用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個學生,幾個offers
樓主: jyjymama
go

一個學生,幾個offers   [複製鏈接]

deco99 發表於 22-8-27 21:57
呢個問題講咗咁多年都無改善,因為好多自私家長,其實教育局完全可以做嘢,要求私校都註冊,一人一位。可惜 ...

係啦, 一個學生一張註冊證, 交一間, 要走就帶走個證去第間. 就無得hold了

jyjymama 發表於 22-8-27 15:12
為仔仔考小一呢年,見識了很多,人生百態,試過考幾間直資私小,參加大抽獎,最後甩甩轉轉陸續有offers, 試 ...

利伸,沒有直資offer。

不少貼問如何選擇,手執5個以上offer,要求回帖者給意見,你話樓主唔是曬命真是唔知為乜。要家長放位?談何容易!只是一間SMC由申請至取錄可以花上一年,作為忠粉,又怎會輕易放棄另一間學位。你有你等,我有我等,河水不犯井水,點解要放位?我們只能要求教育局更改遊戲規則,否則,只有學求多福。

Jean1769 發表於 23-5-4 12:20
下,咁都講得出,你都幾厚顏無恥。按你邏輯,娶老婆跟足幾十年添啦,唔一腳踏十船試下所有高質女友唔係路 ...

你呢個回覆好正,真正自私嘅人將歪理合理化

patsm 發表於 23-5-4 12:34
你呢個回覆好正,真正自私嘅人將歪理合理化

呢位double mama, 從個名都知鍾意咩都double.

見佢至少有st stephen stanley offer
唔知要腳踏邊幾間呢
DB
Spccps
CKY
st stephen?

pwhr 發表於 22-8-30 10:23
回覆 fwstides 的帖子

我自己小朋友無咁嘅能力hold幾個offer, 但都無法, 勝者為王, 敗者為寇, 只能逆來順 ...
本人家庭經歷過兩次考小過程,當中第一次經驗不足,準備不足得到嘅結果亦都未如理想,間間都收到waiting,最後好好彩有一間心儀嘅學校正選Offer。但當中經歷嘅辛酸過程擔心憂慮亦都同大家現在身同感受。到第二個,事前及早準備,加緊操練,相應考小成績亦都滿意。當然係我嘅經歷明白到家長擔心憂慮,所以亦都沒有Hold住Offer,基本都係騎牛搵馬Hold一間就放一間。
不過其實我想講,與其去聲討其他人,不如選擇加強自己,係人類嘅社會無奈都要接受呢種人性嘅表現。根本唔可能做到全部人咁大愛去憐憫其他人。就好似現今世上富豪已經擁有駛唔晒嘅財富,但每日都搵得仲多過平民無可比擬金錢,但同時間佢哋嘅財團依然千方百計要去壟斷市場杜絕其他公司發展。我哋又可唔可以要求佢哋賺夠啦,比其他貧苦大眾賺下呢。
其實最後都係想講句,我哋喺度怨天尤人都冇意思,拎到多Offer小朋友唔會係好彩,家長與小朋友喺背後都作出過無限大嘅努力。喺資本社會汰弱留強,勝者為王係基本嘅原則,如果覺得呢個遊戲太殘酷,完全可以選擇教育局統一派位大抽獎玩法。

會Hold住幾間Offer未揀定都係唔想自己有遺憾幫小朋友揀錯學校,教育局無去修補呢樣漏洞就一定會有人有私心,當面對自己小朋友前途與一啲萍水相逢嘅陌路人,其實有呢種心態亦唔可以話完全錯晒。
不過當然以呢個道德高地來講,以上所講嘅當然都不會被大家認同,所以大家都係當睇下笑話就算。
最後重申一句,我本人唔係要支持Hold住晒Offer個類家長,我本人也無Hold其他Offer。

kennethlau96 發表於 23-5-4 12:54
本人家庭經歷過兩次考小過程,當中第一次經驗不足,準備不足得到嘅結果亦都未如理想,間間都收到waiting, ...

hold offer都算啦,hold到要返兩間試下,會唔會過分左?
而且,返兩間一兩星期會睇到d乜?
都係local school教學範圍可以有幾唔同?
都係直私,活動/傳統方面又會有幾大分別?
我做乜都會諗下細路點諗,點同佢解釋返兩間小學然後一星期後就停?我唔會想細路學埋我咁自私。

當然,我非常同意你呢個世上就係有咁自私的人,而增強自己實力唔受自私的人影響當然係最有力的方法啦!但遇到咁厚顏無恥的人要批評也是好合理,唔係佢哋真係以為自已的歪理係真理。

Jean1769 發表於 23-5-4 13:01

hold offer都算啦,hold到要返兩間試下,會唔會過分左?
我成篇文都無提及過要去到開學兩間都試下,相信呢啲都係極少數例子,對呢類人都不予置評。做到咁極致嘅人,根本唔會理社會大眾倫理,所以要探討亦都冇意思。
我反而想講嘅就係係呢段時間有Hold兩三間學位抉擇嘅家長,我自己唔會太去道德批判

kennethlau96 發表於 23-5-4 13:10
我成篇文都無提及過要去到開學兩間都試下,相信呢啲都係極少數例子,對呢類人都不予置評。做到咁極致嘅人, ...

我仲以為你對果個人的行為表示理解

hold offer都明,但hold 兩個,hold到4月尾都差唔多喇卦

舉個例子,一個家庭媽媽放棄咗事業,全心全力為小朋友備戰考小學,每日花8個鐘頭接送返學放學帶小朋友去補習,在家中幫小朋友補習,考小得到好成績取得10間8間Offer,最後揸住幾間心儀Offer為小朋友十二年教育前途舉棋不定。
是問,呢位媽媽真係可以叫自私嗎?我反而覺得係媽媽偉大母愛的表現
另一邊廂可能係在職媽媽,因為時間未能配合小朋友,將好嘅學校好嘅環境,盡量給予小朋友,帶佢去名師補習,讀一啲名校,到最後考小成績可能未如理想,間間都waiting,喺度討論其他人點解hold住咁多Offer?
其實有冇諗過何謂真正嘅自私

Jean1769 發表於 23-5-4 13:18
我仲以為你對果個人的行為表示理解

hold offer都明,但hold 兩個,hold到4月尾都差唔多喇卦
我篇文打咗好耐時間,送出之後先睇到中間多咗咁都回覆

kennethlau96 發表於 23-5-4 13:23
舉個例子,一個家庭媽媽放棄咗事業,全心全力為小朋友備戰考小學,每日花8個鐘頭接送返學放學帶小朋友去補 ...

下,講到好似FTM全職操考小就唔自私,
在職媽要外判就自私?

我諗點都好,唔理在職全職,返兩間試下邊間先係「至好」絕對無灰色地帶的自私

Jean1769 發表於 23-5-4 13:28

下,講到好似FTM全職操考小就唔自私,
我指出嘅例子係想引導出一個思路。自唔自私其實都係觀點與角度,同埋大家企喺咩位置。
第一位媽咪放棄咗自己嘅事業,全心全力為小朋友考小學,佢係犧牲自己成就小朋友。
第二位媽咪顧全大局為咗家庭幸福,努力自己賺取多一份,令到成個家庭負擔減輕。
以上兩位其實根本沒有邊個係完全自私,只係大家嘅着重點唔同抉擇點唔同。
同一件事企喺唔同嘅位置得出嚟嘅結果同睇法可以係完全兩種性質。

大家網上唔相識,唔使包裝吧。只係講出好多父母嘅心底話只不過冇人夠膽講。有咩自私唔自私,如果你開學前一日收到waiting offer,你會介意咁遲收到? 利申:我無咁做到呀 只不過係明白呢個考小嘅心態 (你都唔需要喜人底吖 點解要咁做呢?)

doublebmama 發表於 23-5-4 13:42
大家網上唔相識,唔使包裝吧。只係講出好多父母嘅心底話只不過冇人夠膽講。有咩自私唔自私,如果你開學前一 ...

我相信極少父母心底話會咁。了解下咩background既人會咁諗野都好正常

睇完要公開攞嚟攻擊人 你覺得呢個行為OK嗎? 唔知你咁做嘅目的係乜嘢 大家對件事嘅睇法唔同姐 可以和平d嘛

哦。。我睇返原來有另一位媽媽認同你嘅說法,話你好正之後你就咁樣起底攻擊 呢啲咪就係網上欺凌嘅開始囉

doublebmama 發表於 23-5-4 14:04
哦。。我睇返原來有另一位媽媽認同你嘅說法,話你好正之後你就咁樣起底攻擊 呢啲咪就係網上欺凌嘅開始囉
...

我知你係邊個咩咁就網上欺凌
不要太玻璃心

哈哈,你加個笑面就咩都ok 了

doublebmama 發表於 23-5-4 14:13
哈哈,你加個笑面就咩都ok 了

大家咁話

大家笑吓咪好囉 上討論區討論吓 打發時間姐何必咁認真
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊