用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 營養師
go

[澳紐] 營養師 [複製鏈接]

女兒考慮報澳洲和香港的營養學,但澳洲有幾間4年就有牌但唔出名,一係讀5年,你唔會怎揀呢?
至於香港大學,會考慮報港大/中大,還有無其他大學好呢?
目標回港就業

4年 -
1) University of Wollongong
2) Griffith University
3) University of Newcastle
4) Flinders University
5) Queensland University of Technology

5年 -
1) Sydney U
2) University of Queensland
3) Melbourne University

1    0    0    0

如果你目標是營養師就不要在香港讀, 直接去澳洲.

Zsokol 發表於 22-8-18 14:23
如果你目標是營養師就不要在香港讀, 直接去澳洲.

謝謝回覆,但其實4年/5年有什麼分別?揀不出名大學而畢業有牌,抑或揀3+2 master才有牌呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 Crabtree 的帖子

若最後都是拿執業資格牌, 個人覺得早D完成好.  不過年份不同應該內容都不同, 最好拿課程內容對比下

慢咪咪 發表於 22-8-18 17:16
回覆 Crabtree 的帖子

若最後都是拿執業資格牌, 個人覺得早D完成好.  不過年份不同應該內容都不同, 最好拿 ...

Thanks. 我叫女兒留意清楚
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我有經驗可分享, 請問貴子弟成績如何 ? 有冇人仲想知 ?

首先提提你,不用太在意那些四年或五年

new-father 發表於 22-9-22 11:18

首先提提你,不用太在意那些四年或五年  ...

我想知,姪女目標去澳洲讀營養師

有,請分享下

不用太在意那些四年或五年  ...
完全同意, 大學行先

....

canterlau    發表於 22-9-23 18:14

new-father 發表於 22-9-23 10:49
回覆 沙律 的帖子

想做營養”師”

new-father你好有心,解釋得好清楚,讚讚讚,好有用的資訊

new-father:你好﹗阿女目標係成為營養師。而家係CU讀Year 2。原本計劃係讀完四年後,再到英國讀master及考牌。請問這個途徑有咩英國大學選擇?
還是應該「跳船」,報讀英國或澳洲的學士學位課程?
謝謝﹗
﹙阿女Best 5 / 25分﹚

....

new-father 發表於 22-9-24 18:42
回覆 kncl 的帖子

你的意思是 女兒已經在 CU "FNS" 讀 Year 2?  己經在很好的道路上,除非有特別原因,否則 ...
謝謝回覆。很有用的資料。阿女會照原定計劃,讀完degree先出國。
佢考慮到英國平過澳洲, 所以先決定揀英國。 見你提到地理位置同埋移民嘅問題, 我都要同阿女提一提先得。

new-father 發表於 22-9-24 18:42
回覆 kncl 的帖子

你的意思是 女兒已經在 CU "FNS" 讀 Year 2?  己經在很好的道路上,除非有特別原因,否則 ...
KCL 和 UCL都係頂尖的學府,想考入也不容易,還有其他推介嗎?諗住過兩年會報多幾間。聽阿女講收國際生的學府唔超過十間?!

回覆 kncl 的帖子

閣下女兒應該成績不俗,所以才會提及倫敦那兩間學府。我常常對年輕人說對自己要有信心,期望(reach)可以高一點,何況現在只是Year 2,不論今天成績如何還有大把時間努力

其他可直報 Master 兩年的選擇都是中下游,沒有特別心水,但必定要小心選擇,有幾間本身是理工學院近十幾廿年才升格上大學還好,有些是古靈精怪新聞多多生人勿近

閣下需要自己做功課,中游都是一到兩萬磅選擇,選學校同時也是選落腳地方,這個落腳地方就是未來兩年的生活體驗。每間找找其他人在 youtube 的 vlog / accommodation / 附近 環境資料,看對眼才 shortlist

沒有認真數有沒有十間可報,但其實可以直接直報攞牌已經很好

kncl    發表於 22-9-26 14:02

謝謝你的詳細資料!
另外想問下點解唔好在意4年或5年呢?以我認知4年係degree, 5年就係3年degree + 2年 master,我有個唸法係先讀完degree會比較有信心讀埋master攞牌(用澳洲黎盤算)

請問文科生可否做營營養師? 沒take Phy, chem, bio.  thx for sharing.
‹ 上一主題|下一主題