用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus Secondary School 你問我答
go

[中學] Invictus Secondary School 你問我答   [複製鏈接]

本人打算讀埋今年就轉校
   13    0    0    0

akkxndi 發表於 22-8-19 15:31
本人打算讀埋今年就轉校

請問轉校原因? 有意報讀, 想知多啲, 謝謝

angelist 發表於 22-8-19 18:44
請問轉校原因? 有意報讀, 想知多啲, 謝謝

因為學校喺2022年1月就轉咗新校長,好多好嘅老師而走晒,新嗰啲老師麻麻地

akkxndi 發表於 22-8-19 18:46
因為學校喺2022年1月就轉咗新校長,好多好嘅老師而走晒,新嗰啲老師麻麻地
...

School tour 覺得校舍較細, 活動多嗎? 見每級人數都少, 老師更關愛學生嗎?

樓主已經搵到學校轉?

akkxndi 發表於 22-8-19 15:31
本人打算讀埋今年就轉校

請問樓主知道幼稚園同小學既情況都係咁差嗎?諗緊讀唔讀…

angelist 發表於 22-8-19 19:06
School tour 覺得校舍較細, 活動多嗎? 見每級人數都少, 老師更關愛學生嗎?
...

完全無活動,聽聞本來低form想開3班,結果啲學生走晒,縮成一班。然後老師真係...好無言...自從轉咗校長之後啲老師真係差咗好多,依家嘅話,喺我眼中好嘅老師得一個,其他全部唔係走就係發生過摩擦

penp0319 發表於 22-8-19 20:30
樓主已經搵到學校轉?

未呀,但打算1月自己出去考IGCSE,跟住攞呢個成績報學校

kinki2130 發表於 22-8-19 20:41
請問樓主知道幼稚園同小學既情況都係咁差嗎?諗緊讀唔讀…

幼稚園小學就唔太清楚,但係我知道中學嘅現任校長本身喺小學做,佢嚟到之後好多老師就辭職走,如果有第二啲選擇就強烈建議你揀第二間

akkxndi 發表於 22-8-20 01:13
完全無活動,聽聞本來低form想開3班,結果啲學生走晒,縮成一班。然後老師真係...好無言...自從轉咗校長之 ...

謝謝你, 咁真係要諗清楚先

akkxndi 發表於 22-8-19 18:46
...

根本冇新校長, 2021年12月創校校長Mr Harvey走咗之後, 未請翻新的中學校長, 現時只有小學校長"名義上"兼任校長,實際做唔到嘢。 學校似乎為了減省財政開支, 唔再請新校長。

smith 發表於 22-8-20 22:04
根本冇新校長, 2021年12月創校校長Mr Harvey走咗之後, 未請翻新的中學校長, 現時只有小學校長"名義上"兼任 ...

認同,現任校長Mr Jackson對IGCSE/A-Level嘅了解唔多,根本都幫唔到手。

另外,成條management team根本都好大問題,啱先完一個學年,就派成績表,然後我發現份成績表出錯得好離譜,寫住A學生嘅名,但老師comment係講緊B學生,成績表上面嘅grading係屬於C學生嘅。

本來Mr Harvey喺度果陣,本身都讀得好地地,個個老師都好照顧每一個學生,有埋SEN學生支援。好記得Mr Harvey喺2021年尾嘅Christmas party同我哋講2022見,結果2022一開學返去就見唔到Mr Harvey,有同學/家長問學校關於Mr Harvey嘅嘢,然後學校淨係覆私人理由唔會透露,擺明係搞鬼。

自從Mr Harvey走之後,啲老師就180度大轉變,有啲老師因為頂唔順Mr Jackson(詳細就唔方便喺度講)而無心機教,最後辭埋職,新嘅老師好多把口好賤格,個腦都唔知用咩構造,搞到全班都無心機讀落去,開始決定plan轉校...

akkxndi 發表於 22-8-20 22:30
認同,現任校長Mr Jackson對IGCSE/A-Level嘅了解唔多,根本都幫唔到手。

另外,成條management team根本 ...

咁而家中學部咪走左好多學生…?!

kinki2130 發表於 22-8-20 23:04
咁而家中學部咪走左好多學生…?!

我嗰班走嘅學生同全校比較唔算走得多,total 1/3人走,得一兩個移民,其他全部都係轉校,係低form先走得最勁,本來開3班依家縮得一班真係好恐怖...

回覆樓主:

no management team in school! 他們不會請返中學校長。應該要plan轉校。

smith 發表於 22-8-20 23:14
no management team in school! 他們不會請返中學校長。應該要plan轉校。

所以我一開呢個post就已經講咗讀埋嚟緊呢年就會轉校

好誇張!

akkxndi 發表於 22-8-20 23:08
我嗰班走嘅學生同全校比較唔算走得多,total 1/3人走,得一兩個移民,其他全部都係轉校,係低form先走得最 ...

走1/3已經唔算多 。小學同中學校長職責好唔同,中學更要準備孩子升讀大學考慮,怎可以由小學校長負責?

poonseelai 發表於 22-8-20 23:52
走1/3已經唔算多  。小學同中學校長職責好唔同,中學更要準備孩子升讀大學考慮,怎可以由小學校 ...

學校可以節省開支。

之前好似有兩位不錯的Chem 及 physics 老師,也走了嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊