用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus Secondary School 你問我答
樓主: akkxndi
go

[中學] Invictus Secondary School 你問我答   [複製鏈接]

akkxndi 發表於 22-12-21 13:48
各科老師嘅質素都麻麻地,班好嘅老師自從轉咗新校長之後就已經陸陸續續辭職,新嗰班老師質素好差之餘啲態 ...
Any update of the school after joining of the new princpal? I would like to apply Y11 for my son....thank you very much
[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

CY-mother 發表於 23-4-26 14:24
Any update of the school after joining of the new princpal? I would like to apply Y11 for my son.... ...

如果唔介意搭沉船,可以試下。新校長上場係有少少進展,但少得可憐,而且以龜速進行。以前一個星期一份 newsletter, 現在一個月都冇一份,完全唔在意與現任家長溝通,校長只顧在外賣廣告,我相信係因為收生好困難。但舊生唔出力keep 住,一樣會流失。我哋班有幾個同學已有offer.

行政仍然混亂,我哋低班三個term ,應該每個term end 有成績表?係冇人知嘅。幾時會派成績表又唔知。老師寫完 ready先話你知幾時派。

家長除非你返學校book appointment, 否則校長好似住喺另一個星球咁。我哋以為佢上場會開個 zoom 見下我哋,結果係冇嘅。

成間學校俾我感覺好冇經驗,一般學校有嘅(如考試時間表),我哋都冇。老師們各自各訂自己 schedule.

你以為係 international school ? 70% 老師都係香港人,英文& teaching style 就因人而異。雖然鬼佬老師都未必教得好,但請極都係香港人,我覺得似本地學校多啲。呢樣野新校長上場冇改變過。

呢間學校好喜歡無啦啦轉老師/校長/副校長。由八月到現在,校長、副校、中文、英文、science 老師、電腦、PE 老師全部轉過。佢會有各種理由,包括有D科分pathway, 要多請一位老師,但開學時點解請唔到?當然,大部分係半路中途辭職,所以要請人。

Year 11 要考公開試,請三思。

dingdongfish 發表於 23-4-27 10:00
如果唔介意搭沉船,可以試下。新校長上場係有少少進展,但少得可憐,而且以龜速進行。以前一個星期一份 ne ...

多謝回應, 非常有用的資訊
[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

CY-mother 發表於 23-4-26 14:24
Any update of the school after joining of the new princpal? I would like to apply Y11 for my son.... ...

幫樓上補充多少少

近一兩年嘅IGCSE同A level成績係可以話用恐怖嚟形容,證明喺學校學到嘅嘢同考試嘅關係係零咁滯,要預咗自修或者揼錢出去補習。

(題外話,建議某啲科唔好喺呢度讀,要讀就自己讀,同埋某啲科唔好考Cambridge exam board,自己出去報edexcel仲好)

要預咗學校嘅成績表完全唔可靠,可以話係亂嚟,即係唔好見到啲grading差就以為佢到時考真正嘅公開試都係差,因為呢間學校自己出嘅卷係亂咁嚟,同真正嘅公開考試卷有好大嘅對比。

要預咗你到時大把嘢煩,學校行政出現低級錯誤係基本嘢,學生同學校講嘅話學校係唔會理,一定要靠家長同學校聯絡。

要俾啲心理準備嚟應付學校啲突發嘢,校內試同Study leave嗰啲都係幾日前(長極都係一個禮拜)先通知。

如果你真係打算幫你個仔Apply Invictus都無所謂,最好都報多幾間,Invictus真係好快有offer,但唔好咁心急填offer住,至少等多幾個月,睇下其他學校有冇offer先再諗。

akkxndi 發表於 23-5-1 18:46
幫樓上補充多少少

近一兩年嘅IGCSE同A level成績係可以話用恐怖嚟形容,證明喺學校學到嘅嘢同考試嘅關係 ...

A level 同 GCSE 2021年無公開試
成績為 Teacher Assessed Grade
請問為何「係可以用恐怖嚟形容」

Poyau 發表於 23-5-2 10:37
A level 同 GCSE 2021年無公開試
成績為 Teacher Assessed Grade
請問為何「係可以用恐怖嚟形容」

因為Teacher Assessed Grade 唔代表grading好,再加上上年2022年恢復正常實體考試嗰陣,好多學生都考得好差。

akkxndi 發表於 23-5-3 22:07
因為Teacher Assessed Grade 唔代表grading好,再加上上年2022年恢復正常實體考試嗰陣,好多學生都考得好 ...

謝謝 明白
請問過去兩年 AL 及 GCSE 成績如何

Poyau 發表於 23-5-4 10:29
謝謝 明白
請問過去兩年 AL 及 GCSE 成績如何

差過KIS(Korean International School)好多,人哋起碼都有幾個人喺IGCSE攞A多過B或者以下,但Invictus成績最高都係得一兩條A,其餘全部都係B/C,好多學生都係考到BBCC咁上下,原因係因為學校教嘅嘢同IGCSE嘅syllabus關係好少,最終學生難以應付公開試。

akkxndi 發表於 23-5-4 23:36
差過KIS(Korean International School)好多,人哋起碼都有幾個人喺IGCSE攞A多過B或者以下,但Invictus成績 ...

謝謝分享
GCSE C/4 只係 Pass 合格
請問過去兩年 (I)GCSE A*-C 比例是多少

KIS 2021 Exam results #17
AS/A level A*-C 62%
(I)GCSE A*-C (Pass) 70%
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875067&pid=49221026

https://ichef.bbci.co.uk/news/640/cpsprodpb/5969/production/_101598822_newgrades-nc.png

Poyau 發表於 23-5-5 03:31
謝謝分享
GCSE C/4 只係 Pass 合格
請問過去兩年 (I)GCSE A*-C 比例是多少

確實數字就唔知,都係走去問人先知大概考成點,不過講真,如果真係考得好嘅話,學校點會唔喺social media/school website公佈出嚟,佢無公佈成績出嚟都已經知咩事。

回覆 smith 的帖子

以我所知, 學校今年2023年2月請左個新校長(新加坡女人), 副校就2022年12月JOIN.......

回覆 akkxndi 的帖子

嘩, 上到 senior form D 英文都唔得都升到上去.........

So who else still studys at this school ?

知道黎緊有開放日,我地有事去唔到。
諗緊如果無其他IS offer,讀唔讀住先,坦白講,當踏腳石都好過無。

Any update

回覆 Goodluck2022 的帖子

小小個人分享 ....我仔美國讀咗 2 年書 (Grade 9-10) , 身體有問題回流返嚟香港 .. 去 Invictus 面試 , 首先學校附近 (商場樓梯) 見到個鬼佬老師食煙  !!!  之後成個流程可以用"兒嬉" 去形容 .. general office 嘅 staffs 好 young looking , 全程用中文對話 (even 我仔用英文問問題) , 之後上去做 written test (印象中好快搞掂) .. 當中係冇 interview ( conversation) .. 2 days later 就收到 email 有 offer ..總之感覺間學校好流 ! 再加上睇到網上留言話間學校好混亂 , 我哋 end up 都冇 take 。搵咗第二間讀 。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊