用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人update Heathrow 入境情況?
樓主: Jennie
go

[英國] 有冇人update Heathrow 入境情況?  

bkfans123 發表於 22-9-19 18:49
Jennie. Pauline_c
清楚哂,謝謝你們

Birth Certificate 只係帶 copy,因為 financial support 有提及我地係父母,同埋承諾負責阿仔學費/生活費。Birth Certificate 可以對返 d 名。
HKID copy 帶咗3份。

Jennie 發表於 22-9-19 18:58
OK 呀, 坐緊 MEGABUS 啦.

http://hk.myblog.yahoo.com/

pauline_c 發表於 22-9-19 19:02
Birth Certificate 只係帶 copy,因為 financial support 有提及我地係父母,同埋承諾負責阿仔學費/生活費 ...

financial support 係大人bank statement. 女夠18, 無承諾書。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

pauline_c 發表於 22-9-19 19:02
Birth Certificate 只係帶 copy,因為 financial support 有提及我地係父母,同埋承諾負責阿仔學費/生活費 ...

如financial support係阿仔自己account 就不用Birth Cert.? 不過多一張紙都吾緊要

bkfans123 發表於 22-9-19 19:23
如financial support係阿仔自己account 就不用Birth Cert.? 不過多一張紙都吾緊要

係呀~

Jennie 發表於 22-9-19 19:21
financial support 係大人bank statement. 女夠18, 無承諾書。

阿仔夠 18 歲,不過我地都簽定承諾書,bank statements 係 daddy mummy 嘅~

pauline_c 發表於 22-9-19 19:36
阿仔夠 18 歲,不過我地都簽定承諾書,bank statements 係 daddy mummy 嘅~

你咁講,我都好似有簽承諾書,但就不用父母的ID copy?

bkfans123 發表於 22-9-19 19:40
你咁講,我都好似有簽承諾書,但就不用父母的ID copy?

我無印父母 passport/ HKID

pauline_c 發表於 22-9-19 20:15
我無印父母 passport/ HKID

收到,愛你哋啊,不嫌我煩仲要咁快覆我

Jennie 發表於 22-9-19 15:40
我女都等緊行李,有brp 過關快啲
想問下有BRP應排邊個COUNTER呀?BC 定OTHER呀?

唔該晒先

Jennie 發表於 22-9-19 18:11
VISA O個張臨飛開O左先啦. 有數據呀, 但你要排other passport , 咁就叫阿仔跑去immigration. 上年排O左3個 ...

請問係咪第一年未有BRP就要排other passport隊呀?

bkfans123 發表於 22-9-20 12:07
請問係咪第一年未有BRP就要排other passport隊呀?
YES. 你要預時間. 一出機門就跑去排隊.  你係咪揀O左響學校拎BRP?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-9-20 12:19
YES. 你要預時間. 一出機門就跑去排隊.  你係咪揀O左響學校拎BRP?

Ok, 要跑?
係在學校拎BRP呀,你阿女都係Cardiff U year 2嗎?

bkfans123 發表於 22-9-20 12:30

Ok, 要跑?
我唔知到你仔入境有幾多人排隊, 怕你趕唔切火車.我都唔記得佢係揀學校定郵局拎, 全部佢自己搞

Jennie 發表於 22-9-20 12:33
我唔知到你仔入境有幾多人排隊, 怕你趕唔切火車.我都唔記得佢係揀學校定郵局拎, 全部佢自己搞
...

都係嘅,叫佢行快兩步。
阿仔都係自己攪,但我就咩都問佢

大媽爸爸 發表於 22-9-20 11:30
想問下有BRP應排邊個COUNTER呀?BC 定OTHER呀?

唔該晒先
yes yes, 請問有BRP係應該排邊條隊過關呢?   

teabag 發表於 22-9-20 14:10
yes yes, 請問有BRP係應該排邊條隊過關呢?

唔係跟 passport 咩?HKSAR passport 排 others。

pauline_c 發表於 22-9-20 15:29
唔係跟 passport 咩?HKSAR passport 排 others。
報告報告, 剛過了海關, LHR airport 開左一條特快隊比吾係第一年來讀既學生回國,  前後不用15分鐘便過關了.   
在等行李中.   

多謝呢到JM 好介紹, 芬蘭航空好, 飛機舒服, 乾淨, 兩程機都比預定時間快到達, 整體感覺好好.   係HK check in counter 既人員都好helpful,  hotline一打就有人聽.   

轉機機場細, 好容易找, 係因為店舖在半夜没有開, 但有間小店舖有營業.

teabag 發表於 22-9-20 16:19
報告報告, 剛過了海關, LHR airport 開左一條特快隊比吾係第一年來讀既學生回國,  前後不用15分鐘便過關了. ...

恭喜順利快速過關。
謝謝分享芬蘭航空

teabag 發表於 22-9-20 16:19
報告報告, 剛過了海關, LHR airport 開左一條特快隊比吾係第一年來讀既學生回國,  前後不用15分鐘便過關了. ...

請問特快隊有指示的,如有係寫什麼字眼?? thx