用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 2023-2024 1st IN
go

英華 2023-2024 1st IN  

我睇完1st IN 封電郵, 冇叫帶書或顏色...請問今年要帶嗎?還是2nd IN 時先要帶書?

謝謝

回覆 bbchuchu_siub 的帖子

我諗今年唔駛帶,記得帶確認email,同upload 快測相。

bbchuchu_siub 發表於 22-8-23 09:34
我睇完1st IN 封電郵, 冇叫帶書或顏色...請問今年要帶嗎?還是2nd IN 時先要帶書?

謝謝

以往是2nd in 才帶書

今日係咪變咗第一日 1st In? 如小朋友有講返,唔知有冇家長可以分享吓個形式?

回覆 myhappylife 的帖子

小朋友自己入去,要畫畫同睇圖書,之後老師問問題,中英數常都問少少。

請問係咪一組十幾個小朋友,嗌名之後輪流作答?

bestemily 發表於 22-8-26 20:57
回覆 myhappylife 的帖子

小朋友自己入去,要畫畫同睇圖書,之後老師問問題,中英數常都問少少。 ...

謝謝!

dongpig 發表於 22-8-27 01:01
請問係咪一組十幾個小朋友,嗌名之後輪流作答?
接小朋友時見到每組有15個家長,所以一組應該15位小朋友。我小朋友都係大約咁講過流程,首先係畫畫,之後可以揀圖書睇,冇問畫咗乜或圖書內容,再叫小朋友去老師度答問題。

想知係每組揀小朋友定計分?

請問幾時有2nd in結果?

回覆 minacalvinbb 的帖子

https://topick.hket.com/article/3278134?r=cpsdfb&fbclid=IwAR1u2j5vJ3PYzmatQIiL8I-G44Pr_hAHAX0A_SE9eTmN-YqrwDoigrCuue8
first in小朋友老師單對單答題。原來今年都係2輪面試加拍片

LLKK 發表於 22-8-27 20:24
請問幾時有2nd in結果?

我都想知呀,好似學校網頁冇寫?

bbchuchu_siub 發表於 22-8-28 00:16
我都想知呀,好似學校網頁冇寫?

睇返上年流程,九月尾出first in結果,到下年一月頭出second in結果,到三月尾先出最終名單

princessally 發表於 22-8-28 09:51
睇返上年流程,九月尾出first in結果,到下年一月頭出second in結果,到三月尾先出最終名單
...

搞咁耐?以為12月中已經有結果

keikolau 發表於 22-8-28 10:43
搞咁耐?以為12月中已經有結果

真係好漫長,如果有幸,參與足七個月呀

回覆樓主:

想問1st in 是否完了 ? 大家小朋友有無講見成點 ? 學校無話幾時有結果 ?

princessally 發表於 22-8-28 09:51
...

個人睇法,佢今年應該唔敢咁玩啦,上年咁遲先出offer,搞到塔曬Q,叻仔都有曬名校offer,已經疊埋心水。最後重要家長拍片,好多家長有相近offer就會懶得拍。佢最後可能收唔到佢最想收個批學生。今年first in 都早左,我估最遲12月尾會出offer。

回覆樓主:

戰線拉到咁長,到時又要打齊三針先可以面試   

回覆樓主:

以往first in都係8月尾未開學前in, second in在10月,third in疫情下仍能見到陳校長,不過呢兩年疫情面對停課不停轉面試時間,考生在DBS, SPC 和YW取捨下,YW往往會在waiting時call得好多,前年直情call 到third in reject(前年考生就明白當年遲出offer 另DBS SPC收晒學生而無去YW third in,導致call到third in reject),所以一切都好睇疫情變化及三大男校出offer時間先後

回覆樓主:

人地間間都12月尾出晒offer,仲邊會等到3月仲去拍片呀?