用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Beacon Hill School vs CAIS
樓主: yesucy
go

[小學] ESF Beacon Hill School vs CAIS

回覆 gerrard1234 的帖子

好詳細的分析 謝謝。

想當年同你情況一樣,選了Cais ,冇後悔,同意樓上兩位朋友嘅分享

回覆 Kelly0799 的帖子

我地最終揀左Beacon Hill School, 因為CAIS校車無位,而且上課時間好早。

最近見到Chantel 在訪問中講佢在CAIS的生活,同學間感情真係好好,好有愛
「Chantel表示好友們未入行前已經好支持她,起初不知道她愛唱歌,亦沒想過會做歌手。她說:「佢地一直在我身邊,成日都會照顧我的,有時響學校唔開心,唔知點解成日響學校喊, (依家都係?)有時會,因為某時候唔識做功課,喊唔可以解決問題,我照喊左先,哈哈,但他們會話唔緊要,我會幫你。」

竟然咁多人鐘意CAIS係我我就一定BHS,你睇ESF啲升學成績咁好,有曬Track record。CAIS朋友有讀,唔差但唔係特別好。

排咗三年都排唔到BHS,對我來講ESF除咗中文簡單咗啲,其他都幾好。

siuta 發表於 22-8-23 11:09
竟然咁多人鐘意CAIS係我我就一定BHS,你睇ESF啲升學成績咁好,有曬Track record。CAIS朋友有讀,唔差但唔係 ...

若選esf多睇中學結果。
cais多讚係小學同中文. cais有啲偏local 但mix 左啲IS教法加英文語境比local好 ,岩啲未決定到去全IS教法的家長,好似可以吸兩邊長處咁。 但佢校網內講中學畢業人數好少,無參考可言。

mmc8 發表於 22-8-14 12:57
ESF: uk curriculum, sound track record on IB, larger class size, non-religiousCAIS: Canadian curricu ...

CAIS茘枝角已經有IB課程

vickling 發表於 22-8-29 04:05
若選esf多睇中學結果。
cais多讚係小學同中文. cais有啲偏local 但mix 左啲IS教法加英文語境比local好 ,岩 ...

對,兩間其實最大分別係個vibe 不同,看家長取向,香港國際學校好多選擇,各適其式。

CAIS 2020 年獲發IB牌,相對原來既Alberta 學制,國際認受性更高。

https://www.ibo.org/school/061398/

https://std-stheadline-com.cdn.a ... 25A1%25E7%2594%259F

yesucy 發表於 22-8-13 18:53
We got offers from both schools, Which one would you choose?

請問你排咗幾耐?

adrmama 發表於 22-8-23 23:04
排咗三年都排唔到BHS,對我來講ESF除咗中文簡單咗啲,其他都幾好。

Local or Foreign Passport?

adrmama 發表於 22-8-23 23:04

是否現在開始加入繁體字,比學生揀用邊款?

回覆 siugutsis 的帖子

Local

回覆 lovelovebabe 的帖子

教係簡體,不過你習慣咗寫繁體都可以

請問cais:
1. 師生比例如何?幾多人一班?
2. 宗教氣氛是否如校方website/official videos 所述?我們喜歡他們所述的宗教原素。
3. 是否容易取回individual capital note 的供款?網頁上說只能從離校時轉讓給進校的家長。會否有風險。
4. 有校車來港島區嗎?
5. 上課下課時間?
6. 課外活動是放學後嗎?要自行安排交通回家對嗎?
7. 課外活動選擇多嗎?收費合理?是否想參加就參加不用校方篩選。
8. 學校對小朋友關愛嗎?還是被動學生會成透明人?
9. 反過來說,學校對小朋友有要求嗎?(discipline上和 學業上)
10. Alberta curriculum 國際認可性高嗎?與igcse 那個較demanding?
11. 是家長還是校方決定孩子走ib or Alberta stream?
12. 校風是否純樸?
13. Staff turnover 情況?
14. 家校溝通?
15. 出外補習多嗎?
我們喜歡他們(網頁上)的理念,所以希望多了解實際上學校的情況。
萬方感激知情家長分享。

粉紅布丁狗 發表於 22-8-14 12:02
beacon school 去kgv?

睇你屋企地址,Beacon Hill 正常去呢三間中學, 沙田 KGV Island School

SAS 發表於 22-9-24 22:23
睇你屋企地址,Beacon Hill 正常去呢三間中學, 沙田 KGV Island School

改咗啦,今年開始一律升island school,可參考其他帖