用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個學生,幾個offers
樓主: jyjymama
go

一個學生,幾個offers   [複製鏈接]

每個自私人總會有個人原因美化其決定。
考小前應有諗法會走咩路線,所以同時hold多過2個offers並不合理。甚至不少家長有一個心儀offer後不會再心多,放晒其他。比多兩個月諗vs,除非怕學校期間會消失or家長期間會有密集式體會令智慧大增,否則hold offer呢個行為只係阻住地球轉,苦了學校及其他家長。

我就係因為臨開學前兩日先收到call waiting,開家庭會議老公仔仔都決定唔轉校,令到我要turn down自己最心儀學校⋯因為小朋友去完學校適應日活動,對學校有左感情⋯

只講私校(一定超派),唔係真資offer:
有啲學校放位send個email就得,幾千蚊留位費我都好快放。有啲要寫信郵寄,嗰啲就要啲時間

心儀但交通配合唔到嘅都唔會留位

大可不必這麽緊張。通常在六月前後大批量的offer都會放出來的。

現在的大環境下,直私的學額還是很充足的

azure7689 發表於 23-5-5 08:17
只講私校(一定超派),唔係真資offer:
有啲學校放位send個email就得,幾千蚊留位費我都好快放。有啲要寫信 ...

某私校試過小一加班
小一新生家長到開學才知悉
箇中原因可能超派?

Anne_Hall 發表於 23-5-4 19:25
我就係因為臨開學前兩日先收到call waiting,開家庭會議老公仔仔都決定唔轉校,令到我要turn down自己最心 ...

你都未算誇張,有人真係試完先做到決定,有無咁自私?
近年學校行政都好慘,不停插走插入,offer又要到最後一刻先放再忙住call人。

Jean1769 發表於 23-5-5 11:34
近年學校行政都好慘,不停插走插入,offer又要到最 ...

有學校開學前後走嘅位留下學期插班
有人遲放位可能領原本備取無緣補上

bettyay    發表於 23-5-5 12:21

Poyau 發表於 23-5-5 11:08
某私校試過小一加班
小一新生家長到開學才知悉
箇中原因可能超派?
可能,我case係正取留位交大訂前放,學校相當早都已經知悉

Jean1769 發表於 23-5-5 11:34
近年學校行政都好慘,不停插走插入,offer又要到最 ...

我真係識人係咁,兩間校服書本都買哂,兩間同時返咗一個星期,話等個女自己作決定。仲係fb 講,影哂相

mrchuchu 發表於 23-5-5 13:02
我真係識人係咁,兩間校服書本都買哂,兩間同時返咗一個星期,話等個女自己作決定。仲係fb 講,影哂相:qui ...

其實點樣做到?!小學返全日,兩間都係隔日返?

其實呢….你哋嘅討論係一把雙刃劍。無形中係令到更加多人知曉原來可以咁樣做,應界等緊call waiting家長都唔知好嬲定好笑。

其實你揀得既學校, 心目中一定有排名, 當你有五個offers, 你仲會留3,4,5?

仲心大心細其實都唔合理, 因為你做左功課, 比較過優缺點先會去in 你心儀既學校, 你會知道邊間先係適合自己個小朋友, 無理由in 晒你先去做功課

當年我地間心儀直資小學第一輪收左後, 都無再理其他學校既offer了, 當時仲係雙非高峰期....

mrchuchu 發表於 23-5-5 13:02
我真係識人係咁,兩間校服書本都買哂,兩間同時返咗一個星期,話等個女自己作決定。仲係fb 講,影哂相:qui ...

好吾尊重學校,教壞細路

謀哩咩安抓 發表於 23-5-8 14:48
其實你揀得既學校, 心目中一定有排名, 當你有五個offers, 你仲會留3,4,5?

仲心大心細其實都唔合理, 因為你 ...

就算有排名,呢類家長有的是錢,就好似補習社咁有試堂,唔啱就唔到,點都要塞住個位到最後一刻先放

上年叩咗好多間小學, 有十幾間既offer, 但有offer 時會對比之下有比較心儀都會馬上放咗無咁心儀既俾其他人先, 會當日就放。因為有好多家長等緊, 唔要就應該要放俾人
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊