用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖家band1尾band2頭女生選校,求意見
樓主: popcorn11202001
go

聖家band1尾band2頭女生選校,求意見   [複製鏈接]

Dybala 發表於 22-8-17 09:56
請問知唔知你朋友個女讀成點? band 2上聖家會唔會好吃力?
佢自細都係跟唔到數,拉低banding,中英都好好
升中後,主要都係數跟得辛苦

10090 發表於 22-8-16 20:57

如果係MCS就好,但上智校園太細,個人覺得麻麻。
之前去過聖家書院和上智,書院環境真係比上智好,不過上智成績係比較好,所以每年都有一定同學跳船去上智。

肥win 發表於 22-8-17 12:07
之前去過聖家書院和上智,書院環境真係比上智好,不過上智成績係比較好,所以每年都有一定同學跳船去上智。 ...
上智盡收b1生,聖家有自己嘅b2親生女,成績應該不能比較啦。大家都係跟紅頂白,結果連聖家成績好嘅學生升中都可能跳去上智,變成一個強嘅繼續強嘅循環。

ok3 發表於 22-8-17 12:19
上智盡收b1生,聖家有自己嘅b2親生女,成績應該不能比較啦。大家都係跟紅頂白,結果連聖家成績好嘅學生升中 ...

有朋友個女差不多10年前聖家小學,應該算級頭個d,當時同學都話自行上智伊中,佢都心絲絲,但最後爸爸視察環境後反對,所以選擇報返書院,近屋企,行路到學校

派位結果出咗,個女發覺平時比佢差的同學都去到更出名的學校,覺得自己留係書院係好渣,還怨爸爸唔俾佢報其他學校

所以多少係同輩之間的壓力影響

肥win 發表於 22-8-17 12:07
之前去過聖家書院和上智,書院環境真係比上智好,不過上智成績係比較好,所以每年都有一定同學跳船去上智。 ...
其實級頭果D多數去咗三大直資,其餘有部份才去上智,每年自行有 上智 first in 都有十幾個,上智好中意收聖小學生的,中一考級頭的有幾年都係聖小學生

ok3 發表於 22-8-17 12:19
上智盡收b1生,聖家有自己嘅b2親生女,成績應該不能比較啦。大家都係跟紅頂白,結果連聖家成績好嘅學生升中 ...
正確, 生源唔同, 我從來唔覺書院唔好, 只因收埋自己B2女, 有咁嘅成績我覺得不能抺殺大家嘅努力。
總之邊度讀都好, 唔好俾女女覺得自己學校唔好, 否則又點有心機讀

ksli312    發表於 22-8-17 16:41

ksli312 發表於 22-8-17 14:08
其實級頭果D多數去咗三大直資,其餘有部份才去上智,每年自行有 上智 first in 都有十幾個,上智好中意收聖 ...
三大直資是DGS,SPCC和那間?

肥win 發表於 22-8-18 13:09

三大直資女校,女拔、協恩、德望
九龍人   

肥win 發表於 22-8-18 13:09

那間 = SPCS/ 協恩/ 德望 ?

johnwooo 發表於 22-8-17 15:00
正確, 生源唔同, 我從來唔覺書院唔好, 只因收埋自己B2女, 有咁嘅成績我覺得不能抺殺大家嘅努力。
總之邊度 ...

⋯⋯

bobo000 發表於 22-8-19 10:22
咁多年蒲EK,好多人都講書院唔好⋯唔會㨂,放第7、8都入得到⋯

老實講,要硬收band 2親生女,DSE出黎唔差 ...
係架, 個個都話上智好, 只不過佢地盡收B1生, 自然出黎嘅成績會比班B2女好, 調番轉, 呢班原校聖小生留係書院, 相信一樣做到好成績

johnwooo 發表於 22-8-19 10:36
係架, 個個都話上智好, 只不過佢地盡收B1生, 自然出黎嘅成績會比班B2女好, 調番轉, 呢班原校聖小生留係書院 ...
我成日都有個奇想,如果將一間普通街坊中學嘅學生,同ek神校嘅學生換轉校園上堂6年,考dse出嚟嘅結果唔知會點呢

ok3 發表於 22-8-19 14:08
我成日都有個奇想,如果將一間普通街坊中學嘅學生,同ek神校嘅學生換轉校園上堂6年,考dse出嚟嘅結果唔知會 ...

自己個讀緊高中,補習少d財力都唔掂(已經唔係補d勁貴)
地區band1又好,神校又好,最緊要屋企支援有幾多。

ok3 發表於 22-8-19 14:08
我成日都有個奇想,如果將一間普通街坊中學嘅學生,同ek神校嘅學生換轉校園上堂6年,考dse出嚟嘅結果唔知會 ...
其實都好睇學生本身

kirstyau 發表於 22-8-19 14:16
自己個讀緊高中,補習少d財力都唔掂(已經唔係補d勁貴)
地區band1又好,神校又好,最緊要屋企支援有幾多 ...

小學開始已經係,財力少啲都唔掂(樂器丶興趣班和學校學費)
當然小朋友自己都要生性和認真學習

P師奶 發表於 22-8-19 17:28

小學開始已經係,財力少啲都唔掂(樂器丶興趣班和學校學費)

其實係家長自己揀....點會有小朋友喜歡日補夜補....也可以揀免費中小學,  尤其是小學小朋友唔會識揀

係架, 個個都話上智好, 只不過佢地盡收B1生, 自然出黎嘅成績會比班B2女好, 調番轉, 呢班原校聖小生留係書院 ...

十分同意你嘅說法。其實小朋友返學讀書最緊要係有進步,有好老師同學一齊成長。
書院入大學率都好高,成績當然無上智咁好,但大家起步點唔一樣,唔可以直接比較。

Nozomi806    發表於 22-8-26 09:24

apple1990 發表於 22-8-19 17:54
其實係家長自己揀....點會有小朋友喜歡日補夜補....也可以揀免費中小學,  又其是小學小朋友唔會識揀 ...

俾小朋友揀所有嘢...

P師奶 發表於 22-8-21 03:59
俾小朋友揀所有嘢...

自己睇餸食飯唔洗理人點講,又真係有D天生學霸乜都唔洗補,唔洗好似我d凡人要搵個鬼上門對足6,7年先講到似樣D英文,倒水甘倒。

我係過來人,我好同意,如果書院改為一條龍,書院成績一定更好。剛剛收到又有最少2個同學仔原派書院扣到GH
‹ 上一主題|下一主題