用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS收生年歲要求
go

[小學] IS收生年歲要求

請問係咪所有IS收生都以8月31號出生做cut off, 9月以後出生就要做大B, 報下一年?我係見ICS、NAIS同malvern喺website都好話9月開學要足歲?

Wiscbb 發表於 22-8-17 08:17
請問係咪所有IS收生都以8月31號出生做cut off, 9月以後出生就要做大B, 報下一年?我係見ICS、NAIS同malvern ...

唔係。我所知CIS,GSIS,HKIS,CDNIS,Harrow都係0831 cut off;SISHK,VSA,ESF係1231 cut off.
我個仔9月後出世,唔想遲讀書,就報1231 cut off嘅學校。

nervousmichelle 發表於 22-8-17 10:52
唔係。我所知CIS,GSIS,HKIS,CDNIS,Harrow都係0831 cut off;SISHK,VSA,ESF係1231 cut off.
我個仔9月後出 ...

nervousmichelle 發表於 22-8-17 10:52
我個仔9月後出 ...

Anfield , ISF 都可以12/31Cut off, 不過第日如果轉去831 cutoff 的IS, 或去英國讀書,好多都要跟返8/31變咗要”repeat”,(中學有機會鬆d)

我個仔9月後出 ...

大埔ASHK cut off 日是1231,我仔是09年12月超細B,現在12.5歲升Grade 8(中三),完全沒問題,讀得幾好。ASHK係跟出生年份,也見有Gifted Child 11歲已Grade 11, 一早考了公開試,在學校玩多2年,過下Social life才入U(12歲入U),ASHK今年收了個9歲(連跳2 個grade, 之前在另一IS跳了一次,入ASHK又跳級)入Grade 7!
ASHK課程設計佳,比較深,似美國私立學校,師資又不錯,最終考IBDP, 中文第一組用local textbook教繁體字。學校詳情可參考親子王專訪:https://bit.ly/3nupI0E

conniewktang 發表於 22-8-17 18:30

大埔ASHK cut off 日是1231,我仔是09年12月超細B,現 ...

通常中學無咁緊,小學一定要跟

964000 發表於 22-8-17 13:45
Anfield , ISF 都可以12/31Cut off, 不過第日如果轉去831 cutoff 的IS, 或去英國讀書,好多都要跟返8/31變 ...

原來去英國讀書要跟番8/31, 真係唔知道…咁細B如果第日去英國可能最後都變相要repeat?

Wiscbb 發表於 22-8-17 20:33
原來去英國讀書要跟番8/31, 真係唔知道…咁細B如果第日去英國可能最後都變相要repeat?
...

唔可以話係repeat ,係跟返人地學制啫。如果去澳洲冬天開學咁唔通又叫repeat咗半年?