用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE英文科取星
go

DSE英文科取星   [複製鏈接]

仔仔讀Band 1B中學,將升讀中五。佢英文成績唔錯,keep到大約全級top 10內。
但我覺得佢DSE是否大約只可以攞到5 或5*? 如何可以推上5**? 我不是怪獸家長(我只想佢發揮得最好)
因佢一直無補習,全鐘意睇課外書。如對學校無咩信心 ,是否係時候補下英文呢?或操past paper可以嗎?
有冇經驗家長提供下意見呢?謝謝
   21    0    0    0

monsterparentss 發表於 22-8-22 00:05
仔仔讀Band 1B中學,將升讀中五。佢英文成績唔錯,keep到大約全級top 10內。
但我覺得佢DSE是否大約只可以 ...

所講的B1B中學是"大口"仔尼還是"市估令"尼?

因每人對學校的Banding的評價並非一致,僅僅靠B1B的英文top10(如無理解錯的話).似乎難以界定.不過,人可以通過努力從而獲得進步.又或者考試時突飛猛進尼.

假如不是前面兩網站的評定,而是以EK標準來定義,我估,B1B的英文top10應該不止5,至少是5*.而5**則需要進步或該"top10"是更前而不僅僅是top10.

medicine 發表於 22-8-22 08:17
所講的B1B中學是"大口"仔尼還是"市估令"尼?

因每人對學校的Banding的評價並非一致,僅僅靠B1B的英文top10( ...

“大口”同“市估令”。。。
睇字面都知信唔過。。。

monsterparentss 發表於 22-8-22 00:05

1B中學top 10內,估計可以5*,想進步可考慮大型補習社,佢哋教搭題技巧可以幫手拉一把

#不過5*→5**都要加點運氣成份
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

哎,我唔知咩係“大口”呀! 我噚晚試探式問佢補習好唔好,佢斷然拒絕。
希望今年佢有所領悟,對自己學業精益求精喇!唔該大家

gracelam 發表於 22-8-22 09:21
1B中學top 10內,估計可以5*,想進步可考慮大型補習社,佢哋教搭題技巧可以幫手拉一把

#不過5*→5**都要 ...

係,運氣都好重要。只係希望佢可以發揮得最好喇。謝謝你!

monsterparentss 發表於 22-8-22 19:43
哎,我唔知咩係“大口”呀!  我噚晚試探式問佢補習好唔好,佢斷然拒絕。
希望今年佢有所領悟,對 ...

大考及school land嗰D坊間評級
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我仔果陣老師派當年A-level 卷要佢哋做再幫佢哋改,自己就冇外面搵補習了。要攞**真係運氣都好緊要,每年幾萬人考但只得接近一千個學生做到,啲1A頭學校都唔知搶咗幾多粒了。

silvia_ng 發表於 22-8-23 08:21
我仔果陣老師派當年A-level 卷要佢哋做再幫佢哋改,自己就冇外面搵補習了。要攞**真係運氣都好緊要,每年 ...

攞**佢哋係由細至高中英文浸大,我女英文攞**D同學都有共通點都係愛睇英文書,或經常睇英美片及外國平台。

txsuksuk    發表於 24-1-2 04:14

silvia_ng 發表於 22-8-23 08:21
我仔果陣老師派當年A-level 卷要佢哋做再幫佢哋改,自己就冇外面搵補習了。要攞**真係運氣都好緊要,每年 ...

睇今年考評局報告,英文科5**的比率是全體考生的1%,今年大概只有450人取得5**。認同操卷是有幫助的!

gracelam 發表於 22-8-23 10:17

攞**佢哋係由細至高中英文浸大,我女英文攞**D同學都有共 ...

係。。。攞**果啲應該平日都用英文較多,浸出嚟先有。

Joycemom 發表於 22-8-23 10:21
睇今年考評局報告,英文科5**的比率是全體考生的1%,今年大概只有450人取得5**。認同操卷是有幫助的!
...

我睇返呀仔2021果屆,都係1%人攞,全體考英文嘅考生有42304人,只得398人攞,男仔164人(0.8%),女仔234人(1.1%)。

我成日記錯呢屆有900幾人攞添   老人痴呆。

男生要英文取5** 憑實力 亦要運氣
2021年日校男生得164人(0.78%)
皇仁38人(30%)摘星 5**只有11人

英文5**
日校 2021年 | 2022年
男生 0.78% (164/20,925) | [···]
女生 1.13% (234/20,770) | [···]
--------------------------------------------------------
合計 0.95% (398/41,695) | 1.1%

^ 皇仁 8.59% (11/128)

英文5*+
男校 2021年 | 2022年
--------------------------------------------------------
皇仁 29.7% | [···]

SPC# [≤30%] | 31.1%
SJC 25.4% | 30.2%
英華# 23.3% | [···]

聖言 ~12% | [···]
英皇 ~9% | [···]
觀瑪 ~8% | ~6%

無公布
港華 九華 SFXC 長天 喇沙 DBS#

# 直資
~ 棒形圖數字

Poyau 發表於 22-8-23 22:43
男生要英文取5** 憑實力 亦要運氣
2021年日校男生得164人(0.78%)
皇仁38人(30%)摘星 5**只有11人

好detail呀!謝謝你!
咁可能我死咗條心先
仔仔一直覺得自己英文好,但我覺得未能達5**嘅水平。諗住背水一戰,幫佢衝上去,佢都唔啋我

monsterparentss 發表於 22-8-23 22:48
好detail呀!謝謝你!  
咁可能我死咗條心先  
仔仔一直覺得自己英文好,但我覺得未能達 ...

不用客氣
校內英文成績頭10有機會取5**
畢竟考試看臨場表現/評分標準
繼續努力 保持水準 有望如願  

gracelam 發表於 22-8-22 20:03
大考及school land嗰D坊間評級

大口
氏古令

nicolemummy 發表於 22-8-24 15:42
大口
氏古令
"大口仔","市估令"

正如前面有會員回復,這才夠傳神,單單睇字面都知道信唔信得過

medicine 發表於 22-8-24 17:38
"大口仔","市估令"

回覆 nicolemummy 的帖子

介唔介意話我知哩兩句是什麼意思呢?   我同樓主的想法都有些似, 念緊有冇需要去大型補習社去追星, 大家有冇追星補習社/導師介紹?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊