用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Mathconcept or 學林 or 數研補習數比較好?
go

Mathconcept or 學林 or 數研補習數比較好?

如上

bringmama 發表於 22-8-14 19:27
如上

我不喜歡小朋友用勁做練習方法去學野,而我小朋友也不喜歡大量練習,所以我揀左MATHCONCEPT..不過其他兩間未識過。我囝受落MATHCONCEPT,主要係佢冇留心聽書,MATHCONCEPT教番佢就會識番哂。而家升中一,佢竟然話繼續上MATHCONCEPT...

睇分校,睇老師。

以前上Mathconcept,而家上數研。我而家都滿意數研。

回覆 piglover 的帖子

諗住趁暑期試下數研,但上到去發現係睇時間報班,唔係按級別,見到老師1對3至4個唔同年級嘅小朋友,派工作紙做,老師每堂分15分鐘俾每個小朋友,有少少似功輔班,小朋友係咪學到嘢?我之前以為係按級分班,有老師教書,之後做練習鞏固下咁

Reitsal 發表於 22-8-21 16:17
回覆 piglover 的帖子

諗住趁暑期試下數研,但上到去發現係睇時間報班,唔係按級別,見到老師1對3至4個唔 ...

Math concept都係咁,不是按級別。

我唔知其他補習班係點。

bringmama 發表於 22-8-14 19:27
如上
三間都上過, 學林 NO NO, Mathconcept 小學上都OK, 中學覺我唔適. 數研讀左幾年, 會繼續

只上過數研,老師麻麻,只係叫小朋友做卷卷卷⋯ 即刻停左

數研會跟學校程度教,工作紙設計得幾好,中英對照,我會揀數研 ~

回覆樓主:

試過學林,遇著態度麻麻嘅老師,捱過幾個月都係放棄

之前Mathconcept 遇著個Hea老師,真心覺得好差,學了一年(真係好後悔),最後一期未上晒堂就退學。中學就轉咗其他數學專科補習,兩個世界。

Andymammy 發表於 22-10-29 11:12
之前Mathconcept 遇著個Hea老師,真心覺得好差,學了一年(真係好後悔),最後一期未上晒堂就退學。中學就 ...

點樣hea法?退學係咪無得拿返學費?

每次落堂,阿Sir梗係話我個仔唔專心、眼瞓,所以計數慢,心唸我個仔叻就唔嚟啦。之前另一阿Sir完全唔係咁,會知道學生弱點係咩,就唸方法去幫學生改。
上咗一排,阿仔先話阿Sir淨係放低題目,阿仔都唔知自己喺度計咩。
我見都小六,又考到直資,就費事浪費時間,自己棄權唔讀,轉去另一間補升中預備班。

Andymammy 發表於 22-10-31 07:40
每次落堂,阿Sir梗係話我個仔唔專心、眼瞓,所以計數慢,心唸我個仔叻就唔嚟啦。之前另一阿Sir完全唔係咁, ...

中學轉咗去邊間專科補習數學?

轉咗去超研