用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Playgroup - 新人請教: PIPS or Pebbles?
發新帖回覆
go

Playgroup - 新人請教: PIPS or Pebbles?

大家好,新人求教各位前輩。我女收到兩間Playgroup的offer: Pebbles同PIPS。 將來計劃讀國際學校,目標係ISF或ESF。
請問這兩間playgroup選邊個好? 謝謝!

PIPS ,本身學校係國際幼稚園,playgroup都係英文

不過ISF係私校,同ESF係國際學校,語文要求會有啲唔同

如果唔係aim SC, 應該唔會選 pebbles.
想問吓 pebbles offer 係12-15m babies?我仔想入1歲班淨係收到 email 叫我哋 update time preference

Jill_817 發表於 22-8-16 18:12
大家好,新人求教各位前輩。我女收到兩間Playgroup的offer: Pebbles同PIPS。 將來計劃讀國際學校,目標係IS ...

PIPS
我地由PG上PN,係prep for IS
今年入ESF

chima_pigpig 發表於 22-8-18 11:01
PIPS
我地由PG上PN,係prep for IS
今年入ESF
父母有外國passport 嗎?

Pebbles -> SC
PIPS -> IS

tmxmatthew 發表於 23-7-16 13:30
父母有外國passport 嗎?

小朋友有,最後quit咗ESF去咗另一間。

chima_pigpig 發表於 23-7-22 11:58
小朋友有,最後quit咗ESF去咗另一間。
小朋友在外國出世?最後轉左去邊呀?

我都plan個仔行IB 讀IS , 黎緊一歲讀PIPS KLN PG, 不過我地兩公婆無外國passport,所以ESF機會好微...

tmxmatthew 發表於 23-7-22 19:16
小朋友在外國出世?最後轉左去邊呀?

我都plan個仔行IB 讀IS , 黎緊一歲讀PIPS KLN PG, 不過我地兩公婆無外 ...

BB喺香港出世。
上年開學一陣發現唔係我地想要嘅嘢,返咗去PIPS繼續讀K1。今年9月新學年去另一間IS。
其實香港有好多IS,唔一定揀ESF。

回覆 chima_pigpig 的帖子

Can you share which kindergarten did your kid went to ?  
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊