用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 副學士升上港大護理學位課程
go

副學士升上港大護理學位課程 [複製鏈接]

我女今年護理副學士畢業, 現港大護理學位課程, year 1 及 升 year 3 都有offer.本來是很高興, 但是小女想選擇入讀year 1 , 不升year 3, 她目的是想多過2 年學生生涯.
想問應選擇那個? 2者畢業後有什麼不同?

6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

你肯俾學費咪得,都係同一課程,無分別

回覆 Charlotte_mom 的帖子

但是我覺得這會浪費2年時間.

2jkidsfather    發表於 22-8-26 21:47

醒目開學勳章 王國長老

實話,我覺得無必要

我女果屇,有同學一心想入hku nursing但差一分,佢寧願揀HD。讀咗一年gpa爆4,degree收佢即入year one,佢唔要,決定讀埋HD year 2再駁year 3(因為知自己成績一定駁得返year 3,唔想嘥時間嘥錢)

所以其實我唔太明白你點解要考慮year one (除咗學你話齋可以做多2年學生)

我當然想她讀YEAR 3, YEAR 1 只是她的意願, 話可以多2年時候過大學生活及和同學相處,比佢激死, 2年時間, 碩士都可以完成!

其實同一科, 應該唔會有人YEAR 3 唔讀, 而去讀YEAR 1?

mak 發表於 22-8-26 10:53
我女今年護理副學士畢業, 現港大護理學位課程, year 1 及 升 year 3 都有offer.本來是很高興, 但是小女想選 ...

同佢講,父母揾錢好辛苦㗎!

另外同一班細幾年做同學,唔怕尷尬咩?(嗱! 一般年輕人比較介意)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問在那一間護理副學士及收分數是多少?

回覆 moon88 的帖子

HKCC港大除了要副學士成績表外, 還要DSE証書正本.

mak 發表於 22-8-26 10:53
我女今年護理副學士畢業, 現港大護理學位課程, year 1 及 升 year 3 都有offer.本來是很高興, 但是小女想選 ...
請問聽人話senior intake entry(year 3)多位容易入,但junior intake(year 1) 少位難入,分分鍾junior intake gpa 分要求仲高分過senior intake entry 對嗎?

回覆 RoseRose1980 的帖子

應該不是, 今年HKCC + HK SPACE 副學士只有25人上到港大YEAR 3.通知較低分數只入year 1.
我女理大及港大也收她year 1 , 港大同時也收她year 3, 最後她選擇入讀港大year 3.

除非佢想HEA讀, 唔想咁快做野啦.
依一科讀完大學仲有慢慢長路繼續進修,
點解仲要捱多2年讀書生涯

mak 發表於 22-9-13 10:54

應該不是, 今年HKCC + HK SPACE 副學士只有25人上到港大YEAR 3.通知較低分數只 ...
請問只25人上到港大year3,是指護理科還是所有科加埋呢?

應該不是, 今年HKCC + HK SPACE 副學士只有25人上到港大YEAR 3.通知較低分數只 ...
你女兒是否DSE也甚高分?

回覆 dreambutterfly 的帖子

不是甚高分, 但是英文相當好.

回覆 dreambutterfly 的帖子

是指護理year 3

dreambutterfly 發表於 22-9-14 15:11
請問只25人上到港大year3,是指護理科還是所有科加埋呢?
是指護理year 3

mak 發表於 22-9-14 17:27
是指護理year 3
明白了,唔該晒

同佢講,讀少2 年 = 多賺2 年$$,$32000 x 24 月 = $768000

仲未計慳返2 年學費: $84000

醒目開學勳章 王國長老

想問你囡HKCC GPA 有幾多呢?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題