用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 APS 升中 2022
樓主: DD仔
go

APS 升中 2022

DD仔 發表於 22-8-24 15:38
雖然人少咗好多,但派位仍然頂級,以top 3男校(DBS, LSC, QC)為例,2021年比例係15%, 2022年係22%.  在5 ...

男仔超過一半(32個/56%) 入傳統B1男校:
拔萃男書院 10
英華書院 3
聖保羅書院 3
香港華仁書院 1
皇仁書院 1
喇沙書院 11
聖芳濟書院 1
華仁書院(九龍) 2

係DBS比小左offer,所以多左男仔外闖。不是喜歡LS定DBS的問題。LS向體藝學校生早就在11月已開始招手,不一定要等到三月。

fufu17 發表於 22-8-24 20:40
係DBS比小左offer,所以多左男仔外闖。不是喜歡LS定DBS的問題。LS向體藝學校生早就在11月已開始招手,不一定 ...

即是話依家APS喺DBS越嚟越冇優勢,反而趨向去LSC?

兩間學校要的學生不是完全相同。不是DBS 和LS 同時比offer 給同一批人,而他們選LS 或DBS. 當然有小部分人一早同時收到兩間暗示。如果DBS 一早比多些early bird, 一定少些人去外闖。試左後,見到出面世界,到DBS call 返,又未必選DBS
今年DBS收少咗,LS多左有很多原因,不是簡單説邊間優勢多左定少左

58893hdjp    發表於 22-8-25 09:33

fufu17 發表於 22-8-24 21:31
兩間學校要的學生不是完全相同。不是DBS 和LS 同時比offer 給同一批人,而他們選LS 或DBS. 當然有小部分人 ...

原來如此,咁就希望去咗LSC嘅師兄有好成績,等DBS後悔當初冇俾多啲early bird offer

DD仔 發表於 22-8-24 12:01

以往不少去了油麻地循道,今年已沒人選了,可見下車的影響實在深遠呢~!生源一定有所影響~。

Tunghk 發表於 22-8-25 11:55
以往不少去了油麻地循道,今年已沒人選了,可見下車的影響實在深遠呢~!生源一定有所影響~。
...

係呀,真係好明顯,以前APS年年都有好多人入循道,但今年係0,可以揀的話,都唔想揀半英中,但B2&3嘅學生,想搏抽入又唔得,因為唔同校網

DD仔 發表於 22-8-24 12:01

請問這份表是APS 官方出的文件嗎?謝謝

Tinakan2010 發表於 22-8-25 12:32
請問這份表是APS 官方出的文件嗎?謝謝

係根據APS官方資料,加上自己嘅中學banding判斷(根據EK嘅資訊),當中有一d我都唔係好肯定啱,不過相信大體上都係同大家嘅認知相差唔係好多

DD仔 發表於 22-8-25 12:16
係呀,真係好明顯,以前APS年年都有好多人入循道,但今年係0,可以揀的話,都唔想揀半英中,但B2&3嘅學生 ...

係丫, 好明顯,記得以前在循道網頁曾介紹DSE考得好的學生,有些是從APS升上來的。

DD仔 發表於 22-8-25 12:43
係根據APS官方資料,加上自己嘅中學banding判斷(根據EK嘅資訊),當中有一d我都唔係好肯定啱,不過相信大 ...

噢,原來咁,謝謝回覆。

只係見到個別學校(王錦輝、九龍塘學校…)的banding, 同我認知有啲分別,可能因為我的認識已經頗為 outdated.

Tinakan2010 發表於 22-8-25 13:05
噢,原來咁,謝謝回覆。

只係見到個別學校(王錦輝、九龍塘學校…)的banding, 同我認知有啲分別,可能因 ...

王錦輝係咪應該B2A? 九龍塘B2C?仲有培敦我都唔肯定

lflxl 發表於 22-8-24 17:34
ic 舊年小五升小六時係咪已少過100人,即係同而家畢業人數差唔多?如果5升6已經咁少人咁可能按比例計達標e ...
舊年APS畢業人數有13X人,今年少左三十幾人畢業....

DD仔 發表於 22-8-25 13:11

王錦輝2021年成績 B2A-1C
DSE B2A 加上 AL B1C

培敦2021年33222與基道差不多
聯招取錄高於聖文德/文理(九龍)

KTSSS 2022年主科2+過九成 B2C

王錦輝 #75
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3865665&pid=49127673

培敦 #18
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867291&pid=49101433

KTSSS #26
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3870887&pid=49147922

Poyau 發表於 22-8-25 14:56
王錦輝2021年成績 B2A-1C
DSE B2A 加上 AL B1C

多謝Poyau! 我更新了APS升中表

DD仔 發表於 22-8-25 13:11

德蘭2022年聯招學位38.6% B2 水平

https://www.stteresa.edu.hk/tc/hkdse-成績表現

HKDSE 成績表現

本校在2022年文憑試(HKDSE) 成績統計

項目本校
100 %學生考獲第2級或以上成績科目數目

考獲第2級或以上成績比率高於全港科目數目

考獲第4級或以上成績比率高於全港科目數目

報考大學聯合招生辦法 (JUPAS) 獲本地學士課程取錄比率
38.6%

本校學生入讀本地大學(學士課程)的分佈:

https://www.stteresa.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/2021jupas.jpg

Poyau 發表於 22-8-25 15:33
德蘭2022年聯招學位38.6% B2 水平

https://www.stteresa.edu.hk/tc/hkdse-成績表現

是B2C嗎?
其他學校,有冇需要再調整?
謝謝

DD仔 發表於 22-8-25 15:24
多謝Poyau! 我更新了APS升中表

不用客氣
德蘭公布咗2022年成績
據聯招學位取錄比例起碼有B2C水平
APS 2022年全部升B1/2 無B3

Darklady 發表於 22-8-25 13:57
舊年APS畢業人數有13X人,今年少左三十幾人畢業....

我意思係呢屆小六生,喺佢哋小五升上去嘅時候唔知流失咗幾多。唔知小六開學同小六畢業嘅人數差異會唔會有啲拎到DBS早鳥offer而最終決定移民。不過都係得個估字

lflxl 發表於 22-8-25 15:45
我意思係呢屆小六生,喺佢哋小五升上去嘅時候唔知流失咗幾多。唔知小六開學同小六畢業嘅人數差異會 ...

DBS 同其他一條龍學校都有好多學生移民,令到好多冇龍既學生提早插入龍校。
升小五小六走好多人,一部分移民,一部分轉入龍校。
因為好少學生會小五小六轉入三私一直,出多過入,所以少咗好多學生小六畢業。