用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不分BAND1或BAND3的教育
樓主: 天外之人
go

不分BAND1或BAND3的教育

人冇我有 - 絕對優勢
人有我優 - 相對優勢
人優我轉 - 結構優勢
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-8-31 15:49
明白你關注嘅重點,面前嘅問題肯處理,早期教育資源嘅適配亦應要重視。

出身60年代,自己同身邊認識嘅都係 ...

以前既人應該都冇稔到咁多野,大部份都係有得「生左先算」,現今社會環境及生活唔同晒,男女對婚姻責任又咁隨便,且貧富差距又越來越大,的確生育前係要有充分思考…

每個人都有他的生存價值,唔一定讀書好就出人頭地,父母生兒肓女最重要都係健康成長,有理想有方向都係孩子個體事,要有最好嘅教育制度都要有好既家庭教育,雙方面配合先可以令小朋友發揮佢既所長.

「早階段既教育制度安排」,其實幼稚園及小學教育路應好簡單,我係覺得香港既幼稚園及小學這方面好有問題,從而間接影響埋中學及大學大部份學生質素. 亦都係這方面做成好多小朋友可能有的能力局限咗或消失咗,從而影響咗好既學習之路.

天外之人 發表於 22-9-2 10:12
以前既人應該都冇稔到咁多野,大部份都係有得「生左先算」,現今社會環境及生活唔同晒,男女對婚姻責任又咁隨 ...

可否講一下「幼稚園同小學好有問題」,係指那方面?你似乎留意呢方好耐,有一定體會。
可否指出可以改善嘅方向有邊方面?

ANChan59 發表於 22-9-1 22:17
人冇我有 - 絕對優勢
人有我優 - 相對優勢
人優我轉 - 結構優勢

Who moved my cheese.  好多年前已經有書講轉變。改變咗成唔成功,得唔得,值唔值,唔做過都唔會知。但係有樣嘢好肯定嘅,就係你自己唔改變,一路落去總有一日有第二啲人嚟改變你。我寧願把命運握在自己手上。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-9-3 13:26
Who moved my cheese.  好多年前已經有書講轉變。改變咗成唔成功,得唔得,值唔值,唔做過都唔會知。但係 ...

命運最好都係揸在自己的手上,心甘命抵。

簡單啲來講,自己出第一代新產品,最重要係time to market,然後就第二代係降成本改善毛利,當對手有類似產品出嚟,我哋預備好降價。早出市場有反遣,開始開發第三代或者第四代,才可以保持及擴大市場佔有率,太被動,好難生存嘅。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 22-9-3 13:26
Who moved my cheese.  好多年前已經有書講轉變。改變咗成唔成功,得唔得,值唔值,唔做過都唔會知。但係 ...

芝士. 那可能是通貨膨脹- 吃掉!!!

最近, 看了一些台籍時事平論家王孟源的時事分析.

原來, 發現同一個事情, 分析結果有莫大差別.

其中一個視頻, 講近日, 俄烏戰爭, 烏克蘭反攻. , 俄烏戰爭過程中, 整個西方媒體都製造不少謊言.

甚至事實只隔數天便被釋破, 卻當沒事發生. 仍然繼續宣傳工作”.

究竟, 世事變化如此不濟. 當我們認知一些事實(或者根本沒法見到事實),

那芝士….那裡去了.

stillgood20 發表於 22-9-5 10:48
芝士. 那可能是通貨膨脹- 吃掉!!!
  最近, 看了一些台籍時事平論家王孟源的時事分析.
原來, 發現 ...

芝士書的概念像AN 說的相近,和你說的有點不同。

你說的是媒體能不能反映事實的問題。

如果要嚴格的說,主流西方媒體當然不能反映全部事實,正如嚴格的說,我不知道 stillgood或我自己是不是電腦模擬(living in a simulation)。

要對世界有認知,只能透過不同渠道,你說主流西方媒體說謊,我假設你沒有親身到 Ukrain,你又透過那一些渠道確定主流媒體說謊?是非主流西方媒體?是 Ukrainian 媒體,Russia 媒體,Facebook 爆料,內募爆料?

做人只能選擇一些媒體渠道來相信。正如相信 Fox News,Newsmax, OAN 的人,相信在特朗普家裏找到的文件是 FBI 插裝的。

shadeslayer 發表於 22-9-5 12:33

芝士書的概念像AN 說的相近,和你說的有點不同。

如果, 想去理解一件事, 持續而客觀的觀察和評估.

而且, 最初, 讓能夠接觸的資訊進來, 再分別可靠性. 最好, 能夠有客觀數據, 和歷史證據.

就舉烏克蘭的政治和現在的戰爭狀態.

大約, 兩年多前, 已經留意烏克蘭的政治, 人民社會, 經濟發展.

而且, 由蘇聯解体, 進入民主選舉制度.

由一個擁有大量天然資料, 肥沃土地, 知識豐富, 人才資源優越.

卻經過政治變革, 成為歐洲最貧窮的地區, 還有大量社會問題, 如娼妓, 愛滋病, 代母, 貪污….

口流失, 資源流失. 整個社會倒退.

政治制度失去人心, 出現了Netflix<人民公僕> 猶太人的澤連斯基. 當上國家領袖. 真天才.

其實, 經過一段資料收集, 理解, 分析.

好明顯, 可以判斷新資訊的合理性.

特別是歷史, 可能掌握重要關鍵. 軍事分析/兵推, 政治分析…. 大部份是客觀證據.

stillgood20 發表於 22-9-5 16:34
如果, 想去理解一件事, 持續而客觀的觀察和評估. 而且, 最初, 讓能夠接觸的資訊進來, 再分別可靠性. 最 ...

歷史書是強者所寫,也不一定是完整資料,問題是那裏做資料收集。

大學文獻,東西方媒體,非正式部洛客,Twitter,face book,Truth social….

簡單啲講就係我不認識你提到的台灣作者,我也不知道為什麼這台灣作者的網上文章為何那麼令人相信?可以一口咬定西方媒體大話連編。事實上是可能有很多大話,但要具體啲講什麼大話才有希望有結論。

其實我唔認為西方媒體依家有一個統一嘅口徑。今日美國嘅左派同右派聽日媒體已經截然不同。你睇Fox news 會認為特朗普家中的機密文件係FBI 架禍,你睇MSNBC/CNN 就會認為今次事件特朗普死得。更何況英美加澳法德,全部都有自己嘅需要,就算是NATO要有統一的口徑似乎也不容易。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-9-5 20:51
歷史書是強者所寫,也不一定是完整資料,問題是那裏做資料收集。

大學文獻,東西方媒體,非正式部洛客,T ...
謝謝討論.
我對歷史還是有信心的啊!

我提及的台籍講者王孟源.
是因為他資料/理據可信性高,什麼出身背景,最初沒有去查看.多看了一點, 言行都水平甚高.後來才关註一下.

王孟源是哈佛物理博士,曾參與美國粒子碰撞機研究,後轉入金融界.開發了世界首個股票全自動交易系統.57歲,現退休做軍事,政治,科技,經濟分析blogger.

不過, 有關俄烏戰爭,西方媒體不可信, 不只是王孟源,我還見過兩位台灣學者有同樣論點.

其實,西方媒體怎樣行徑,我倒沒興趣.

西方現在所做的, 好一部分是傷人一千,自損八百.
可憐,付八百的,是低下層人民.

ABC-DAD 發表於 22-9-2 13:51
可否講一下「幼稚園同小學好有問題」,係指那方面?你似乎留意呢方好耐,有一定體會。
可否指出可以改善嘅 ...
其實我在其他主題都有提及過.我衹係一個普通中學冇咩學識既平凡主婦,稔野比較簡單.
或許簡單啲稔,幼稚園學什麼? 小學又應該學什麼? 若是一樣,各間幼稚園對比及各間小學對比為何要不同? 為何有啲咁近屋企都唔去,列日當空山長水遠排隊去某些學校或幼稚園?更何況唔見得學出黎成正比. 攪唔好小朋友喜歡心態,咩理念好既幼稚園及學校都一樣冇用,小朋友有喜歡之心,冇理念都一樣可以讀到知識,這是我最基本定義,強迫學習去到中學全見真章,就算勉強下去,一般都為了隨便應付DSE就算.

現今教育放任自由.本是為家長學子好,但效益真係差天共地,今天睇到書商利益為依歸隨便退款,各校子弟突然冇書可用. 早前所講怕本土DSE去讀其他國家既考試,咁既教育心態點會好,其實有呢啲心態,感覺亦都可能因早段既教育唔太好做成.

改善.......我稔出黎好大膽,怕教育局好像政府疫情瞻前顧後咁一樣唔敢放膽去做.

回覆 stillgood20 的帖子

十分應同. 歐美呢啲傷人一千,自損八百.我覺得應該係傷人八百,自損一千才對.更何況視環保如命既歐美已經將這個丟於九霄雲外,真係將歐美既平民真正走向西方極樂世界.

天外之人 發表於 22-9-6 11:36
回覆 stillgood20 的帖子

十分應同. 歐美呢啲傷人一千,自損八百.我覺得應該係傷人八百,自損一千才對.更 ...

可惜的是最受影響的永遠是貧窮和發展中國家,極端天氣影響溫度,降雨,最終引致糧食失收。歐美國家短中期內仍然可以食肉糜代替。貧窮和糧食輸入國影響最大。

天道輪迴,好地方好日子始終有到頭的一天,其他地方總有出頭天。

女兒跟英國同事合租兩室兩衛房子,間中開冷氣,每月電費才二十多元人民幣。原來北京居民每度電約RMB0. 5元(相信政府有補貼),窮人亦可負擔,   相對英國近RMB80一度電......是北京的130倍?真係要努力節約地過日子。

annie40 發表於 22-9-6 20:26
天道輪迴,好地方好日子始終有到頭的一天,其他地方總有出頭天。

女兒跟英國同事合租兩室兩衛房子,間中開 ...
Current and Historical Energy Prices in the UK

Starting in October 2022, default energy tariffs for those paying by direct direct will cost £0.52 per kWh, indicating an increase of roughly 175% compared to last year. The unit cost for electricity in the price cap ending 31 March 2022 was just £0.21 per kWh (and in terms of what people actually paid, which will be less than the cap, customers with typical usage paying by direct debit paid on average £0.185 per kWh in 2021).

好似無80人仔一度咁高

我有一個故事:跌一跤.

我高中時,大顆同學去露營.回程,路過海邊石灘,
有位傻傻的同學,離隊走去石灘.
卻突然踎在石灘上.之後,另一位同學問,為何?
跌咗咩?
隊中另一位同學,大聲說: 跌了一跤.
引起哄堂大笑.

兩個月前,老同學飯餐, 原來大家都記憶很深.
真係年少無知,什麼都可以尋開心.

……

那关'跌一跤'什麼事?
前幾任英國女首相,戴卓爾在北京跌一跤.

老實講, 自始,英國未出現一個有領導才能的首相(個人意見).
宜家,新偽鐵娘子,真係得啖笑.

不過, 係約翰遜要下台,  <競選模式>,就必定是這結果.

天道輪迴.
.………

我倒認為是一個落後價值觀.

英國原先定建新核電廠, 卻因政治問題,限制中資參與.
因而,計劃唔上唔落.

以上,我提過,咩傷敵一千,自損八百.
這一次,根基是傷敵一百,自損三千.
(極之廢, 把能源基礎發展放下不顾.
問題不只會是今時今日……)

>>>>

有容乃大, 競爭才有進步: 硬道理.

Telsa上海建大廠.
中國汽車業面對競爭,迫得更先進.

電車各環節: 電瓶,機電系統,轉向系統, ……都有突破進步,

……

因為,思考模式問題,
結果分別很大.

P.S.  近日睇董明珠的鈦酸鋰電池.這女子真的了不起!

ABC-DAD 發表於 22-9-6 23:26
Current and Historical Energy Prices in the UKStarting in October 2022, default energy tariffs for t ...
是上網搜尋的,未有再找其他中英文對照proof check對照,經常聽人家說用多少度電,卻完全沒有一度電是甚麼概念。其實最讓我驚訝的是北京市民電費才25元,因此上網查查何謂高與低作比較。在香港從來沒開冷氣(除了朋友來家作客小住),每月電費基本上很低,反而每天要照顧花草,用水量大。

stillgood20 發表於 22-9-7 08:51
天道輪迴.
.………
天道輪迴,不過是「富不過三代」或「富不過五代」的因果原理而已,每個人今日的行為,在很早很早以前已埋下伏筆,千絲萬縷的連結,造就順理成章的變化。

有前人努力一輩子,自然有后人揮霍一輩子;反之前人揮霍無腦一輩子,后人子孫便要非常努力艱苦的活下去。

annie40 發表於 22-9-7 10:00
天道輪迴,不過是「富不過三代」或「富不過五代」的因果原理而已,每個人今日的行為,在很早很早以前已埋下 ...

星期天,偶然見到一個: 蔥薑蒜的人生道理.
人的一生,來也蔥蔥,去也蔥蔥,實在在能薑就,便蒜了吧!

昨天,無聊,改了一下.

年青人,努力去蔥,不要薑化,失敗便蒜了.

…………

同是道理.

生命奥妙

運命也奥妙