用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 無讀Chemistry 係唔係好難入到中大醫科?
go

無讀Chemistry 係唔係好難入到中大醫科?   [複製鏈接]

阿仔剛升中六, 之前想讀Business, 但最近突然話想讀醫,佢有讀Biology 但無讀到Chemistry, 係唔係即使夠分都好難入到? Thanks!
   19    0    0    0
:idea:

一休 發表於 22-9-4 10:38
阿仔剛升中六, 之前想讀Business, 但最近突然話想讀醫,佢有讀Biology 但無讀到Chemistry, 係唔係即使夠分 ...

2間大學讀e科,Chem係必修科
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

阿仔剛升中六, 之前想讀Business, 但最近突然話想讀醫,佢有讀Biology 但無讀到Chemistry, 係唔係即使夠分 ...
中三選科不是應該已知讀醫是必須有Chem?

中大醫只有Bio可以,你的情況如果在marginal case會蝕底。
Marginal case例如今年best 7 40分唔係全收,有統計今年收了5個40分。需然我唔知道這幾個40分情況,但我估有可能Chem/Bio/Eng dse成績出衆。中大醫對這三科係有preference 但唔係加分。

P1001S 發表於 22-9-4 21:58
中大醫只有Bio可以,你的情況如果在marginal case會蝕底。
Marginal case例如今年best 7 40分唔係全收,有 ...

同學仔無修Bio,但成績標炳,入左中大環球醫學!

回覆 P1001S 的帖子

中三選科時佢一心諗住讀Business所以無揀Chemistry, 依家想揀醫, 但之前兩年都無上過有關醫既course 或者seminar, 咁係唔係夠分都難入? Thanks!
:idea:

一休 發表於 22-9-4 23:20
回覆 P1001S 的帖子

中三選科時佢一心諗住讀Business所以無揀Chemistry, 依家想揀醫, 但之前兩年都無上過 ...

有Bio就有資格報,不過要41分穩陣。重有一個方法,去問下中學有無機會校學推薦計劃之類,去博過40分 CO (不過也可能比個41分 CO你)。9月有好多呢啲Jupas計劃仲未截,去問下中學無妨。

港大醫科, 一定要Chem, 而中大醫科, 就Chem or Bio (有錯請更正)

P1001S 發表於 22-9-4 23:29
有Bio就有資格報,不過要41分穩陣。重有一個方法,去問下中學有無機會校學推薦計劃之類,去博過40分 CO ( ...
今年41分也有人被rejected.未必關分數事,可能關科目, 通識5**其實意義不大。
40分入的肯定有其過人之處!

73662710 發表於 22-9-6 11:49
今年41分也有人被rejected.未必關分數事,可能關科目, 通識5**其實意義不大。
40分入的肯定有其過人之處! ...
其實今年 41分都收唔晒
40分收嗰d應該係 運動員或校長推薦計劃之類入的

P1001S 發表於 22-9-4 21:58
Marginal case例如今年best 7 40分唔係全收,有 ...

識今年港島神校榜眼級數的 CO 都要 41分 !

小鹿揀學校 發表於 22-9-6 12:53
其實今年 41分都收唔晒
40分收嗰d應該係 運動員或校長推薦計劃之類入的

題外話,阿女今年OCamp識咗2個e科生讀DBS, 2個都係讀IB入

gracelam 發表於 22-9-6 14:45
題外話,阿女今年OCamp識咗2個e科生讀DBS, 2個都係讀IB入
話時話,阿仔今年暑假係e科活動識咗d SPCC嘅全都是 IB ,甚至識d DGS 嘅竟然全都是 AL,再加上d shatin college呀, 再甚至 英國OIC 都有,但 DSE 友就真係如 鳳毛麟角…

小鹿揀學校 發表於 22-9-6 15:26
話時話,阿仔今年暑假係e科活動識咗d SPCC嘅全都是 IB ,甚至識d DGS 嘅竟然全都是 AL,再加上d shatin col ...

所以DSE炒到41分都唔係必入

話時話,阿仔今年暑假係e科活動識咗d SPCC嘅全都是 IB ,甚至識d DGS 嘅竟然全都是 AL,再加上d shatin col ...
CU收7成DSE

醒目開學勳章

年年 Cardiff 都有成 10 多個入 HKU 醫,所以錢多又想讀醫嘅真係可以行依條捷徑
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

gracelam 發表於 22-9-6 15:28
所以DSE炒到41分都唔係必入
真心講,考 DSE 入醫嘅真係心覺得佢地超勁
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-9-7 12:37
真心講,考 DSE 入醫嘅真係心覺得佢地超勁

esmehouse 發表於 22-9-7 12:36
年年 Cardiff 都有成 10 多個入 HKU 醫,所以錢多又想讀醫嘅真係可以行依條捷徑  ...

如果DSE成績猛猛緊可以考慮自修IAL,辛苦啲但價錢相宜。

回覆 小鹿揀學校 的帖子

走捷徑人士何其多

bananaGi    發表於 24-1-9 11:40
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊