用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

大家開咗 account 未? 你哋會自己報 UCAS 定係搵 agent 報又或者係經自己中學報?

sian    發表於 22-8-18 14:42
   100    0    1    0

小女學校可以代為幫學生報 UCAS (學校有 UCAS account) , 但我思考緊搵 agent 報定係自己報

小時了了 發表於 22-8-18 11:20
大家開咗 account 未? 你哋會自己報 UCAS 定係搵 agent 報又或者係經自己中學報?

多謝你

回覆樓主:

我孩子開左啦,上個月已input所有基本資料。

小時了了 發表於 22-8-18 11:23
小女學校可以代為幫學生報 UCAS (學校有 UCAS account?!) , 但我思考緊搵 agent 報定係自己報 ...

同問,特別係心儀的大學有不同的agents。(下圖只是舉例)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 22-8-18 12:31
同問,特別係心儀的大學有不同的agents。(下圖只是舉例)
唔明點解要揾Agent報?乜學校唔系會協助同學報名咩?下下經Agent資訊方面咪好被動?我仔放暑假前學校叫佢地開Account啦,我以為旨意曬學校就得。

想問下每間大學只可以報一科?同一間大學有2個類似既科想讀都只可以選一科嗎?

yuyueng 發表於 22-8-18 13:08
唔明點解要揾Agent報?乜學校唔系會協助同學報名咩?下下經Agent資訊方面咪好被動?我仔放暑假前學校叫佢地 ...

因為有人怕孩子甩甩漏漏
因為有人覺得自己英文唔好
因為有人覺得搵agent幫手又免費

好多原因,各有喜好。

唔明點解要揾Agent報?乜學校唔系會協助同學報名咩?下下經Agent資訊方面咪好被動?我仔放暑假前學校叫佢地 ...

揾agent報UK大學的應多數是香港考IAL學生吧?
英國學生是報完UCAS先考A level,香港學生才是考完A level才報UCAS

yuyueng 發表於 22-8-18 13:11
想問下每間大學只可以報一科?同一間大學有2個類似既科想讀都只可以選一科嗎? ...

5 個 科目choice, 不是5 間大學 choice.

e.g. 我可能會報 Durham University 2 科, 1 科 Geog, 1 科 Social Science. 但係, 一間大學2科, 咁personal statement 寫 Geog 定係寫 Social Science? 因為 UCAS Personal Statement 只可寫一篇

唔明點解要揾Agent報?乜學校唔系會協助同學報名咩?下下經Agent資訊方面咪好被動?我仔放暑假前學校叫佢地開Account啦,我以為旨意曬學校就得。
於我而已, 我可以有人問.

但係, 我又好擔心 agent 跟得唔足, 又或者我好難電話搵到負責自己 case 嘅 consultant. e.g. 依家搵佢想問野, 要 WhatsApp 等佢覆我幾點我先至可以打俾佢, 因為佢有其他 booking 咗學生處理佢哋事宜.

奥脫福 發表於 22-8-18 12:31

Warwick 及 Manchester 我都可能會報, 呢兩間又係指定 agent 代理. 所以, 我問清楚間 agent 會唔會做呢2間, 搵咗幾間後才搵到依家我溝通緊嘅 agent 有做呢 2 間

我問我依家間溝通緊 agent, 佢話佢同呢 2 間大學指定 agent 有合作, 我估佢哋 2 間 agent 佣金自己分賬拆佣

小時了了 發表於 22-8-18 14:09

e.g. 我可能會報 Durham University 2 科, 1 科 Geog, 1 科 Soci ...

非常感謝解答,甘就好,因為我仔有間大學入面有2科都有興趣。

小時了了 發表於 22-8-18 14:09

e.g. 我可能會報 Durham University 2 科, 1 科 Geog, 1 科 Soci ...
請問 UCAS是否可以報 5間大學, 而每間大學又可以報 5個科目?   唔好意思, 我搞唔清可以有幾多個申請 quota.

jaycee_mami 發表於 22-8-18 15:18
請問 UCAS是否可以報 5間大學, 而每間大學又可以報 5個科目?   唔好意思, 我搞唔清可以有幾多個申請 quota. ...

UCAS 只可報5 choice

5 choice 意思:
-5間大學每間1科
-4間大學其中一間報2科而3間報1科,如此類推

小時了了 發表於 22-8-18 15:23
UCAS 只可報5 choice

5 choice 意思:
謝謝你, thanks a lot.

yuyueng 發表於 22-8-18 15:07
非常感謝解答,甘就好,因為我仔有間大學入面有2科都有興趣。
如果经 agent 報, agent 唔鼓勵(反對)咁樣報(我依家間 agent 唔同意我咁報)

UCAS 系统容許你咁報

小時了了 發表於 22-8-18 15:30
如果经 agent 報, agent 唔鼓勵(反對)咁樣報(我依家間 agent 唔同意我咁報)

我都明,唔知最後會系浪費左一個選擇定多一個保險入想入果間大學。

小時了了 發表於 22-8-18 15:30

UCAS 系统容許你咁報

想請問你,.如果係香港報UCAS仲會唔會收到conditional offer? 其實報UCAS嘅時候已經畀咗A level成績大學 ,咁係唔係一般復活節左右 會直接收到unconditional offer呢?

回覆樓主:

大家好,我囡囡都開左UCAS account 。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊