用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

twhkleung 發表於 22-10-4 00:55
oh, 原來係學校老師做reference...咁就麻烦了,因為我囝是在加拿大讀中學,所以本來打算揾個HK friend做呀 ...

唔係一定要學校老師,不過如果無其他mentor 會熟識佢嘅學習情況,咁就大部份人會揾學校老師
以我所知,係有個位填reference 嘅email,系統會send email 去呢位人兄度,佢直接網上填

我聽consultant 都係咁講

我仔自己email 佢嘅PS 同 updated cv 去問課外學習嘅tutor,referee confirm咗之後,就填referee 個email 去系統度

我自己幫過一位下屬填過,但佢係報德國嘅大學
唔係upload嘅

恐龍家

小曳人 發表於 22-10-4 01:01
唔係一定要學校老師,不過如果無其他mentor 會熟識佢嘅學習情況,咁就大部份人會揾學校老師
以我所知,係 ...

明白,謝謝你回覆。

咁請問,predicted grade係点upload ?因為唔係响英国讀書,係咪应該揾依家间school幫手比predicted grade再自己upload?  定係叫學校幫忙upload呢?

先多謝你的資料!

醒目開學勳章 貢獻勳章

twhkleung 發表於 22-10-4 01:12
明白,謝謝你回覆。

咁請問,predicted grade係点upload ?因為唔係响英国讀書,係咪应該揾依家间school ...
我唔清楚,因為我兒係用IAL 實際成績報但有前輩都係用自修成績報名,佢地學校老師出到predicted grade,所以應該响system 係入到嘅
恐龍家

明白,謝謝你回覆。

咁請問,predicted grade係点upload ?因為唔係响英国讀書,係咪应該揾依家间school ...

下面link可以參考一下:

https://www.ucas.com/advisers/managing-applications/our-adviser-portal/references-and-predicted-grades

小曳人 發表於 22-10-4 01:26
我唔清楚,因為我兒係用IAL 實際成績報但有前輩都係用自修成績報名,佢地學校老師出到predicted grade,所 ...

我先刪了免得誤導人, 樓下jm小時了了講得比較清楚

小曳人 發表於 22-10-4 01:26
我唔清楚,因為我兒係用IAL 實際成績報但有前輩都係用自修成績報名,佢地學校老師出到predicted grade,所 ...

明白,謝謝!
請問多声,自修AL的同学是DSE中學幫學生出AL的predicted grade嗎?然後幫該學生在UCAS系统中輸入資料嗎?

sorry, 問題有点多,希望不会麻烦到你,謝謝

章太郎 發表於 22-10-4 02:05
用實際成績報有點不同,入完實際成績如果學校收,同學confirm,就要直接send張cert去大學prove。

用predi ...

I see. 咁似乎真的要找ucas centre幫忙了,本來希望自己親力親為忝!哈哈!
謝謝你

twhkleung 發表於 22-10-4 00:55
oh, 原來係學校老師做reference...咁就麻烦了,因為我囝是在加拿大讀中學,所以本來打算揾個HK friend做呀 ...

您好呀。
我孩子同你孩子一樣用OSSD 報今年UCAS, 我報UCAS 係咁樣填:

1)孩子依家有 Final 4科 Grade 12 成績,有2科依家正在讀緊未有成績住,UCAS 我輸入嗰4科實際成績分數,另外2科選 pending 成績,我孩子無 predicted grade  學校亦唔出predicted grade (之前我問過孩子讀緊嘅OSSD eSchool 職員想要Prediced Grade 成績報大學, 職員覆唔會出 Prediced Grade 的,叫我直接用Grade 12 有成績科目嘅Report Card 報大學就得, 香港PolyU 及科大我都係咁用已有4科Grade 12 Report Card 成績報)

2) Reference 要輸入推薦人名稱、職位、地址、email, UCAS 會直接send email 俾推薦人俾條 link 佢 click 入去輸入的

以上1)及2)做法係自己申請唔經 agent 及學校做法

明白,謝謝你回覆。

如果 upload predicted grade 及 upload reference letter, UCAS 要用 Buzzword.

Link to a school, college, or centre using a Buzzword

By entering the buzzword, you give your permission to share your application with your school, college or centre, so they can support you through the application process. To find out more about how your school, college or centre will be able to support your application and the information they will have access to please see here.  https://www.ucas.com/our-adviser-portal

以我孩子為例,孩子間直資 UCAS 有 account 故可以用 buzzword , 所以, 孩子方案1可以經學校報 UCAS, 由學校代為 輸入 DSE predicted grade 及 upload 班主任 reference letter

方案2,我依家間留學 agent 有 UCAS account 故亦可以用buzzword, agent 可以代為輸入成績及 upload reference letter 的

方案3我樓上有講,喺自己填唔經學校亦唔經 agent

你可以問吓香港 Agent, 佢地有 UCAS account 就可以幫到你 upload 相關文件

章太郎    發表於 22-10-4 10:01

章太郎 發表於 22-10-4 00:31
上網搵到以下網頁, 好多大學2022都回覆會用blended learning
https://www.studentcrowd.com/article/unive ...

唔該晒你的資料,感謝!

小時了了 發表於 22-10-4 04:17
如果 upload predicted grade 及 upload reference letter, UCAS 要用 Buzzword.

Link to a school, coll ...

好煩,唔知点做好,刚刚問完呀囝加拿大間中學,佢地話比唔到predicted grades,唔通我自己幫呀囝填predicted grade?

本來想揾個friend做呀囝referee,但佢又唔知呀囝d  academic 情况,就算佢肯填,d大學都冇理由信嫁!

唔知可唔可以麻烦下你agent 比d意見,或用你agent幫我囝一齊申請呢?
我寫左4日先幫手寫好份personal statement, 重要唔知合唔合規格...
頭都大晒...

twhkleung 發表於 22-10-4 11:49
好煩,唔知点做好,刚刚問完呀囝加拿大間中學,佢地話比唔到predicted grades,唔通我自己幫呀囝填predicte ...

得罪講句,點解d嘢全部你做唔係你仔做?
連PS都係你寫??報名讀大學唔係小學喎

好煩,唔知点做好,刚刚問完呀囝加拿大間中學,佢地話比唔到predicted grades,唔通我自己幫呀囝填predicte ...

PS 都幫手寫 ,日後大學功課要幫手做嗎?

longlokma 發表於 22-10-4 12:02
得罪講句,點解d嘢全部你做唔係你仔做?
連PS都係你寫??報名讀大學唔係小學喎
...

唔緊要,的碓係事實!

無法喇,我成日覺得佢d作文太差,寫極比我睇,我都好唔滿意,改來改去都係比我成頁改晒咁滯,差d同我反面,但係只可交一次,為有迫佢用我果頁啦!
怪獸家長

poonseelai 發表於 22-10-4 12:12
PS 都幫手寫  ,日後大學功課要幫手做嗎?

哈哈,希望唔洗幫佢做功课啦....

講笑啫!佢要都幫唔到啦!我識鬼佢d嘢咩!

twhkleung 發表於 22-10-4 12:23
哈哈,希望唔洗幫佢做功课啦....  

講笑啫!佢要都幫唔到啦!我識鬼佢d嘢咩!

我真的聽過亞媽在港幫在英國大學個女做 research

你孩子在加拿大讀緊中學,學校比唔到PG, 又交唔到reference letter,不如疊埋心水做好眼前的工作,報UoT, Waterloo, McGill, McMaster 等等好過啦。

就算第日英國有好的大學俾offer , 都會好爭扎,點解唔留在加拿大生活、建立人際關係和交便宜一點的學費呢?因為在英國讀完大學,如果又係返加拿大生活的話,搵工未必有著數。

另外,孩子報大學,是時候讓他自己負責任,PS 是應該讓他自己完成的。

twhkleung 發表於 22-10-4 12:20
唔緊要,的碓係事實!  

無法喇,我成日覺得佢d作文太差,寫極比我睇,我都好唔滿意,改來改去都 ...

唔好意思,但我想講俾我都會反面。而且讀書係佢讀,最多俾意見話佢知點改,冇理由成篇幫佢改頭換面,甚至你幫佢寫……到第時讀大學或再申請post graduate時點算?真係要放手等佢自己嚟哦媽媽。

小曳人 發表於 22-10-4 00:56
有個小故事分享

學生有自修IAL,同時學校係考DSE嘅

很可惜,呢位同學係咪應該經non jupas 報大學啊⋯⋯!但係,我曾聽教育顧問講過,如果DSE學生,自修IAL用IAL成績報香港的大學,大學有很大機會俾based on DSE result 的conditional offer…即係仍然要學生考好DSE, 係咪真有其事?點解用IAL行non jupas要睇DSE成績,覺得好奇怪,有冇家長可以分享一下

Radiomama 發表於 22-10-4 14:03
你孩子在加拿大讀緊中學,學校比唔到PG, 又交唔到reference letter,不如疊埋心水做好眼前的工作,報UoT,  ...

其实最好就係考到uoft st George 的cs, 但唔知係咪covid引致grade inflation,個分好高, min 今年收到G12 6科平均95%,加拿大中學沒有HK dse深,所以其实係achievable, 但安省没有公开試,只睇校内成績,而校内成績是由各個assignments和quiz组成,而每次d quiz都係只得两三条,只要你不少心錯漏一小小,就會冇左六七個%,而且好多这样的quiz,总有一两次大头下,咁就冇左95%。安省個制度唔係考深,係考你長時間不犯錯,但呀囝d careless mistakes 其係....

所以申請UCAS, 万一入唔到UofT,还可有其它选擇嗎!

而且IC, UCL, ManU既cs, 平均5科93%左右, 所以申請左到時收再打算
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊