用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

回覆 LAUGHT 的帖子

UCAS website (they will list out courses for Clearing when it is open, about early July) and the Uni website

想請教大家:

1)大學9月25日開學,孩子一個人去英國,孩子應該買8月尾定9月頭抑或9月中機票
2)大家依家買咗機票嗎?其實應該幾時買機票?
3)大學宿舍普遍大约開學前幾時可以俾學生入住?

PS:大學仍未回覆confirm offer 、宿舍及無需繳交按金留位,故我成日“營”住大學學位仍未確定所以唔買得機票

小時了了 發表於 23-5-28 15:32
想請教大家:

1)大學9月25日開學,孩子一個人去英國,孩子應該買8月尾定9月頭抑或9月中機票

你邊間大學呀,可以上網搵吓有無資料。我女UCL CO都係9月25開學,網上有講宿舍contract date係9月23號,即係23號可以正式入住。如果提早或延遲入宿都可以,可以同返學校聯絡,提早入宿要另加宿費,而延遲入宿學校唔會收少啲。

因為唔敢包百分百入到,所以唔會買機票住,所有野等放榜之後再算。

回覆 大食媽咪 的帖子

我都係唔敢買機票住,但眼見d 機票越來越貴好擔心。

Jpeg74 發表於 23-5-28 18:20
回覆 大食媽咪 的帖子

我都係唔敢買機票住,但眼見d 機票越來越貴好擔心。 ...

都無辦法

想請教大家:

You may check the Uni Key Dates in its website.  There will be one-week orientation before the term commencement for new students in most U.

小時了了    發表於 23-5-28 19:57

大食媽咪 發表於 23-5-28 17:00

你邊間大學呀,可以上網搵吓有無資料。我女UCL CO都係9月2 ...
我女Durham University 啊

大食媽咪    發表於 23-5-29 06:36

小時了了 發表於 23-5-28 19:56
我女Durham University 啊

我兩個孩子不同大學,大學會通知入住宿舍日期

小時了了    發表於 23-5-29 00:35

想請教大家:

唔洗想太多,只要meet到CO,其實係再冇变数的(你可選擇最后唔去,但你去的話,佢唔可以唔收你)。
真係好為你高兴,Durham 係好好的大學

入hall日期,到時跟學校通知就ok了,我當年早一個月飛,去親戚道住到學校信上日期早约一星期前入hall,点知成個hall得我一個咁早到,足足几日未講过野,悶到死,所以,如冇必要,冇需要早入hall的,最好跟日期入。

想請教大家:

宿舍幾時開就幾時入住,通常開學前2日,你上佢網站有關學生宿舍果度望下會有開放日期。

你會唔會同阿女一齊過去順便玩返108日?又或者阿女可以去英國既親朋戚友度住下先?點都好,而家好打算定快D訂機票,正常你買學生一年票系可以改日期,行李亦多D

你當入到呢間大學先,買可以入住宿舍果日既學生來回票,訂922號機去程(當23號可以入住),回程就明年放暑假(反正可以改日期)

使唔使做簽證?如果要做簽證都早唔到幾多過去,817放榜,大學21號出CAS比你,去北角做簽證都可能要預1個月。

我自己就幫阿仔買左Qatar機票,6月尾返香港,大學開學前2日到英國,我自己唔會跟埋去,而佢大部份行李會比搬運公司去boarding school收,儲存到9月尾再送去大學,所以我買一般來回機票咋。

小時了了    發表於 23-5-29 09:56

回覆 小時了了 的帖子

same as my son.  which college and course?  Did you apply Hall?  We are waiting for exam result release to get CAS no. for student visa.  So, we will not book flight till receive student visa.

Bigmowmow 發表於 23-5-29 13:57
回覆 小時了了 的帖子

same as my son.  which college and course?  Did you apply Hall?  We are waitin ...

St Chad’s College,Geography

你仔仔邊間College 及讀那科?

回覆 小時了了 的帖子

St Cuthbert's, Law
你打算坐那個航線/航空公司? 好似無直航機, 你會唔會同女一齊去?

twhkleung 發表於 23-5-29 07:33
唔洗想太多,只要meet到CO,其實係再冇变数的(你可選擇最后唔去,但你去的話,佢唔可以唔收你)。
真係好為 ...

請問大家:Warwick and Manchester law school如何選擇呢?十分感謝

Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

EmilyMami 發表於 23-5-30 15:08
想請問大家:Warwick and Manchester law school如何選擇呢?十分感謝!

*duplicated*

想請問大家:Warwick and Manchester law school如何選擇呢?十分感謝!

EmilyMami    發表於 23-5-31 09:53

yuyueng 發表於 23-5-29 09:08
宿舍幾時開就幾時入住,通常開學前2日,你上佢網站有關學生宿舍果度望下會有開放日期。你會唔會同阿女一齊 ...

行李儲存到9月貴唔貴?大约幾錢一箱?因我仔都好多野。

Belfastmummy 發表於 23-5-31 05:31
行李儲存到9月貴唔貴?大约幾錢一箱?因我仔都好多野。

你可以望下
以下2個網站,schooltrunkD 但行李箱同紙箱要幫佢買,我2年前用過,當時128寸行李箱+2紙箱大概120英鎊包括紙箱,儲存1個月同3個月好似無分別,我上次儲存左2個月。

2間都無咩負評,7海呢度有人用過話OK既,2間都系收貨幾日前會送紙箱同Label,網站有即時報價,可以比較下價錢。我上次系由A boardingSchool B Boarding School,今次未Firm實邊間大學,所以我今次打算試下7海。

www.schooltrunk.org
D, 但紙箱要另外比錢買,落Order就一次過比曬錢,上次送貨求其無人放門口就算。

sevenseasworldwide.co.uk
D,但紙箱好似系送既,落Order時先比訂,到送貨前先比埋尾數,我自己未用過。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊