用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 舊版50元英鎊10月1日起停止使用
go

[英國] 舊版50元英鎊10月1日起停止使用 [複製鏈接]

大家手上有無舊版50元英鎊?提提你,用埋930號,之後唔用得,新版50元細細張放銀包幾方便,不過無左舊版大大張甘霸氣。

fefemom    發表於 22-8-19 13:33
   0    0    0    0

疫情下其實英國同歐洲都好多地方已經唔用現金,我囡試過同同學出街食飯,埋單畤舖頭只收卡,好彩同學仔有卡,自己依家過親去都係袋23十磅現金扎袋。

foxli 發表於 22-8-19 13:37
疫情下其實英國同歐洲都好多地方已經唔用現金,我囡試過同同學出街食飯,埋單畤舖頭只收卡,好彩同學仔有卡 ...

疫情後真系好少用現金,我仔用Apple Pay多,因為唔系日日帶銀包返學,但手機就一定帶。過年時我家姐比左幾千英鎊(50紙幣)利是我仔,我仔話就快唔用得,我先醒起呢件事。

我一年前仲有一大叠舊£50放係屋企, 知遲下換新, 即刻拎去入左銀行戶口,唔俾孩子返英用了。

我會儲起佢!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

全部存入銀行了

請問舊同新有何分別?我剛換了英磅是膠的,不知是否新的。

marinerclub 發表於 22-8-21 17:53
請問舊同新有何分別?我剛換了英磅是膠的,不知是否新的。
膠是新的

marinerclub    發表於 22-8-21 18:18
‹ 上一主題|下一主題