用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請美國大學 agent作用大嗎
go

[美國] 申請美國大學 agent作用大嗎 [複製鏈接]

我小朋友現於英國讀書,剛考完GCSE,最近傾開,他表示想到美國升讀大學(電腦相關學科),上網搵資料,發現 agent收費非常驚人,想問各位家長,agent作用大嗎?求指點!
   6    0    0    0

SinCnai 發表於 22-8-17 17:33
我小朋友現於英國讀書,剛考完GCSE,最近傾開,他表示想到美國升讀大學(電腦相關學科),上網搵資料,發現 a ...

如果你小朋友繼續在英國念 A level, 下年 sixth form 學期中後他應該會有 councellor幫佢開始規劃。我孩子一早己打算申請美國大學,所以學校分給他的 councellor 是專負責美加大學的,主要職責由選校開始,提醒deadline, 及討論 personal statements 。暫時我覺得己足夠,councellor 很勤力,暑假也有覆我孩子的 email

回覆 culver 的帖子

謝謝你!對,小朋友來年將會繼續在英國讀A level.
考完GCSE,學期完結前,他學校有負責升學的老師接觸他,初步給了一些選科意見,我小朋友A level選擇全理科,但consellor 建議他選一科 humanity ,因美國大學較prefer all round student.
我們暑假在香港再找資料,才發現agent 收費非常昂貴,仍在考慮是否值得,所以想在這裡請教有經驗家長,你們子女是自己申請或是經agent?經agent 是否成功率更高呢?

我小朋友當年也有報美國大學(電腦科),他讀A level 是全理科,一樣無問題。

而美國大學,我了解有些比較喜歡all-rounder e.g. Ivy league,也有些比較喜歡強學習能力e.g. UC Bekeley,CMU。所以小朋友應該根據喜好和能力去選科。

其實,最煩係寫PS和 application essays。可以先上綱看看心水大學要求的application essays,然後才考慮是否找agents。

我女當年都有報美國大學,中學都有請agent幫學生,學校仲用左唔少錢。我可以講質素差同有誤導成份,聽佢講..用錯晒策略報美國大學,最後結果強差人意。我女SAT同A level成績都好,仲有唔少ECA,義工,獎項等等..profile算中上。

如果你係 target US top 20的大學,搵 agent幫手應該贏面大d.....香港agent貴,所以你應該搵d朋友用過,唔好求其。你宜家開始部署都未算遲,唔好等到Y13先搵agent.

如果你有路數,不妨在英國搵agent, 會比香港收費平。

回覆 LLLT 的帖子

謝謝資料,我仔也是想讀電腦相關科目,英文幾好,但我見佢写d文幾悶,冇乜selling point😅

回覆 wloi 的帖子

唔該晒,我就係見agent收費好驚人,又唔識人用過,所以十五十六因為GCSE容易,我仔未知天高地厚,我見佢真係target 好top個幾間

SinCnai 發表於 22-8-18 21:39
回覆 wloi 的帖子

唔該晒,我就係見agent收費好驚人,又唔識人用過,所以十五十六因為GCSE容易,我仔未知天高 ...

初次見面咨詢,好似只收幾百蚊 (我老公都有帶個女Y12暑假時去問過,不過佢話我地太遲了),你不妨趁兒子在香港...約個時間咨詢下再決定...如果aim Ivy league, top 20,係呢個時候要開始 prep.
我識人加拿大讀書,SAT滿分,都入唔到任何 Ivy League,結果讀Cambridge...美國d大學,係比較難估收生標準。

你 check pm.

SinCnai    發表於 22-8-18 23:19

回覆 SinCnai 的帖子

Top universities computer science)的 successful rate 少過5%,有定心理準備打場硬仗。

除咗一般leadership rolesserviceing,如果想增加機會,可以玩下olympiad e.g. ukmtbiorscbpho)、做電腦有關的暑期工、參加比賽(e.g. cyber security challenge

有些網站教人寫essays,可以參考一下

https://blog.collegevine.com/author/guest

https://blog.prepscholar.com/

https://www.collegeessayadvisors.com/

回覆 LLLT 的帖子

非常感激!你講個d比賽佢好似有玩一啲,最弱係leadership,可以講係冇,但呢样最難攪,而佢大部份時間都係玩sport,偏偏校隊又冇獎攞😅

SinCnai 發表於 22-8-19 00:39
回覆 LLLT 的帖子

非常感激!你講個d比賽佢好似有玩一啲,最弱係leadership,可以講係冇,但呢样最難攪,而佢 ...

如果target top us universities, 準備功夫最好由Grade 9 / Year 10開始;相關課外活動極為重要。

如要報CS, 一定要有computing competitions的戰績。

有冇agents 不是最重要。

SinCnai    發表於 22-8-19 10:22

網上見到美國近年報 CS戰況非常激烈

知道有香港小朋友資優(SAT, IB 成績好好)有 sport, leadership, CAS 有玩開 computer related 好幾年,但報美國 CS 也是全軍盡墨

現實是殘酷的,要引導小朋友有 realistic expectation 。而報美國大學一定要有 reach (拔尖)、target (自己level)  、同 safe (保底)

回覆 SinCnai 的帖子

認識兩個近年有offers(電腦科)的小朋友,其中一個美國人係BMO top 20入咗MIT,另一個BMOBphoRSC都係top 100CMU和幾間Ivy league offers。他們的leadership rolesserving 都係一般。

我覺得Ivy league 比較看重leadership 。如果小朋友數學強,可以考慮著重academic的大學e.g. CMUUCLAGrog TechNYU…

因為寫essays太花時間,可以的話就早啲準備。小朋友當年都係靠以上幾個網站學寫application essays,值得參考。

多謝咁多位家長的回覆會同亞仔再慢慢傾下,佢暫時係target us top uni,雖然我知道個現實,但我唔會而家就打破佢嘅幻想/理想,畢竟佢得16歲,係最將來充滿信心同希望嘅.
所以都多謝你哋意見,會說佢參加多d下相關比賽, summer job咁,之前學校叫佢去相關比賽,佢都情願去校隊練習,睇下來年佢自己選擇,功利d去比賽定順自己心意去校隊
來年佢學校己經叫佢考SAT,其他的可能順其自然😅
我哋都傾過如果留英國讀CS,佢話都ok的,畢竟兩年前,佢係唸住做運動員的😅

SinCnai 發表於 22-8-19 10:38
多謝咁多位家長的回覆會同亞仔再慢慢傾下,佢暫時係target us top uni,雖然我知道個現實,但我唔會而家就打破 ...

講得啱,aim high, 不過要預備不同方案。

SinCnai    發表於 22-8-22 19:54
‹ 上一主題|下一主題