嘅Trip.com買英國電子火車證有折扣!比起英國依邊買更抵!未買嘅快啲入手喇!年終可以省唔少

我女用呢個買咗3年railpass.  每程都有折。去得遠就好快回本,都平唔少。視乎你坐幾遠。大家可以望吓:

https://www.16-25railcard.co.uk
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-9-6 10:30
我女用呢個買咗3年railpass.  每程都有折。去得遠就好快回本,都平唔少。視乎你坐幾遠。大家可以望吓:

ht ...

阿仔都有買呢個 pass,用埋 Trainline 更抵。

Jennie 發表於 22-9-6 10:30

ht ...

Trip.com賣緊相同野仲要再平30%。張火車證立即出到,同我係英國依邊買嘅一模一樣。所以我拿拿聲買左張Two Together比我爸媽玩!

Glossimar 發表於 22-9-6 17:16
Trip.com賣緊相同野仲要再平30%。張火車證立即出到,同我係英國依邊買嘅一模一樣。所以我拿拿聲買左張Two  ...

學生票的確trip.com 抵。HKD$436/ 3年。但要連結trip.com

pauline_c 發表於 22-9-6 11:15
阿仔都有買呢個 pass,用埋 Trainline 更抵。

Trainline 海鮮價 可高於官網
看看 Trainpal 跟官網價 再折

https://m.mytrainpal.com

Poyau 發表於 22-9-6 20:32

Thank you

Jennie 發表於 22-9-6 17:28

學生票的確trip.com 抵。HKD$436/ 3年。但要連結trip.com

是否每次用時要連結trip.com?

MrsFung 發表於 22-9-6 22:02

要呀

MrsFung 發表於 22-9-6 22:02

Railcard 有相係跟人
不一定要去 Trip.com 買火車飛
坐火車查飛時 出示到 Railcard 可以

Jennie 發表於 22-9-6 17:28

請問是否即係每次買車票都要via trip.com 先用到張pass 所提供的discount?

不如大家一齊研究下:

https://hk.trip.com/trains/eurotrains/railcard-landing
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

輝輝的媽媽 發表於 22-9-7 09:03
請問是否即係每次買車票都要via trip.com 先用到張pass 所提供的discount?

Poyau 發表於 22-9-6 20:32
我頭先試咗, 呢兩個網折完一樣.計匯率後, 平過Trip.com少少.

purpleok 發表於 22-9-9 07:02
我頭先試咗, 呢兩個網折完一樣.計匯率後, 平過Trip.com少少.

除火車費外 去到俾錢嗰頁
看看有無收 Booking fee
有就試其他 app 睇吓邊個無收
另外長途要看有無得 Split tickets 更抵

Poyau 發表於 22-9-9 07:28
除火車費外 去到俾錢嗰頁
看看有無收 Booking fee
有就試其他 app 睇吓邊個無收
剛用TRIP.COM個APP, 仲有5%.平多HK$4原來仲冇咁多收費?! 真係唔該晒.
唔知分開買啦, 我仔返學, 坐3個站2個鐘.
謝謝.

purpleok 發表於 22-9-9 07:51
剛用TRIP.COM個APP, 仲有5%.平多HK$4原來仲冇咁多收費?! 真係唔該晒.
唔知分開買啦, 我仔返學, 坐 ...

啲車票 app 會送 voucher 仲有得平
1% off 3% off 5% off ...
平 £1 £2 £3 ...
有啲可能要買滿某個價錢才用到

purpleok 發表於 22-9-9 07:51
唔知分開買啦, 我仔返學, 坐 ...

係 app 內如有得 split 會顯示
有時可能行程有啲分别 亦有一樣
選 split 會分開出票 不用自已分開買