用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖家band1尾band2頭女生選校,求意見
樓主: popcorn11202001
go

聖家band1尾band2頭女生選校,求意見  

10090 發表於 22-8-19 23:11
十分同意你嘅說法。其實小朋友返學讀書最緊要係有進步,有好老師同學一齊成長。
書院入大學率都好高,成績 ...

上智數理科成績較文科佳
2021年成績繼續從高位回落
整體4+ 68%  三大35% 2015年後低位

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869877&pid=49140346

Poyau 發表於 22-8-22 17:51
上智數理科成績較文科佳
2021年成績繼續從高位回落
整體4+ 68%  三大35% 2015年後低位
以佢收小6生嘅質素嚟講,個output好似唔太好喎

ok3 發表於 22-8-22 20:08

上智自行難入,但大抽獎就1A至1C都有。我識人讀,以我所聽到的,其實學校已很谷。作為一間深水埗津校,學生家景冇中產區咁富有,佢攞到咁好成績唔容易。

Dybala    發表於 22-8-24 14:37

ok3 發表於 22-8-22 20:08
我諗應該同幾年前換咗校長有關  

tkinwong 發表於 22-8-22 20:17
上智自行難入,但大抽獎就1A至1C都有。我識人讀,以我所聽到的,其實學校已很谷。作為一間深水埗津校,學 ...

我觀察所得(沒有實質數據),家境是否富裕比較影響英文科成績,其他科唔係太關事,一樣係咁讀

ksli312 發表於 22-8-15 10:08
我三個女都係讀聖家九龍塘的,大女今年考完DSE入大學了,以往經驗,全級70名內都會上返書院的,因為全級20 ...

請問中學部幾人一級? 收50人咪剩下好多街位?

bananaGi 發表於 22-9-5 11:07
聖家中學部收九龍塘聖家已經 50+人,還有聯合道聖家

apple1990 發表於 22-9-5 11:27
聖家中學部收九龍塘聖家已經 50+人,還有聯合道聖家

呀 係喎

bananaGi 發表於 22-9-5 11:07

中一學位

自行分配

重讀生位

統一甲部

統一乙部

乙部地區

非保留位

直屬學位

九龍城區

沙田區

未計自行果時都會收返叻果D聖家小學學生,乙部直屬位都有 79 個,計哂全部,隨時會收返成百聖家小學學生都有機會  

ok3 發表於 22-8-19 14:08
我成日都有個奇想,如果將一間普通街坊中學嘅學生,同ek神校嘅學生換轉校園上堂6年,考dse出嚟嘅結果唔知會 ...

真係靠老師教出來,我估唔多, 通常b1生都係自己chur自己, 或家庭資源較好.

我覺得b1生去b3可以自己衝.
但b3去b1, 未必有咁多師資可以教好晒佢地! 同埋, 仲要追返個底, 又要谷上去. 睇怕好難.

10090 發表於 22-8-25 19:35
我觀察所得(沒有實質數據),家境是否富裕比較影響英文科成績,其他科唔係太關事,一樣係咁讀
...

同意. 家庭資源好d

kirstyau 發表於 22-8-21 11:04
自己睇餸食飯唔洗理人點講,又真係有D天生學霸乜都唔洗補,唔洗好似我d凡人要搵個鬼上門對足6,7 ...

語言講天份+後天因素。

直上書院

Rpp 發表於 23-1-11 12:46
語言講天份+後天因素。

對呀!我係零語言天份,好彩女唔似我

ksli312 發表於 22-8-25 13:50
我諗應該同幾年前換咗校長有關
校長真係比較內歛, 早幾個月阿女有幸出席一個頒獎禮, 係一個九龍區好多學校校長老師出席的典禮, 我見好多唔同學校的校長老師都係有交流, 甚至同教育局的官員都有交流, 但我哋校長就同我哋家長交流多d。校長屬於慈母形的, 比起以前校長無咁強勢。有好有唔好, 現在讀緊的同學仔就會有多d關愛。

kirstyau 發表於 22-8-19 14:16
自己個讀緊高中,補習少d財力都唔掂(已經唔係補d勁貴)
地區band1又好,神校又好,最緊要屋企支援有幾多 ...

樂器都唔少錢,有同學買嘅樂器萬幾蚊,每星期幾百蚊一堂,有時都要加堂。星期六要返學校練3粒鐘,補習唔講另計喇。

Rpp 發表於 23-1-21 19:59
樂器都唔少錢,有同學買嘅樂器萬幾蚊,每星期幾百蚊一堂,有時都要加堂。星期六要返學校練3粒鐘,補習唔講 ...

細一升中樂器即斬纜,本身都冇興趣。大 中學要一樂器,先keep住Hea學。

kirstyau 發表於 23-1-21 20:09
細一升中樂器即斬纜,本身都冇興趣。大 中學要一樂器,先keep住Hea學。
...

之前嗰中學要一樂器買部結他擺係屋企好阻埞,從不練習,無興趣都係Hea學當減壓。

kirstyau 發表於 22-8-19 14:16
自己個讀緊高中,補習少d財力都唔掂(已經唔係補d勁貴)
地區band1又好,神校又好,最緊要屋企支援有幾多 ...

最後其實係財力既比拼...

popcorn11202001 發表於 22-8-13 19:53
因屬邊緣,怕原來是band2,直接揀書院怕太進取

想請問下, 你地小學有無教高一級英文?