用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個學生,幾個offers
樓主: jyjymama
go

一個學生,幾個offers   [複製鏈接]

princesssarah 發表於 22-8-28 15:41
有些家長真係咁,大雜燴乜學校都報,跟住放上fb炫耀自己小朋友收到幾多offers
...

報同拎到offer無問題,大包圍係唔知自會唔會乜offer都無,但註冊咁多offer又選擇困難到最後一刻就真係缺德

zaba 發表於 22-8-27 17:30
集郵嘛, 儲齊一套閃卡, 幾威啊
其實真係唔明啲人諗乜, 要集郵咪儲起晒所有offer letter同email再裱起佢慢慢自high囉, 使乜生人霸死地

其實想知到宜家8月29號 係咪仲有人hold兩間學校 9月1號打電話問心儀學校有冇位係咪仲有機會?

Sammi_Yim 發表於 22-8-29 11:37
其實想知到宜家8月29號 係咪仲有人hold兩間學校 9月1號打電話問心儀學校有冇位係咪仲有機會?
...

一定會有機會。移民潮,個個月有人走。心儀嘅就打去問多d

醒目開學勳章 王國長老

pinkupinku 發表於 22-8-28 17:48
其實點解唔可以好似升中咁,直資都只能同時hold一間?

我都唔明,點解呢個咁荒謬嘅漏洞可以存在咁多年

Charlotte_mom 發表於 22-8-29 12:24
我都唔明,點解呢個咁荒謬嘅漏洞可以存在咁多年

十分同意,所以我去信教育局投訴

myfaye 發表於 22-8-29 22:28
十分同意,所以我去信教育局投訴

Hold 到八月尾
其實玩死學校、家長
無理由容許

回覆 fwstides 的帖子

我自己小朋友無咁嘅能力hold幾個offer, 但都無法, 勝者為王, 敗者為寇, 只能逆來順受, 但作為香港人家長, 又幾多唔會多報幾間直私, 當練習也好, 當水泡也好, 唔好五十步笑百步, 當您係嬴家的話, 說話完全唔同講法

Dybala 發表於 22-8-29 11:18
其實真係唔明啲人諗乜, 要集郵咪儲起晒所有offer letter同email再裱起佢慢慢自high囉, 使乜生人霸死地 ...

真係有呢啲人。性格改變唔到。
對比起佢哋考幼稚園hold嘅offer,可能已經話少喇。

hold咁多學位的行為是非常缺德, 希望考得順利的家長也要將心比己, 盡快放位給有需要的學生.

利申: 感恩考小都ok, 有位即放其他.

csc1016 發表於 22-8-30 10:33
真係有呢啲人。性格改變唔到。
對比起佢哋考幼稚園hold嘅offer,可能已經話少喇。
...
幼稚園冇咁多所謂神校, 最多都係hold住果幾間熱門私校加龍校
但小學真係會有人唔同類型, 唔同檔次都hold一餐

pwhr 發表於 22-8-30 10:23
回覆 fwstides 的帖子

我自己小朋友無咁嘅能力hold幾個offer, 但都無法, 勝者為王, 敗者為寇, 只能逆來順 ...

同意,hold offer就唔啱,但無理由報多d都俾人話。唔報點知係offer king定係一個offer都無。但有品的就應該唔好hold咁多offer,仲要hold 到last minute就真係好缺德

考小報多幾間好正常 但收到offers 同時hold 住唔放就十分缺德! Hold到八月底更加係離譜 完全想唔通點解可以咁自私

piglover 發表於 22-8-28 07:45
直資都有人一人hold幾個。

原來教育局都唔會理。
其實教育局咁多年除左殺校外,做過啲咩?

醒目開學勳章 王國長老

fwstides 發表於 22-8-29 22:53
Hold 到八月尾
其實玩死學校、家長
無理由容許

玩死埋學校、校巴盛盛

所謂贏家更要有品
雖然成個遊戲當小朋友係跑馬仔,勝者為王等等的説法,本身已不敢苟同

jyjymama 發表於 22-8-27 15:12
為仔仔考小一呢年,見識了很多,人生百態,試過考幾間直資私小,參加大抽獎,最後甩甩轉轉陸續有offers, 試 ...

人性就係咁,話說果日食自助餐,有四個大人加一個十歲男(據說讀名校);拿晒成盤龍蝦影相,搞到我一隻都冇

回覆樓主:

咁仆x讀屎片

如果hold住兩個Offer兩間學校都差唔多嘅 諗深一層 其實未讀過,又真係唔知邊間好啲喎 學大家話齋,考小考得咁辛苦 兩間試吓其實係自私啲 但個仔會讀十幾年 情況許可,可以試點解唔試? 係自私啲但之後放返是但一個位出嚟,我諗接手的家庭一定會好感恩 可能已經喺第二間學校買晒校服,但比着我如果一間更好嘅學校突然有位比我個仔我諗我會開心死 仲點會介意開咗兩日學之類嘅嘢

doublebmama 發表於 23-5-4 11:47
如果hold住兩個Offer兩間學校都差唔多嘅 諗深一層 其實未讀過,又真係唔知邊間好啲喎 學大家話齋,考小考得 ...

下,咁都講得出,你都幾厚顏無恥。按你邏輯,娶老婆跟足幾十年添啦,唔一腳踏十船試下所有高質女友唔係路喎,揀啱之後放返佢出公海,下個接收者仲多謝我添

引用doublebmama的發帖:
如果hold住兩個Offer兩間學校都差唔多嘅 諗深一層 其實未讀過,又真係唔知邊間好啲喎 學大家話齋,考小考得咁辛苦 兩間試吓其實係自私啲 但個仔會讀十幾年 情況許可,可以試點解唔試? 係自私啲但之後放返是但一個位出嚟,我諗接手的家庭一定會好感恩 可能已經喺第二間學校買晒校服,但比着我如果一間更好嘅學校突然有位比我個仔我諗我會開心死 仲點會介意開咗兩日學之類嘅嘢
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊