用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖家band1尾band2頭女生選校,求意見
go

聖家band1尾band2頭女生選校,求意見  

囡囡應該是band1尾band2頭學生,
請問第一志願放九真/培道放第一志願
第二填何文田官立
第三文理書院
第四胡兆熾
第五彭學高
第六德蘭中學
請問咁樣會唔會太冒險?咁樣填大機會嗎?
因為想幫囡囡選擇一d校風較好既中學,謝謝

popcorn11202001 發表於 22-8-13 08:15
第二填何文田官立

級排名幾多?先兩年鄰居九龍城聖家級60+都入返書院.

我都想知Band 2 校風好女校有咩選擇?德愛,德蘭 好嗎?

popcorn11202001 發表於 22-8-13 08:15
第二填何文田官立

入返聖家書院就可以了,校風同成績都好的

第二填何文田官立
如其乙一考慮九真 培道,點解唔考慮直屬位乙一可以穩入聖家書院?

王家爸爸    發表於 22-8-14 16:03

因屬邊緣,怕原來是band2,直接揀書院怕太進取

popcorn11202001 發表於 22-8-13 19:53

據了解,今年兩所聖家小學 band 2B及以上嘅妹妹,若統一派位乙一選聖家,全部都入得翻聖家書院!建議妳向今届升中家長詢問吓升中情況!依妳囡囡現在情況,乙一選聖家已屬保守穩入!

kitkit89 發表於 22-8-13 11:31
我都想知Band 2 校風好女校有咩選擇?德愛,德蘭 好嗎?
慈雲山德愛係 band1C!

apple1990 發表於 22-8-13 20:06
據了解,今年兩所聖家小學 band 2B及以上嘅妹妹,若統一派位乙一選聖家,全部都入得翻聖家書院!建議妳向 ...

因為成績表冇寫全級排名,所以自己都係估band2生,同埋都怕英中囡囡會讀得辛苦,
如果第一揀聖家書院
第二放培道
第三放何文田官立會唔會太進取?
我睇到第6志願之後已經唔識點樣填了(emoji)謝謝

popcorn11202001 發表於 22-8-13 23:21
因為成績表冇寫全級排名,所以自己都係估band2生,同埋都怕英中囡囡會讀得辛苦,
如果第一揀聖家書院
第二 ...

邊緣人 乙1聖家 乙2培道 乙3何官
如屬B1生 乙1中聖家
如屬B2生 乙1如不中 乙2/3好可能落空

popcorn11202001 發表於 22-8-13 23:21
如果第一揀聖家書院
第二 ...

其實妳考慮兩件事....1)直屬位乙一選聖家中嘅機會;2)担心讀英中辛苦
以上已提及今年兩所聖家小學 band 1& 2 妹妹, 若乙一選聖家書院係全部可以上翻中學部, 相信因為移民原因導至今年升中競爭明顯细咗, 估計這情况明年仍會一樣, 所以依妳情况若肯定不是 band 3 生 用直屬位乙一揀聖家已叫保守穩陣
至於英中問題, 相信兩所聖家小學妹妹應該可以適應, 小朋友進步空間可以好大....新學年開始九真都係全英中班

popcorn11202001 發表於 22-8-13 19:53
正正係邊緣人,又唔想太進取,先至需要第一志願放自己中學部。其實邊緣人,唔係band1,就係band2。如果係band1,第一志願放九真/培道/聖家,基本上係必入;如果係band2,第一志願放九真/培道,機會唔會大過直接揀聖家。所以無論如何,直接揀自己中學部聖家書院都比放九真/培道合理。

ksli312    發表於 22-8-15 09:58

有朋友女兒,2年前,老師無講清楚係咩band,只係話有一半機會抽返上書院,朋友估計band 2,決定博,甲乙一都係填返書院,最後好彩抽到

回覆樓主:

學校老師好保守,除非屬於第3組別,否則,都會叫同學揀書院乙一,但是實上,並非每個同學都想升讀書院

kchan1997 發表於 22-8-14 23:53
學校老師好保守,除非屬於第3組別,否則,都會叫同學揀書院乙一,但是實上,並非每個同學都想升讀書院
...
樓主首要諗清楚究竟直屬聖家中學部是否自己杯茶, 若不是討論升中學部機會率係多餘

第二填何文田官立

我三個女都係讀聖家九龍塘的,大女今年考完DSE入大學了,以往經驗,全級70名內都會上返書院的,因為全級20名內的大部份去了其他更好的 Band 1,所以你要上書院的話,只要 乙1 填書院,機會係非常大的。

第二填何文田官立
既然你女是band1尾band2頭學生,乙部 就真的不要填 Band 3 中學了,因為聖家學生是挺強的,你要對你女有信心。

肥win    發表於 22-8-16 13:00

ksli312 發表於 22-8-15 10:08
我三個女都係讀聖家九龍塘的,大女今年考完DSE入大學了,以往經驗,全級70名內都會上返書院的,因為全級20 ...

請教一下
書院高中選科,彈性大唔大?
係package 定係點架?

我諗緊乙一㨂唔㨂番書院

因為好多媽媽都話乙一唔會㨂

Poyau 發表於 22-8-14 00:56
邊緣人 乙1聖家 乙2培道 乙3何官
如屬B1生 乙1中聖家
如屬B2生 乙1如不中 乙2/3好可能落空
如果真的是band1尾band2頭學生,乙1 填書院,萬一真的是band2,而隨機號碼真係唔好彩好差而落空的話,只要你 自行 1 揀書院,A1 書院,最後派唔到的話,可以去書院扣門,9成9會收返。

dickpoo 發表於 22-8-15 10:15
請教一下
書院高中選科,彈性大唔大?
係package 定係點架?

請問乙1唔選書院選那間