用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 再見,美麗的西班牙小學SPIS
發新帖回覆
go

[小學] 再見,美麗的西班牙小學SPIS [複製鏈接]

大B來讀了3年,依依不捨
   0    0    0    0

之前睇新聞話受附近地盤影響要遷校,而家冇得遷校嗎?

遷校的事具體不瞭解,只是和NIS對比一下,感覺在讀寫方面好有差距,所以就轉學了,再不轉學就遲了

一直覺得呢間學校好神秘,冇咩資料。當年睇佢website 僅有資料話係trilingual (English   Spanish   Mandarin) ,我都好想知教學成果如何。

melobi12 發表於 22-9-5 13:00
一直覺得呢間學校好神秘,冇咩資料。當年睇佢website 僅有資料話係trilingual (English   Spanish   Mandar ...

小學係好難比較學習成果的,特別係冇一齊考試的情況下,只能大概比較相同或者相近年級的教學方式。但可以講嘅係轉學嘅比較多,可能係移民啦又可能係其他原因

請問你小朋友讀到Year 幾轉走? Thanks.

yui_kuen 發表於 22-9-23 15:59
請問你小朋友讀到Year 幾轉走? Thanks.

Y4新學期返著1日轉走,俾罰著3個月又29日,成本高昂啊 不過宜家睇係啱嘅,完全唔係錢嘅問題

一年了,懷念以前無憂無慮的日子,更慶幸及時轉學

回覆 Sam13 的帖子

請問你轉左去邊間?

Sam13 發表於 23-8-12 13:09
一年了,懷念以前無憂無慮的日子,更慶幸及時轉學

How did you know your kid's reading and writing was behind same year kids in other school? Is SPIS an IB school? and now changed to a different curriculum? Also did you find your kid having difficulties in catching up reading and writing in the new school? Sorry for so many questions! Thanks!!

回覆 Mrspan 的帖子

转学是因为大B是大了同学一年,怕申请中学吃亏,和spis的校长聊过看能不能跳一级,但他们不同意,后来换了个学校也成功跳级.spis不是ib

Mrspan 發表於 23-10-20 16:37
How did you know your kid's reading and writing was behind same year kids in other school? Is SPIS  ...
他阅读和写作没啥问题的,spis规模小,相对缺少支持,去了新学校就感觉明显的差别了,而新学校每年有2次map测试和ixl等测试,会知道孩子的学习进度
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊