用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 校車安排
樓主: JackyTY
go

[其他] 校車安排 [複製鏈接]

回覆樓主:

對於公平,我嘅理解有少少唔一樣,最近學校嘅應該用最短嘅時間,距離遠就用最長嘅時候。响家長選校嘅時候,距離會係一個好重要嘅因素,而嗰陣時校車都未落實,咁係唔會知到底要兜幾耐,家長只可以用本身屋企嘅距離作考慮。所以,最後小朋友要承受兜去其他地方而增加嘅時間,我會覺得反而係唔公平。 我自己會覺得,以距離遠近嘅順序,去編排校車路線會較公平。

nerochar 發表於 22-8-20 11:54
對於公平,我嘅理解有少少唔一樣,最近學校嘅應該用最短嘅時間,距離遠就用最長嘅時候。响家長選校嘅時候, ...

我覺得校車公司唔會考慮公平唔公平,佢地只係考慮甚麼路缐可以覆蓋最多站達到最大效益,但照常理住得愈近時間愈短應該是合理期望。
不過我都聽過個case仲離譜,K1小朋友下午班要坐校車回校,本來車程15min, 但校車説只可以在送上午班回家時(11:45)順便pick up 佢,然後兜渾全缐送哂上午班回家最後才送他回校(1pm),,最後只好自己送。
學校是細校下午班更少人所以更難組缐

964000 發表於 22-8-20 14:13

我覺得校車公司唔會咁仔細考慮公平唔公平,佢地只係考慮甚麼 ...

我同意你講校車公司係唔會理會公平唔公平,佢哋自己成本效益先係關鍵。我只想回應之前對上嘅兩位,校車公司安排返學短途,放學變返長途,唔等同於平均各小朋友全日嘅搭車時間,亦唔代表咁處理係公平。

nerochar 發表於 22-8-20 17:51
我同意你講校車公司係唔會理會公平唔公平,佢哋自己成本效益先係關鍵。我只想回應之前對上嘅兩位,校車公 ...

呢個係校車公司俾我哋學校家長嘅答案。我唔知樓主係用邊間校車公司。消費者亦都唔需要理會係咪成本效益最關鍵,當然校車公司自己已經計咗條數。
如果自己屋企能夠安排,梗係自己接送小朋友最好。
‹ 上一主題|下一主題