用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 校車安排
go

[其他] 校車安排 [複製鏈接]

有關校車,今日剛收到校車上落車final schedule,我哋屋苑距離學校最近距離,但放學就篇排最後一站落車。第一站同我哋一站相差40分鐘,全程車共1小時20分鐘。依家要遊完比我哋屋企距離更遠嘅地區先返到。
睇返以往校車資料,我哋屋苑係最近學校嘅一站,唔知點解忽然有咁嘅安排。唔係一定要篇係第一站,但都無估到變咗最後一站。
本來有其他offer,學校同屋企距離係其中一個選擇學校嘅重要考慮因素,但校車時間嘅安排,遠遠超越我哋估計範圍。而本身安排好嘅課外活動,如果跟校車放學,跟本全部會趕唔切。
搭校車就係想方便接送,同慳時間。本身約4千蚊一個月校車費,就係想買個方便。而家要額外安排交通同人手去提早啲接小朋友,覺得好無奈,又無其他選擇。已同校車公司反映,得出結果係我哋可以選擇withdraw school bus service。
成日諗,應唔應該同學校反映?
純呻文。

2    0    0    0

回覆 JackyTY 的帖子

呢個安排真係好唔合理,我係你就一定會同學校反映。 不過學校受唔受理係另一回事。 你都要諗定其他方案或者轉校

JackyTY 發表於 22-8-16 01:21

有關校車,今日剛收到校車上落車final schedule,我哋屋苑距離 ...

可否搵下同個屋苑有冇其他小朋友返同一間學校,幾個人share一部的士返學?我個囡之前學校都係校車時間同地點唔合適,附近亦冇同間學校嘅同學,最後係安排工人姐姐每日接送。

ckmammy 發表於 22-8-16 07:02

呢個安排真係好唔合理,我係你就一定會同學校反映。 不過學校受唔受理係另一回事。  ...

我都唔知應唔應該反映,小朋友日日都响佢哋車,擔心會有說話聽之類。 其他方案就係姐姐搭的士去頭站 (約10分鐘的士車程) 去嗰度接,再帶去上課外活動。頭站係一個要行15分鐘,先到地鐵站嘅屋苑。一個星期有四日都要係咁。本來就係想小朋友先返屋企少少休息,再去上ECA,依家要咁,真係有校車又煩,無校車又煩。
其實今年先插班入,轉校真係好難。

nervousmichelle 發表於 22-8-16 08:33

可否搵下同個屋苑有冇其他小朋友返同一間學校,幾 ...

唉,呢個方法行唔通,因為我哋住九龍,學校响港島(我哋已經住係最近過海嘅位),要每日姐姐過海送返學,佢來回好趕。二來學校要登記car plate 先可以入,所以Uber行唔通。
基本上校車公司係獨巿,我只係問下可以點安排,佢已經send email 嚟話直接cancel咗我afterschool service,我反而要覆返請佢先保留個 service.

九龍去港島要1小時20分鐘咁耐?

SISian 發表於 22-8-16 09:50

九龍去港島要1小時20分鐘咁耐?

我哋住紅磡,回程校車由港島先去太子窩打老道,九龍塘,何文田,土瓜灣,再返紅磡
咁算唔算唔合理?

咁真係好耐喎,我由將軍澳去深灣都係45-50分鐘

JackyTY 發表於 22-8-16 09:58

我哋住紅磡,回程校車由港島先去太子窩打老道,九龍塘,何 ...
如果係咁又未必唔合理,起初你話住喺學校最近屋苑, 以為係講緊假設你住黃埔, 學校喺何文田, 但校巴就先去其他區。 但原來係港島過海咁就另計。 可能比較多學生喺其他區落車, 所以最後先返紅磡。

JackyTY 發表於 22-8-16 09:44
唉,呢個方法行唔通,因為我哋住九龍,學校响港島(我哋已經住係最近過海嘅位),要每日姐姐過海送返學,佢 ...

可否將ECA附近嘅站作為落校車嘅地點,問下校車公司會否新增該點落車,咁樣就無需接送,小朋友自己可以去上ECA?

ckmammy 發表於 22-8-16 10:28
如果係咁又未必唔合理,起初你話住喺學校最近屋苑, 以為係講緊假設你住黃埔, 學校喺何文田, 但校巴就先 ...

所以我都唔知算唔算唔合理,不過我哋選擇學校時,有根據校車網頁上往年車站做reference,佢哋係本來放紅磡係最近學校嘅車站。所以無諗過今年反而放最尾一站。

nervousmichelle 發表於 22-8-16 10:28
可否將ECA附近嘅站作為落校車嘅地點,問下校車公司會否新增該點落車,咁樣就無需接送,小朋友自己可以去上 ...

校車公司回覆,EDB唔容許switch bus 所以只可以同一架車,同一條路線,但可以選擇提早車站落車。

JackyTY 發表於 22-8-16 10:35
所以我都唔知算唔算唔合理,不過我哋選擇學校時,有根據校車網頁上往年車站做reference,佢哋係本來放紅磡 ...

本身考慮學校係一小時內嘅交通時間。

JackyTY 發表於 22-8-16 10:35
所以我都唔知算唔算唔合理,不過我哋選擇學校時,有根據校車網頁上往年車站做reference,佢哋係本來放紅磡 ...
如果係咁可唔可以問下點解佢哋要咁改?

最後一站落車,請問係咪最後一站上車?定去程要最早上,回程最後落?

001khuc 發表於 22-8-16 11:00

最後一站落車,請問係咪最後一站上車?定去程要最早上,回程最後落? ...

去程返學係我嘅屋苑上車,之後有多一個站就直接返學校。 回程放學係第10個站,最後落車嘅一個站。

ckmammy 發表於 22-8-16 10:55
如果係咁可唔可以問下點解佢哋要咁改?

校車公司CS答呢個係路線planning team 做嘅路線planning,今個學年都唔會再做改動。

個人經驗只可以硬食....

我地揀學校前明明睇左上一學年校車有我地屋苑呢個站,我地先選擇間學校 + 買樓搬屋

點知之後通知我地成條校車線冇左~ 我輾轉揾到一啲家長傾過,又同校車公司周旋過,email cc 埋學校,都係冇用ga。校車咪假咨詢、出返條tentative 路線出嚟,但完全唔就返附近返學小朋友o既pick up point,又收貴其他線成千蚊,結果唔夠人揀 (橫掂都要轉一程車,與期俾貴$1000,其他家長寧願揀其他bus route)。

最後我地焗住揀其他路線放學由屋企人接 + 自己送返學。

佢地根本獨市生意,唔憂做,你呢啲小數家長出聲,佢睬你都傻。除非你個屋苑好多小朋友上車,你地全部家長一齊同佢bargain,咁先有希望。學校唔會幫你搞校車路線上落車先後,在佢嚟講,有你屋企個站,你仲想點? 實有人早落車有人遲落車ga...

delete

JackyTY 發表於 22-8-16 11:50
去程返學係我嘅屋苑上車,之後有多一個站就直接返學校。 回程放學係第10個站,最後落車嘅一個站。
...
咁其實都算公平,一程快一程慢,都叫做有校巴選擇

有些地區,就算接受個半鐘車程,都唔一定肯開校巴路線

‹ 上一主題|下一主題