用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不分BAND1或BAND3的教育
樓主: 天外之人
go

不分BAND1或BAND3的教育

annie40 發表於 22-9-7 10:00
天道輪迴,不過是「富不過三代」或「富不過五代」的因果原理而已,每個人今日的行為,在很早很早以前已埋下 ...
把個別的生活態度,接受為因果定律,感覺是有點扭曲了。
現實操作只要不時自省,把不好的理順修正就可以啦。

不因善小而不為,不為惡小而為之嘛,選擇A不似預期,就拿B.C.D預案對比一下,心定就放開了。

annie40 發表於 22-9-7 09:49
是上網搜尋的,未有再找其他中英文對照proof check對照,經常聽人家說用多少度電,卻完全沒有一度電是甚麼 ...
順算術計較,戰爭前英國大概是1.7港元一度電。

開個玩笑,要是英國電費升到北京一百倍,會是什麼生活?
國家來個精英移民優選計劃,英美的專才自然會用腦又動腿的

akys 發表於 22-9-6 12:31
可惜的是最受影響的永遠是貧窮和發展中國家,極端天氣影響溫度,降雨,最終引致糧食失收。歐美國家短中期 ...
的確係,亦由此証明呢啲所謂民主國家,根本就唔民主,且更是因民主,將世界唯恐天下不亂都要攪到亂七八糟.更甚既係..................全都係受了高等教育出黎既人仕做成..........

stillgood20 發表於 22-9-7 08:24
我有一個故事:跌一跤.

我高中時,大顆同學去露營.回程,路過海邊石灘,
亦可証明開心的事總會記憶猶深,學習都係一樣,唔開心谷住去學,點會容易記得,到考試時候隨時因緊張忘得一乾二淨.

天外之人 發表於 22-9-7 12:07
的確係,亦由此証明呢啲所謂民主國家,根本就唔民主,且更是因民主,將世界唯恐天下不亂都要攪到亂七八糟.更甚 ...

又關民主,學歷事? 不過睇下赤柬歷史,讀書多做壞事真係可以去到好盡。

ABC-DAD 發表於 22-9-7 11:34
國家來個精英移民優選計劃,英美的專才自然會用腦 ...

我在網上, 看了一些這樣標題.

一度电79元!英国电价超中国100倍,李嘉诚控制英1/4电力成赢家?

不過, 內容太長, 也沒興趣去Fact Check.

所以, Annie 所說, 未必無道理.

確實, 條數點計, 你可自己分析.

P.S. Bad Boy Johnson, 只有脫歐, (Anglo-Saxons 玩法). 能源政策. Nothing.

有油, 無司機.     原來司機係烏克蘭, 叫澤連. 你驚唔驚?   

ABC-DAD 發表於 22-9-7 11:34
國家來個精英移民優選計劃,英美的專才自然會用腦 ...
其實, Annie說, 她女兒roomate已經是英國人.Fact Check, 可交比佢.

stillgood20 發表於 22-9-7 14:46
一度电79元!英国电价超中国100倍,李嘉诚控制英1/4电力成赢家?  
不過,  ...
睇標題唔睇內容同比對其他來源,可能就得啖笑。
由其中文嘅標題。

stillgood20 發表於 22-9-7 15:14
其實, Annie說, 她女兒roomate已經是英國人.Fact Check, 可交比佢.
住英國的,移民英國的香港親戚朋友真的不算少了

stillgood20 發表於 22-9-7 14:46
不過,  ...
入油要經油隔過濾一下雜質,睇網上分析亦然。

下一代忙,邊得閒同我地fact check, 大家還是自力更生好了。囡囡flatmate 的父母用探親visa, 來中國小住半年,這樣也許剛好能避走嚴冬。
加州的親戚正經歷44度高温,九月是秋天,世界卻完全反常了。

annie40 發表於 22-9-7 18:43
下一代忙,邊得閒同我地fact check, 大家還是自力更生好了。囡囡flatmate 的父母用探親visa, 來中國小住半 ...
用另一個邏輯.
反常是正常.

那可能看到不一樣的東西!

剛WhatsApp倫敦嘅朋友,電費30p1度約2.75港元。
我估23年第一季會8.7-8.8左右。

聖誕節考慮買啲Euro去旅行用。

annie40    發表於 22-9-7 21:41

7月時倫敦朋友話他們4人家庭無冷氣,每月電費大約HKD2500,可以作參考。各處鄉村各處例,印象中英國人用電比一般香港人謹慎,十多年前在倫敦paddington 買的新樓,浴室熱水是中央控制,入住後才發現熱水供應是限時的,每日下午6時至隔天早上9時有熱水,其他時段無熱水,假日想沖涼,記得及時起床。
Ps. 囡囡三年前在倫敦住時,冬天在家便穿多件衣服,沒有開暖氣,未聞有電費開支的壓力。

住屋同住公寓都好大分別,舊式建築用煱爐提供熱水同暖氣嘅,我自己年輕時都在那邊生活過,月尾女兒都回大學上課,估對英國的生活開支也想明白多一點。

心領神會就一筆帶過去吧了

ABC-DAD 發表於 22-9-7 21:35
住屋同住公寓都好大分別,舊式建築用煱爐提供熱水同暖氣嘅,我自己年輕時都在那邊生活過,月尾女兒都回大學 ...
期待令爰分享最新的英國生活篇。
在北京女兒公司在朝陽區和東城區租的房子,分別是三房租金RMB22, 000,兩房RMB14, 000, 這租金跟三年前的倫敦市中心差不多啊!估計偏外環的老房子租金會便宜得多,否則普通老百姓如何住得起。

東二環還真不是普通人住的地方吶。

有常到大會堂武漢廳那邊串嗎?

英倫學生生活沒好分享的啦

還是看老北京新見聞有趣多了,好長長見識。

annie40 發表於 22-9-7 20:17
7月時倫敦朋友話他們4人家庭無冷氣,每月電費大約HKD2500,可以作參考。各處鄉村各處例,印象中英國人用電 ...

影響網友圍爐取暖嘅事,等我嚟啦。

我fact-check 咗一個case,一個人Canary Wharf studio flat,wfh, no A/C,energy fee (gas + electricity)每月20鎊。我都奇怪點解d「香港人」講到大災難。可能真係貴咗一倍㗎,10鎊去20鎊,生活唔到啦!

原來英國能源有不同供應商及Tariff plan,例如British Gas 也供電嘅,香港部份人不了解,沒有主動轉供應商及plan。香港咁細,港燈、中電都差30%單價,英國係較多彈性選擇。加上新物業及設施的能源效益高好多,而且有免稅額去做家中能源效益改善工程。

我由港島搬咗去新界,間屋做好隔熱防曬,用最高能源效益的空調,電費係慳一半有多。我已經冇裝三相電源、太陽能系統,因為計唔掂數,有能源效益,冇經濟效益。

香港人怕西斜,英國人又相反,冬天會保暖一點,真係各處鄉村各處例。

撇除租金、管理費,council tax(約1500鎊)及睇波季票,每月開支約800鎊,一半外賣出去食,一半自己煮,每個月兩三次fine dinning,出去睇吓stand comedy及動漫。如果返工就走路,早上太熱坐地鐵兩個站,單程一鎊多少少,放工去M&S或者Amazon Fresh買餸煮食,周末去朋友屋企飲酒食住家餸。

睇波係最大開支,兵工廠的季票係全歐洲最貴,單係暑假已經睇咗四場大波,兩場在溫布箂,買屋就唔好諗Wembley 。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-9-8 10:07
影響網友圍爐取暖嘅事,等我嚟啦。

我fact-check 咗一個case,一個人Canary Wharf studio flat,w ...

<香港人>, 要唔要remark: local? or overseas? or in China?
講笑者

唔講英國, 講下土耳其, 8月通漲是80%, 連最低工資增30%, 都係digest一下.

可能, 電費加一倍, 小意思?

但, 所有員工同時問老闆加3成人工, 又如何?

一間公司利潤, 如何分配增加工資? 卻同時, 其他成本項目也增加.

當一家公司無利可圖, 那存在價值在那?

最終是另一個嚴重社會問題.

-----  

比如, 英匯(vs HKD)跌9算, 人民幣同時是低位.

好人多笑, 中國經濟差, 貨幣弱, .....

用另一個角度, 唔係人民幣貶值, 世界好多國家, 物資供應, 更嚴重.

----  

我們現在享有的低通漲, 賺錢仍然唔困難. 物資不短缺.

感恩了!

-----