用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus Secondary School 你問我答
樓主: akkxndi
go

[中學] Invictus Secondary School 你問我答   [複製鏈接]

smith 發表於 22-8-31 15:56
suppose 唔應該大多吉堂!

agreed 每星期一堂或半堂是吉堂no problem. 但多過一堂就係 學校管理和資源規劃 ...

依家學校返緊全日,一個禮拜有60堂,一堂30分鐘,依家每一個學生一個禮拜最少吉10堂,最多係吉30堂...都唔知返去自修定係返去上堂讀書...

Poyau 發表於 22-9-2 23:05
2022年頭半年 每月收入約港幣五百萬
咁多學生?

上一個學年Mr Harvey喺度嗰陣都還可以,所以啲學生讀得開心,唔走,係自從下學期轉咗Jackson之後就走嘅學生多過插班嘅,一班得一兩個插班,走嘅分分鐘係多幾倍...

akkxndi 發表於 22-9-8 22:39
依家仲離譜,無啦啦叫學生drop科,本來學校最多批准學生讀8科,比起其他有得考igcse嘅學校已經少咗好幾科 ...

吓,已經得8科,仲點叫人drop?咁學校最後想學生讀幾多科?係未個個都要drop?考IGCSE一定有影響wor!

係未因為學校請唔夠老師,所以變相有吉堂? 聽講學生已經唔多,而家仲搞單咁既野,未雞飛狗走,好伏下!

小燈泡 發表於 22-9-9 00:04
吓,已經得8科,仲點叫人drop?咁學校最後想學生讀幾多科?係未個個都要drop?考IGCSE一定有影響wor!

係未 ...

依家學校逐個逐個同學生講建議drop邊科,大部分都係建議drop 1科,有啲就建議drop 2科,學校話建議drop嘅原因係因為drop完就可以集中考好剩低嘅科,聽完呢個原因真係得啖笑,背後嘅真正原因就真係唔知,但都唔會好得去邊。

暫時未知係咪真係要強迫學生drop科,到時會再update,有同學打算企硬唔drop,但唔知學校受唔受。

全班都開始後悔accept咗Invictus嘅offer,因為真係伏到癲,啲自修堂都喺度search其他學校兼傾緊轉去邊間學校好...

衰啲講句,咁嘅學校,咁嘅學費,咁嘅學生人數,真係距離關門大吉唔遠

akkxndi 發表於 22-9-9 00:19
依家學校逐個逐個同學生講建議drop邊科,大部分都係建議drop 1科,有啲就建議drop 2科,學校話建議drop嘅 ...

咁學校建議學生drop既科係未本身無咩人讀?定係無老師教?

小燈泡 發表於 22-9-9 00:33
咁學校建議學生drop既科係未本身無咩人讀?定係無老師教?

兩樣都唔係...每科都有人讀,每科都有老師教

akkxndi 發表於 22-9-8 22:39
依家仲離譜,無啦啦叫學生drop科,本來學校最多批准學生讀8科,比起其他有得考igcse嘅學校已經少咗好幾科 ...

英國私校 GCSE 通常考±10科
必修跟 EBacc 都可能已經8科

English + Eng Lit
Maths
Phy + Chem + Bio
Geography / History
Ancient / Modern Foreign Lang

依家讀8科仲要 drop .......
請問 IGCSE 有什麼科目選擇

Poyau 發表於 22-9-9 02:26
英國私校 GCSE 通常考±10科
必修跟 EBacc 都可能已經8科

必修:
Chinese (first/second/foreign lang)
English (first lang/second lang)
Maths

選修:
Phy
Chem
Bio
Econ
Business
Geography
History
ICT
Computer science
French (foreign lang)
Art
Music
Additional Maths

本身已經夠少選擇,仲要喺度玩drop科...

akkxndi 發表於 22-9-9 00:33
兩樣都唔係...每科都有人讀,每科都有老師教

係咪有老師走,建議同學 drop 同一科?

akkxndi 發表於 22-9-9 02:33
必修:
Chinese (first/second/foreign lang)
English (first lang/second lang)

從所開科目應可揀到10科讀
為何最多讀8科 仲要 drop ?

Chinese
English
Maths (+ AM)

Physics Chemistry Biology
Geography / History
Business / Economics
Computer Science / ICT
Art / Music

dingdongfish 發表於 22-9-9 08:21
係咪有老師走,建議同學 drop 同一科?

唔似,係drop唔同科,phy chem bio咁多人讀都有學生俾學校建議drop

akkxndi 發表於 22-9-9 10:32
唔似,係drop唔同科,phy chem bio咁多人讀都有學生俾學校建議drop

似係想谷好D個幾科成績,有助將來收生
不過完全不顧學生福址,正常學校亦不會修咁少科,都唔知有乜影響,真係當自己補習社。

akkxndi 發表於 22-9-9 00:19
依家學校逐個逐個同學生講建議drop邊科,大部分都係建議drop 1科,有啲就建議drop 2科,學校話建議drop嘅 ...

極不負責任的學校,完全冇為學生著想

樓主,請問學校有無講如果唔drop會唔會有咩後果?知唔知係淨係你果級叫drop科定其他級都有?知唔知岩岩果年既IGCSE/AL學生考成點?

小燈泡 發表於 22-9-9 21:55
樓主,請問學校有無講如果唔drop會唔會有咩後果?知唔知係淨係你果級叫drop科定其他級都有?知唔知岩岩果年 ...

暫時未知唔drop科會唔會有後果。暫時淨係知讀緊IGCSE嗰兩級無論讀緊幾多科都會俾學校建議drop科。至於AL嘅成績,淨係知佢哋成功入到大學,但讀咩科就唔知;至於IGCSE嘅話,因為得嗰幾個考,好多都係靠補習/自學先可以考到C or above嘅成績,學校都無咩點幫過佢哋,算係咁...同埋學校幫學生報考IGCSE都出現咗好大嘅問題,聽聞好似係因為Mr Jackson對於IGCSE太唔熟悉,所以幫倒忙/索性唔幫,搞到成班學生同家長都好燥底,最後要班家長自己去call英國Cambridge IGCSE嘅負責人先可以解決到問題,如果唔係差啲無得考...

poonseelai    發表於 22-9-9 22:52

回覆 akkxndi 的帖子

聽落呢間學校真係好離譜😰

供有興趣者參考:

EFS school Year 8,
They still have 5 lessons not for  academic per week

For Year 8, every Tuesday::
1st, 2nd, 3rd, 4th lessons: Self learning
5th lesson: tutor

For every Wed:  only take 4 lessons.

It really waste a lot of time during school hour.
I know some parents they will transfer their daughter /son to other schoosl

供有興趣者參考:

ESF school 學校Year 10, 11班每星期24堂是正確的,但是在24堂裏只有15堂是真正係教學用途(13堂教學科igcse加2堂PE)其他9堂用來做一些活動及興趣班包括有 Sport, culture, dance,design or self study lesson看學生選擇students choice . Island school 叫: Element .
但這9堂完全不關  IGCSE課程, 所
以有些學生也要外出補習或學生靠自修.

供有興趣都參考:

(有ESF家長話)
學校只教六至八科,報考多啲科要自修

(再有ESF家長話)
大部份學科學校已經有齊。

孩子讀書,人讀佢又讀,成日想贏的,mindset 已經輸了,唔會贏得去邊處。比心機做好學校功課和溫習就夠了。

PSKLAI 發表於 22-9-11 10:21
供有興趣者參考:

EFS school Year 8,

邊間ESF?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊