用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 EXPIRED
go

EXPIRED

EXPIRED
EXPIRED

>>如果直收左交留位, 之後自行中左, 要立即二揀一?不是立即.可等到三月尾,四月初 (等教育局定出的時間表)才決定要不要去直資抽飛.

>> 如果無中自行, 要抽獎, 要先放直資留位再參加抽獎?  
YES

aptt 發表於 22-8-18 11:53
>>如果直收左交留位, 之後自行中左, 要立即二揀一?不是立即.可等到三月尾,四月初 (等教育局定出的時間表)才 ...

YES

咁請問, 如果又抽唔到. 之後可以又返去直資叩門??

bananaGi 發表於 22-8-18 12:03
YES
如果你指同一間,當然可以再叩門,但會唔會再收⋯⋯則由直資決定!

bananaGi 發表於 22-8-18 12:03
YES

叩門基本上合符返個別學校要求便可。
有d要求自行要揀過
有d要求科目成績/操行達某級別(例如B+)
有d要求級十內

要注意的是,時間。多數是放榜同日接受報名,安排同日(或次日或指定日子)筆試。好多間撞到正,所以出得去叩除了是心儀,也要計算成功率。機會太細越級更高便不如找間較匹配而機會較佳的。

bettyay 發表於 22-8-18 12:28
如果你指同一間,當然可以再叩門,但會唔會再收⋯⋯則由直資決定!

就係! d同學家長話報定打底, 咁原意上仍然想等抽獎的.

我就係諗如果等抽, 又何必去直資呢.....? 到頭來都係放棄

>>我就係諗如果等抽, 又何必去直資呢.....? 到頭來都係放棄

自行時報直資, 可以當練習面試. 也可了解自己的實力.

bananaGi 發表於 22-8-18 13:08
就係! d同學家長話報定打底, 咁原意上仍然想等抽獎的.

我就係諗如果等抽, 又何必去直資呢.....? 到頭來 ...

考到嘅直資中學可以值得放棄大抽獎嘅,例如少b1中學嘅地區。

另外可以當面試練習,有offer多一個選擇,冇offer亦儲面試經驗,冇損失。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!