用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus Secondary School 你問我答
樓主: akkxndi
go

[中學] Invictus Secondary School 你問我答  

回覆樓主:

自從學校由小學校長接手後,情況一落千丈。所謂小學校長,真係小學校長,完全冇能力帶領中學,而且對家長非常冇禮貌。如我係老師 under 佢,我一定走。新學年又見到佢,非常厭惡,我哋都搵緊學校轉校。未入來的家長,如有其他選擇就無謂入來。

akkxndi 發表於 22-8-20 23:08
我嗰班走嘅學生同全校比較唔算走得多,total 1/3人走,得一兩個移民,其他全部都係轉校,係低form先走得最 ...

啲學生轉去邊間?

mayleong 發表於 22-8-21 14:55
之前好似有兩位不錯的Chem 及 physics 老師,也走了嗎?

佢哋兩個走唔走就唔清楚。

如果將Chem嗰個老師同全校老師比較佢唔算差,起碼有禮貌同歡迎學生問問題,但有同學試過好幾次想問關於考試嘅問題佢就問非所答,唔係答緊嗰樣嘢。

至於Phy,嗰個老師教書都無咩問題,對學生都有禮貌同歡迎學生問問題,有時嗰堂早咗完某一個topic會同我哋講下其他話題,由於佢年紀本身比較大,佢睇開嘅同我哋睇開嘅嘢會有啲唔同,不過整體嚟講都尚算唔錯,大家都會互相尊重。

樓主話明年考IGCSE, 是否今年Y10/11? 過幾日返學,就會知道今年學校怎麼樣了

dingdongfish 發表於 22-8-21 16:32
自從學校由小學校長接手後,情況一落千丈。所謂小學校長,真係小學校長,完全冇能力帶領中學,而且對家長非 ...

無錯,本來Mr Harvey做校長果陣仲係好地地,依家Jackson真係完全幫唔到手,對任何人都好無禮貌,不論係老師家長學生都係。

有次因為有班學生同老師有稍為比較大嘅衝突,實在搞唔掂,同學校講咗呢件事但學校都無處理,所以就決定叫家長幫手處理下,本來話開zoom處理呢件事,傾下有咩方案可以配合到大家想達成嘅嘢,本來校長都supposed應該喺度,但佢開咗zoom meeting自己就掛機走人...結果剩低其他老師同副校長,都係傾唔掂數...

LoveCorgi2 發表於 22-8-21 16:50
啲學生轉去邊間?

轉去有提供相關課程嘅直資/國際學校

mayleong 發表於 22-8-21 18:14
樓主話明年考IGCSE, 是否今年Y10/11? 過幾日返學,就會知道今年學校怎麼樣了
...

早幾日已經公佈咗相關資訊,已經大概知學校會點樣差落去

如果老師吾掂都冇辦法,唯有出去補習。同學仔可以嗎?

akkxndi 發表於 22-8-21 18:23
轉去有提供相關課程嘅直資/國際學校
請問例如邊間?

mayleong 發表於 22-8-21 18:30
如果老師吾掂都冇辦法,唯有出去補習。同學仔可以嗎?

其實教得麻麻都無所謂,咪出去補習/問其他人,依家問題係好多老師把口好賤格,唔識尊重

mathida21 發表於 22-8-21 18:58
請問例如邊間?

為咗保護人哋私隱,我唔會爆人哋嚟緊會轉去嘅學校出嚟,但如果你想了解相關嘅學校,google應該幫到你

好有同感。當你每個月交緊學費出糧俾呢班所謂 management team, 尤其是校長!真係火滾!

回覆樓主:

再補充,學校行政極度低水平。能力非常低,好簡單的事情全部搞錯哂,而且 receptionist 姐姐極之冇禮貌,對著家長黑面和發晦氣!

回覆樓主:

聽聞上年Y8有兩班學生,已走咗一班人。

akkxndi 發表於 22-8-21 19:03
其實教得麻麻都無所謂,咪出去補習/問其他人,依家問題係好多老師把口好賤格,唔識尊重
...

…”依家問題係好多老師把口好賤格,唔識尊重”….有冇例子?

mayleong 發表於 22-8-21 20:53
…”依家問題係好多老師把口好賤格,唔識尊重”….有冇例子?

唔識體諒SEN學生,仲要攞人哋嘅傷口笑人

smith 發表於 22-8-21 20:15
聽聞上年Y8有兩班學生,已走咗一班人。

聽聞好似縮到剩返一班

kinki2130 發表於 22-8-19 20:41
請問樓主知道幼稚園同小學既情況都係咁差嗎?諗緊讀唔讀…

應該都唔係好掂,見隔離post講小學既管理同質素都滑梯式下滑,就知情況係點。

一個校長管兩間學校,咪玩啦!管一間都好多野做,更何況係小學同中學涉及既範疇都唔一樣,無一個好既管治團隊根本搞唔掂。(看返樓主講個校長真係唔太掂)

如果收唔夠學生,咁學校收入都會減少,對於lee d私立學校來講會係一個負擔。可能咁樣就解釋到點解請返來既老師質素咁參差,因為唔夠學生,無咁多錢請老師,老師人工分分鐘比其他學校低,又無咩福利,都無咩老師會做。

akkxndi 發表於 22-8-21 21:31
聽聞好似縮到剩返一班

星期五出左通告,Y8 仲有2班

不過我都想知道其他同學轉左去邊d學校
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊