用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 校車安排
樓主: JackyTY
go

[其他] 校車安排 [複製鏈接]

同情你的處境,當年我自己讀小學,同區(九龍城區)嘅校巴都要兜足一個鐘先返到屋企。我連返學都要早個半鐘上車返同區嘅學校,都幾無奈。如果可以安排姐姐坐的士去頭站接,都係一個可行嘅安排,總好過自己去學校接放學。但ECA方面可能要改遲少少,或者唔好日日上。我個仔今年都轉校,要坐校巴,我特登打去問咗校巴公司有冇我個站(佢寫喺度嘅站唔一定會開),結果俾我發現佢放學根本唔會上我屋苑,架車停完火車站就出九龍,我只可叫屋企人出火車站接佢坐小巴返屋企。只係經驗分享,下次比大訂前要自己打去校巴公司問清楚先,網頁上寫嘅嘢未必準確。無論如何,希望你小朋友嚟緊喺新學校讀得開心,又可以搵到適合嘅放學方法。

melobi12 發表於 22-8-16 12:01
個人經驗只可以硬食....

我地揀學校前明明睇左上一學年校車有我地屋苑呢個站,我地先選擇間學校 + 買樓搬 ...

係,都預咗硬食,所以佢先未等我哋覆,就二話不說cancel咗我個service。明白每個家長都會想盡量縮短自己小朋友嘅搭車時間,校車公司亦會希望選擇一條較方便佢哋嘅路線,明白兩者好難平衡,不過如果校車公司提供往年嘅校車站資料,呢個係會影響家長選擇學校嘅決定,如果會有重大改變,對受影響嘅家長嚟講亦都好唔公平。

JackyTY 發表於 22-8-16 12:27
係,都預咗硬食,所以佢先未等我哋覆,就二話不說cancel咗我個service。明白每個家長都會想盡量縮短自己小 ...

經驗之談啦,校車網頁路線唔係咁可信⋯就以我仔新學校為例,佢返學有一架車專去佢嗰區,但放學架車就要出埋九龍,所以就飛咗兩個要上山嘅屋苑,但係另外兩個上山屋苑因為順路出九龍,佢又肯停。但路線嗰度唔會話俾你聽放學會飛咗你個屋苑,你唔打去都唔會知。

mehaha 發表於 22-8-16 12:05
完全明白,我女黎緊返學搭校車嘅話來回都要1.5個小時(自己搭的士嘅話只需20分鐘)….本來我地accept offer ...

最後都係唯有家長自己安排接送,我都好無奈,因為自己真係有了解過校車路線,見到有自己屋苑再加上係比較近嘅站先做決定。希望大家嘅小朋友都揾到適合,又唔使交通方面太折騰嘅學校啦。

JackyTY 發表於 22-8-16 12:34
最後都係唯有家長自己安排接送,我都好無奈,因為自己真係有了解過校車路線,見到有自己屋苑再加上係比較 ...

係真係好無奈,我都試過以前有間學校,因為見校車40min所以放心報,點知到開學先通知combine咗兩條線,變咗要1hr20min才到(自己駕車25min), 當時小朋友才三歲,和學校反映都幫唔到,只可選擇坐同唔坐,唯有自己稔咗好多方法,例如搬屋兩年/請part time司機車一程,後來好采有人好快頂唔順退出(退出又唔比再join返),少了一個站咁我地便早30min到了,第二年轉了校要過海,校巴車程反而只需30-40min (自己駕車也是25min).
所以我發現這方面大校加連中學部有個好處,人數夠便可以開多啲線唔洗兜咁耐。

JackyTY 發表於 22-8-16 11:50
去程返學係我嘅屋苑上車,之後有多一個站就直接返學校。 回程放學係第10個站,最後落車嘅一個站。
...
你可唔可以返學嗰程坐校巴,放學姐姐接?

JackyTY 發表於 22-8-16 09:37
我都唔知應唔應該反映,小朋友日日都响佢哋車,擔心會有說話聽之類。 其他方案就係姐姐搭的士去頭站 (約10 ...

make sense 好多人都係咁做。自己早幾個站接咗再去其他活動。

不過你話一星期有四日咁樣又多啊。
但抖唔抖先去,呢d都係自己再諗諗點取捨啦。

祝早日解決,都快開學了

964000 發表於 22-8-16 13:47

係真係好無奈,我都試過以前有間學校,因為見校車40min所以 ...

無辦法啦 原來咁多家長都有類似經歷,校車公司根本唔會啋我哋,睇嚟都係要硬食,唯有安排姐姐出去接佢,或者再作安排啦。一個四歲嘅小朋友,坐1個鐘頭20分鐘,真係有啲後悔自己選校嘅決定。

回覆 JackyTY 的帖子

我小朋友上年搭開校車,今年學校轉左校巴公司,早左15-20分鐘(如果自己接送只是35mins,校車要1個鐘10分鐘),我向校車公司詢問,佢話因為改咗路線,我都好唔明,轉校車公司時明明承諾有更好服務,點知係咁!最後我選擇自己接送,我同朋友講開,佢話新校巴公司d校車原來好污糟,冇消毒🙄

回覆樓主:

原來咁多家長都有類似遭遇,想知道EDB有冇限制校車車程? 又或者可以向EDB投訴向校車公司作出監管,限制車程時間同站嘅數目?

nerochar 發表於 22-8-16 22:03
原來咁多家長都有類似遭遇,想知道EDB有冇限制校車車程? 又或者可以向EDB投訴向校車公司作出監管,限制車 ...

車程長,校車污糟(垃圾,曱甴),投訴無門,收費肉隨針板上硬食年年加,之前”放暑假”車費照收…

JackyTY 發表於 22-8-16 16:55
無辦法啦 原來咁多家長都有類似經歷,校車公司根本唔會啋我哋,睇嚟都係要硬食,唯有安排姐姐出去接佢,或 ...

得四歲坐咁耐真係慘,我揀學校真係睇埋校車,改路線好無奈

JackyTY 發表於 22-8-16 16:55
無辦法啦 原來咁多家長都有類似經歷,校車公司根本唔會啋我哋,睇嚟都係要硬食,唯有安排姐姐出去接佢,或 ...

或者返學好開心呢。

我女都試過4歲時坐校車,尾站落車兜成個鐘有多。小朋友有得4歲,開始識同同學傾計同玩,有時佢又會攞隻自備嘅充氣頸枕(用手按制充氣,小朋友都handle到)出嚟瞓覺,瞓醒落車就好精神。

melobi12 發表於 22-8-17 11:08
或者返學好開心呢。

我女都試過4歲時坐校車,尾站落車兜成個鐘有多。小朋友有得4歲,開始識同同學傾計同 ...

咁真係睇小朋友嘅情況而定。我個女之前校車都要坐成個鐘,落車時次次都話唔舒服,想作嘔。返到屋企都要抖幾耐先可以做其他事。始終,可以唔坐校車咁耐肯定係最好嘅。後來自己每日地鐵接送,囡囡就好開心,唔會唔舒服。

回覆樓主:

就算同一間公司,都可以因每年各人住所組合不同而路線不同,啱啱收到今年schedule, 做了尾站,比之前遲17分鐘上車,過海都半小時內到,好開心呀

964000 發表於 22-8-19 10:09
就算同一間公司,都可以因每年各人住所組合不同而路線不同,啱啱收到今年schedule, 做了尾站,比之前遲12分 ...

返學做到尾站真係有中獎嘅感覺

JackyTY 發表於 22-8-16 11:50
去程返學係我嘅屋苑上車,之後有多一個站就直接返學校。 回程放學係第10個站,最後落車嘅一個站。
...

咁樣就好明顯。校巴公司係話要公平。你小朋友返學嘅時間已經短咗,如果放學都一樣係最快落車,咁對其他小朋友就唔公平。之前有家長問冠X,佢係咁樣答

回覆 nganchi176 的帖子

Yes, it's a fair deal都好容易理解

eleung123 發表於 22-8-19 18:20
回覆 nganchi176 的帖子

Yes, it's a fair deal都好容易理解

yes i think it’s pretty fair.

我小朋友都係咁,去程要一個鐘返嚟20分鐘。

nganchi176 發表於 22-8-19 17:26
咁樣就好明顯。校巴公司係話要公平。你小朋友返學嘅時間已經短咗,如果放學都一樣係最快落車,咁對其他小 ...
delete

‹ 上一主題|下一主題