用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs KTS
go

真道 vs KTS [複製鏈接]

原本已有KTS offer,  最近收到真道 call waiting,  但最近搬到啟德, 暫時沒有校車到真道,需要 waiting 校車,如不能安排校車就需要工人姐姐帶返學,但工人不可靠, 想問問大家意見應該怎樣選擇

謝謝
   3    0    0    0

如果選擇真道,
1) 搬屋
2) 自己親自送
3) 每日call Uber 工人跟車送

如果選擇KTS,努力用功讀書。而家移民潮,隨時半年後插到比真道更好的學校。

真道校車好多線,一般可以waiting到,兩間風格好唔同,睇你是否有鬥心

除非你好buy真道嗰套,否則一讀好大機會就係11年,,中途要轉返出嚟嘅機會同能力相信都係kts較強。如果我係你,會選kts

ok3 發表於 22-8-15 18:12
除非你好buy真道嗰套,否則一讀好大機會就係11年,,中途要轉返出嚟嘅機會同能力相信都係kts較強。如果我係 ...

其實我同先生都有討論呢個問題,佢好擔心仔仔唔受谷,而我地本身都好鍾意真道,但冇校車先係我地最覺得愁既地方,真係好難選擇

pigpigwing 發表於 22-8-15 18:27
其實我同先生都有討論呢個問題,佢好擔心仔仔唔受谷,而我地本身都好鍾意真道,但冇校車先係我地最覺得愁 ...

11年讀曬12年嘅嘢,咩一樣係要谷。(emoji)(emoji)(emoji)

waiwaileung1    發表於 22-8-16 08:42
bettyay    發表於 22-8-16 08:34

pigpigwing 發表於 22-8-15 18:27
其實我同先生都有討論呢個問題,佢好擔心仔仔唔受谷,而我地本真身都好鍾意道,但冇校車先係我地最覺得愁 ...

本真身都好鍾意道 ------------------ 就是答案

12年變11年 有IB有DSE

朋友讀緊, 家長有咁上下學歷跟

bananaGi 發表於 22-8-16 16:14
本真身都好鍾意道 ------------------ 就是答案

12年變11年 有IB有DSE
讀11年可能少咗好多抄寫或讀少D無謂野,好難講

11年要教12年既嘢,點會唔谷. 真道返學時間好長,因為要趕課程。升到中學入到IB還好,但系如果入唔到,dse嘅成績非常一般唔明白點解讀小一年會係一個selling point, 唔係個個小朋友都跟到

JKLhome 發表於 22-8-17 00:40
11年要教12年既嘢,點會唔谷. 真道返學時間好長,因為要趕課程。升到中學入到IB還好,但系如果入唔到,dse嘅 ...

係. 好急下.

朋友細b, 小一就沖住學小二, 之後等於讀大一年.
好在家長係B1A出身, 跟到.

11年要教12年既嘢,點會唔谷. 真道返學時間好長,因為要趕課程。升到中學入到IB還好,但系如果入唔到,dse嘅 ...

死谷難谷度11年,如果最後入dse班真係喊都無謂

EK 名句,入得到一定讀得到。

祝大家好運。

咁又有分別, KTS 係由頭谷到尾, 要段段搶放, 比同學排得前, 先可中途跳船或者臨尾入神校. 真道係要趕, 但只要跟到大隊, 都可以留前鬥後, 甚至後來車上

kpc2015 發表於 22-8-19 16:35
咁又有分別, KTS 係由頭谷到尾, 要段段搶放, 比同學排得前, 先可中途跳船或者臨尾入神校. 真道係要趕, 但只 ...

KTS並不須要由頭谷到尾,其實都係同一般小學一樣,學校教完的唔明唔好堆埋唔理,鼓勵閱讀咁。真心唔係咁多私小家長一定谷住孩子搶級頭,一定非入神校不可的。

當然去到高小階段,為咗呈分有成績,無直上中學的小學,多多少少都多咗面試訓練,考試前多啲溫習咁,不是KTS獨有。

最近搬到啟德 --- 單單呢個原因就只能考慮 KTS 啦
天天遠程校車一啲唔好玩,而且課後活動安排困難

Azzurro 發表於 22-8-19 18:15
最近搬到啟德 --- 單單呢個原因就只能考慮 KTS 啦
天天遠程校車一啲唔好玩,而且課後活動安排困難 ...

真道課時長 加上車程
課外活動恐怕要安排係週末

回覆 kpc2015 的帖子

明明可以12年讀嘅嘢點解要11年去完成 (呢樣嘢係我一直唔明白的,我哋唔係要快而係要入到好大學),如果用12年去讀成績會唔會好啲呢?如果用11年dse 可以有B2成績, 12年係咪可以做到B 1成績?會唔會因為咁影響咗個同學入大學嘅競爭力?

JKLhome 發表於 22-8-21 01:06
回覆 kpc2015 的帖子

明明可以12年讀嘅嘢點解要11年去完成 (呢樣嘢係我一直唔明白的,我哋唔係要快而係要 ...
同意,年年都在report寫只用了11年,所以引以为傲,但是讀12年根基更好,入更好的學校不是更好吗?

pigpigwing 發表於 22-8-15 13:58
原本已有KTS offer,  最近收到真道 call waiting,  但最近搬到啟德, 暫時沒有校車到真道,需要 waiting 校 ...

都搬咗出九龍讀KTS就無謂轉,搬咗之後真道先call就當無緣份,唔覺得真道吸引到要咁大費周章去讀,而且而家整體插班/升中競爭都細咗,到時再算。

73662710 發表於 22-8-21 12:44
同意,年年都在report寫只用了11年,所以引以为傲,但是讀12年根基更好,入更好的學校不是更好吗? ...

真道網頁以往放榜就公布成績
IB 今年放榜即日發布
為何 DSE 今年遲遲仍未見有?

https://www.logosacademy.edu.hk/#tabs-3

https://www.logosacademy.edu.hk/category/news/achievements/
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊