用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 高中能否自修chem? 得2X會不會難入大學?
go

高中能否自修chem? 得2X會不會難入大學?

因為我親戚的子女今年中3升中4
本來選chem, bio,其次是BAFS
但入不到chem,派了bio + BAFS
沒有M1, M2, 只有2科X

我在想,因為我以前是會考的,會考AL都有自修呢樣野
所以我唸緊有沒有可能可以自修chem,最後有3X錦
但我知道DSE chem有SBA要做實驗,
但又唸其實可不可以做SBA的時候同其他chem學生一起做
就好似自修科的時候都可以去考試 同 其他學生一起考

她派到bio+BAFS
好似比較古怪
我自己經驗bio難考高grade
BAFS我就不知道
所以驚如果得BAFS+bio會不會難考高分,而且無數學延伸單元
得2X會好似有點輸

另外我又唸,BAFS+bio大學有甚麼科好讀
她好似暫時對大學讀甚麼沒有甚麼想法

回覆 skywalker167 的帖子

新醬係乜野?

2jkidsfather    發表於 22-8-17 21:48

bbforever 發表於 22-8-17 21:45

新醬係乜野?
只是我給她(親戚的子女)起的花名代號而已

Chem自修,可以問一問學校可唔可行。

回覆樓主:

首先,似乎需要問下學校會否替自修Chem嘅佢報考Chem先,其次,就係學校又會否讓自修Chem嘅佢一起做SBA。因為以上條件最終取決於學校,假如學校唔批,甚麼都只是空想,同埋印象中,日校生要報考DSE,都必須經學校,不能以個人名義報的 (有錯請更正)

另2024 DSE改革後,通識不計算作一科,故佢只有3C + 2X,即係只可選以Best 5計算嘅學系,而不能選以Best 6計算嘅學系。

明白
我都知道日校考生必須由學校報考DSE不能某一科目自己以自修生名義報考
我當初是想我的自修chem經學校報考DSE(因為有SBA)是不是完全不可能

best6果度應該都是一個重要要考慮的野
多謝你提醒,我會同親戚講講

你的親戚對chem 好有興趣? 定為左將來大學揀科而想讀chem ? 我自己冇讀過, 但聽番啲細路講,中三時的chem 是好淺好易讀的, 好易攞高分, 但去到中四, 就知道中伏, 好多人最後都drop 左, 你親戚仲想自修, 會唔會有啲危險 ? 會唔會讀一科文科會好啲?

skywalker167 發表於 22-8-17 21:40
因為我親戚的子女今年中3升中4
本來選chem, bio,其次是BAFS
但入不到chem,派了bio + BAFS

Chem自修一切睇學校得唔得,因為有SBA, 而且冇一齊上堂,做實驗的SBA始終要落手親自做的,單靠自修睇片很難,安全理由,學校多數拒絕。

如真喜愛Chem, 可以考慮轉校,直資中學比較多位轉到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實我自己覺得chem好容易
不過是覺得bio 不容易考得好
而核心科例如語文科亦好難考得好
我親戚語文科好似都不好
我是那種需要靠理科選修科拉分的人
所以我擔心她第時dse難高分

至於她對chem興趣如何我仍然問緊
仍然問緊她對選科結果的看法

多謝grace的意見
其實我有想過建議轉校
但她現在就讀的是band1尾學校
全級排名中間 科目成績平均都是6,7十分錦
不知道轉校會不會好,能不能入到好學校讀到好的科

所謂band 1中學的中游學生只可讀2科選修?

唔係馬
我是護書簿

losoco 發表於 22-8-18 14:43
所謂band 1中學的中游學生只可讀2科選修?

唔係馬

是將軍澳區某保良局要比學費的中學(有一條龍小學果間)

當然他們只是話成績中間 而不知道實際是點
不太方便講太多

佢數學成績如何?會唔會M1/M2自修容易啲?學校批准機會大啲?

數學不是好的
就算可以讀延伸單元都可能不是好事

不過其實如果轉校
而家不到2星期就開學其實有無可能仲有得申請

今年間間學校都缺人, 九龍名女校, 上星期仲收緊插班生, 試左未必有, 但唔試一定冇.

skywalker167 發表於 22-8-18 18:27
是將軍澳區某保良局要比學費的中學(有一條龍小學果間)

當然他們只是話成績中間 而不知道實際是點

貴校 生物/BAFS 4+ 成績幾好
反而要留意中文 3+試過低於六成

學校在行政上不會接受學生自修考理科,這兩年理科不用做SBA,但是老師理論上要安排做實驗。新中學開校時,向考評局申請理科,考評局理論上會到校查究實驗安排及儀器的添置,才准予該校學生報考。
正規中學不會讓未曾在校內做過實驗的學生自修理科,除非該生是重讀生。
故此,若要讀Chem, 只有轉校!