用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 APS 升中 2022
go

APS 升中 2022 [複製鏈接]

今年畢業人數明顯少咗,由去年137人(不計算海外升學1人)至今年98人。
B1A比例增加,B2的比例也增加了。(感謝Poyau中學banding的建議!
最突出的,應該係11人(11%)去LSC, 多於DBS的10人,APS派位史上少見。

IYY    發表於 22-8-26 22:17
   13    0    0    0

回覆 DD仔 的帖子

LS 有叩門入架,不是全派位。

LS 大戶,相對入DBS的人少咗

由每級接近160人,小六畢業生得唔夠100人,真係留失咗好多學生

behappypapa 發表於 22-8-24 15:24
LS 大戶,相對入DBS的人少咗

聽講話今年多咗男生喺自行時已經選擇LSC, 派位入的是少數。
呢啲男生要捨得放棄DBS early bird而等待LSC遲來嘅結果,一定係好鍾意LSC

behappypapa 發表於 22-8-24 15:30
由每級接近160人,小六畢業生得唔夠100人,真係留失咗好多學生

雖然人少咗好多,但派位仍然頂級,以top 3男校(DBS, LSC, QC)為例,2021年比例係15%, 2022年係22%.  在57位男生中,有22人入到呢3間,應該算係數一數二嘅成績

58893hdjp    發表於 22-8-25 09:30
vpo0615    發表於 22-8-24 16:13

DD仔 發表於 22-8-24 15:38
雖然人少咗好多,但派位仍然頂級,以top 3男校(DBS, LSC, QC)為例,2021年比例係15%, 2022年係22%.  在5 ...

我又再計吓女生,在41位女生中,4大女直加MCS,共有19人,比例亦是非常高

應該係DBS的early bird offer未派咁多喽,否则點解APS學生會放弃DBS的offer?論入讀Aps家長的財力與風格,係唔會放棄有IB的頂級男校的,而繼續熬呈二,自行喇沙。今年DBS三私一直的位比得少左,咁那10幾個位比邊到了,我很好奇?

簡單啲來講 發表於 22-8-24 16:52
應該係DBS的early bird未派咁多喽,否则點解APS學生會放弃DBS的offer?論入讀Aps家長的財力與風格,係唔會 ...

咁又真係總人數少咗吖嘛,好多人移咗民。DBS d位咪散咗俾其他學校囉,都係正常嘅。
自行LSC, 係真㗎,至於點解佢哋會like LSC多過DBS, 希望今年小六家長講解吓

簡單啲來講 發表於 22-8-24 16:52
應該係DBS的early bird offer未派咁多喽,否则點解APS學生會放弃DBS的offer?論入讀Aps家長的財力與風格, ...

我反而覺得係有DBS offer嘅選擇留錢移民
咁大比數入喇沙真係印象中第一次見到

lflxl 發表於 22-8-24 17:24
我反而覺得係有DBS offer嘅選擇留錢移民
咁大比數入喇沙真係印象中第一次見到
...

early bird offer唔係說放棄就放棄的,係比你就一定要去讀的。學校係有規定的,否則當初就不要接受推薦。不接受推薦學校又會比到其他人推薦咯,咁應該都係offer比得少左。而且early bird offer都係11月份就知,呢個時候自行都還未報名,所以都唔存在,要LSC唔要DBS。除非LSC比DBS更早的early bird offer,咁我都從未聽過,自行之前就已經比左offer那件事,畢竟係津校來的

58893hdjp    發表於 22-8-25 09:31

簡單啲來講 發表於 22-8-24 17:29
early bird offer唔係說放棄就放棄的,係比你就一定要去讀的。學校係有規定的,否則當初就不要接受推薦。 ...

ic 舊年小五升小六時係咪已少過100人,即係同而家畢業人數差唔多?如果5升6已經咁少人咁可能按比例計達標early bird嘅人少咗都正常嘅。

lflxl 發表於 22-8-24 17:34
ic 舊年小五升小六時係咪已少過100人,即係同而家畢業人數差唔多?如果5升6已經咁少人咁可能按比例計達標e ...
九龍塘小學也少左幾個DBS,所以都好奇添,呢10幾個位去邊到了,其他一線學校也未見有DBS增多

簡單啲來講 發表於 22-8-24 17:39
九龍塘小學也少左幾個DBS,所以都好奇添,呢10幾個位去邊到了,其他一線學校也未見有DBS增多 ...

你咁講又真係 我留意開嘅幾間一線津小以往有零星入DBS,今年大部分直情冇添。

簡單啲來講 發表於 22-8-24 17:39
九龍塘小學也少左幾個DBS,所以都好奇添,呢10幾個位去邊到了,其他一線學校也未見有DBS增多 ...

會唔會係收多咗其他男校小六生?英華,LS, St Joe呢啲,收多咗,外面人睇唔到㗎嘛,始終IB男神校得佢一間,非常有吸引力嘅

DD仔 發表於 22-8-24 17:52
會唔會係收多咗其他男校小六生?英華,LS, St Joe呢啲,收多咗,外面人睇唔到㗎嘛,始終IB男神校得佢一間 ...
但以往都有街外位,而且每年都係差唔多的街外位,收多點小學插班位只是補足移民走點

所以加上絕大部分一線小學都未見有去DBS,所以至少有20個位唔知去邊到了

簡單啲來講 發表於 22-8-24 17:56
但以往都有街外位,而且每年都係差唔多的街外位,收多點小學插班位只是補足移民走點 ...

我意思唔係插班,而係小六畢業後,唔升原校,而轉入DBS F1.  例如YW不嬲每年10個8個,可能今年仲多啲?

DD仔 發表於 22-8-24 18:02
我意思唔係插班,而係小六畢業後,唔升原校,而轉入DBS F1.  例如YW不嬲每年10個8個,可能今年仲多啲?
...
那個係近年學術才有起色,個人認為學術整體還係不如3私。所以應該唔會多過3私1直。
‹ 上一主題|下一主題