用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不分BAND1或BAND3的教育
樓主: 天外之人
go

不分BAND1或BAND3的教育 [複製鏈接]

stillgood20 發表於 22-9-8 11:01
, 要唔要remark: local? or overseas? or in China?
講笑者

我唔會睬你的土耳其數字,我相信你又係選擇性回答,玩數字遊戲帶風向。 如果在台灣,你好有潛質做1450。

我對數字十分敏感,當人講百份比,唔講實際銀碼,肯定係唔materialise 嘅。

原來8月份電費比7月份高咗10%,因為由20鎊去到22鎊,慘啦要多一日行路返工。

我當年為中電做顧問時,他們告知我當室外溫度升高一度,或者室內冷氣溫度降低一度,耗電量約升高5%,如果室外升2度,室內調低2度,來回冷氣耗電量升20%。中電電費單有13個月用電柱型圖,(加柱形圖在1994年,可以在夏天減少7-8成電話查詢及投訴),下面有該月份的的平均室外溫度。

比較電費最好係睇用咗几多度電,再睇燃料附加費,每度電費跨年有加減,政府支援時有時冇,要比較有可比性的參數,用冬天、春天電費比較夏天電費係通病,特別係兩個月抄一次錶的情況之下。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-9-8 11:51
我唔會睬你的土耳其數字,我相信你又係選擇性回答,玩數字遊戲帶風向。 如果在台灣,你好有 ...
你的回复, 相當有趣.

台灣1450技倆, 同我比. 差太遠.
1450, 一個熊熊視頻, 一個高嘉瑜家暴. (你聽唔聽得明?)

有人性都唔會愚弄台灣自己人. 不過, 政治就是這樣.

當睇戲.

就算彭P追訴蔡同學, 我都留言, LSE唔會理佢. 唔好浪費時間.

----

其實, 英國問題在那?

當然, 唔係電費喇!  其實, 我根本唔關心.

我亦無幸災樂禍的心理.

糾纏係電費, 唔解決俄烏戰爭. 根本係白痴.

----

利申: 可能我都幾無聊.

好多社會事務, 生活百態, 我都有興趣.

我想: 睇清問題, 唔係去譏笑別人,

----

我有d見解, 你未必認同. "何虎"去compromise. 而且, 我數學敏感(未知), 我第六感都幾強.

比如, 安倍出事前, 一個多星期前左右, 我私訊了Annie.

分析給她, 日本社會階層出現心裡變化, 又有关安倍家族的歷史.

----

其實第六感, 我跟細囝討論過一次.

第六感可能是一些很玄的東西, 不能解釋.

而, 另一種, 是潛意識, 不斷計算, 這個計算, 相當於數學邏輯. 是計算方式存在.

幾位都已脫離孩子學習教育行列及比較富裕享福之中,比好多現在還感受著孩子求學與求校的路途上舒適,慢慢轉開話題到其它了.

時間是不會停,世界格局也因各地政治人物變質不停在變,那個地方用電高與低多與少隨時都會變動,現今最舒適都算是在亞洲地區某些地方,但都一樣有貧窮與富裕生活,交費多與少在於自己想舒適多少吧,付擔到便多付一點,這點都算好符合"自由",唔需要限制咩時間有熱水凍水問題.  歐美地方捷克因呢啲問題就走出第一條"美麗風景線"既遊行,我估計接著好多國家都會有這條"美麗風景線"出現.英國又剛轉了一位十分抗拒中國既首相,但外界所評的好與壞........會否一時一樣,遲啲就現形.

stillgood20 發表於 22-9-8 12:40
你的回复, 相當有趣.

台灣1450技倆, 同我比. 差太遠.

你呀,又扯到sixth sense!

唔吹住,準備開會啦!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

天外之人 發表於 22-9-8 13:06
幾位都已脫離孩子學習教育行列及比較富裕享福之中,比好多現在還感受著孩子求學與求校的路途上舒適,慢慢轉開 ...

抱歉,係心境改變咗,冇咁多焦累!而且也經歷過你們現在的苦況,到過咗之後,沉澱完,我們有些睇法可能係當頭棒喝,讓當局者迷。

政治上嘅嘢,你跟 stillgood 吹,我失陪了!

ANChan59 發表於 22-9-8 13:31
你呀,又扯到sixth sense!

唔吹住,準備開會啦!
我講ge第六感, 同樣係數感. 其中, 數學邏輯, 運算都是一樣.簡單講, 即係心算.

大家討論交流吓.

天外之人 發表於 22-9-8 13:06
幾位都已脫離孩子學習教育行列及比較富裕享福之中,比好多現在還感受著孩子求學與求校的路途上舒適,慢慢轉開 ...
Hi! 我還是物質貧乏的人. 可幸, 是心靈富裕.
不過, 你常提出的貧富論點.

最近, 看過一個笑話.

究竟, 貧窮係一個問題, 還是一個答案.

所以, 對於沒有貧窮答案的人, 那會有貧窮問題.

---  

這兩天, 打擦邊球(有关政治)也多了. 不合EK原則.

我用一句(近日常在心中):  可恨之人, 必有可憐之處.

你便可看清楚問題所在.

ABC-DAD 發表於 22-9-7 20:13
剛WhatsApp倫敦嘅朋友,電費30p1度約2.75港元。
我估23年第一季會8.7-8.8左右。
8.7-8.8,我係指英鎊對港元兌換價

ABC-DAD 發表於 22-9-8 19:31
8.7-8.8,我係指英鎊對港元兌換價

現在按9算,相信對還要交學費的家長們是個好消息。8年前賣屋時,好似按13算。

在英國可以花極少極少的費用生活,極速就儲夠錢買屋結婚生仔,經常有飲有食有娛樂,永遠沒有圍爐取暖的煩惱,極愉快。

Ps. 阿女也是個䅁,每星期只花GBP100都好開心呀,我去過三四十次大英博物館,其他倫敦各大博物館,最少都參觀過兩次,免費入場,都好開心。

annie40 發表於 22-9-8 21:11
在英國可以花極少極少的費用生活,極速就儲夠錢買屋結婚生仔,經常有飲有食有娛樂,永遠沒有圍爐取暖的煩惱 ...
這是過去式,世界環境及氣候都很快變動中,要睇將來式才知.

天外之人 發表於 22-9-9 10:50
這是過去式,世界環境及氣候都很快變動中,要睇將來式才知.
滕王高閣臨江渚,佩玉鳴鸞罷歌舞。
畫棟朝飛南浦雲,珠簾暮卷西山雨。
閒雲潭影日悠悠,物換星移幾度秋。
閣中帝子今何在?檻外長江空自流。

物換星移,就讓歷史記下千古風流。

回覆 ANChan59 的帖子

我就非常同意陳sir。我剛去完英國一個月,有自己地方。係新development 嘅apartment,用prepaid扣錢方式俾電費/暖氣/熱水/冷氣費。每日都開足冷氣/一家五口熱水沖涼/加埋啲燈呀電腦呀電視呀雪櫃焗爐洗碗機開齊,一個月用唔到20鎊。雖然係要俾管理費,不過為返一個月都係百零鎊。我仲要住正倫敦zone 1中心,所以未感覺到有咩問題。
其實啲英國人覺得叫苦連天通常都係因為月月清,有錢就洗晒佢。只要唔係洗腳唔抹腳,暫時睇唔到生活有太大影響。可能啲香港人去到英國個個都要買大屋,咁自然冷暖氣都要開盡先夠舒服,費用咪大啲囉。

beastiebistro 發表於 22-9-15 23:47
回覆 ANChan59 的帖子

我就非常同意陳sir。我剛去完英國一個月,有自己地方。係新development 嘅apartment ...

Welcome back. I also booked the quarantine hotel when return from overseas business trip.

Most updated info, J using debit card autopay to pay the energy cost, reduced 8 pound management handling fee. So the energy cost even less than 20 pound.

We should know the tricks to buy more energy efficient properties  and or how to modify the energy saving engineering works. After UK properties crushed in 2023, it’s time to consider buying a house.

beastiebistro    發表於 22-9-16 07:18

stillgood20 發表於 22-9-7 15:14
其實, Annie說, 她女兒roomate已經是英國人.Fact Check, 可交比佢.

Energy bills support factsheet

Updated 21 September 2022

https://www.gov.uk/government/publications/energy-bills-support/energy-bills-support-factsheet-8-september-2022

A new Energy Price Guarantee

The Energy Price Guarantee will reduce the unit cost of electricity and gas so that a typical household in Great Britain pays, on average, around £2,500 a year on their energy bill, for the next 2 years, from 1 October 2022

······

How the new Energy Price Guarantee will be applied to energy bills in Great Britain

The Energy Price Guarantee limits the amount you can be charged per unit of gas or electricity, so your exact bill amount will continue to be influenced by how much energy you use.

······

If you’re on a standard variable tariff

The average unit price for dual fuel customers on standard variable tariffs, subject to Ofgem’s price cap, paying by direct debit will be limited to 34.0p/kWh for electricity and 10.3p/kWh for gas, inclusive of VAT, from 1 October.

These are average unit prices, the unit rate itself varies by regions and the full list of rates have been passed to suppliers to ensure that they are used to calculate bills in Great Britain from 1 October. See the full list of regional rates.

https://www.gov.uk/government/publications/energy-price-guarantee-regional-rates

······

Example savings based on your type of home

For households in Great Britain, under the new Energy Price Guarantee, the average home will save an average of £1,000 and the average flat will save £700.
‹ 上一主題|下一主題