用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs KTS
go

播道 vs KTS [複製鏈接]

Updated
已放位其中一間了。謝

3    0    0    0

回覆樓主:

KTS: 學術好,肯努力,學習氣氛濃厚,一定可以更上一層樓,想要中學比播道好,就選呢間

播道: 輕鬆6年,直上中學。如果你肯接受中學嘅成績,可以選呢間。我識人,在有呈分嘅年代,都在中一轉去其他中學,例如,港同

piglover 發表於 22-8-13 08:40
KTS: 學術好,肯努力,學習氣氛濃厚,一定可以更上一層樓,想要中學比播道好,就選呢間

播道: 輕鬆6年,直 ...

謝謝 ,但因現沒呈分,擔心如到時不想升播中會難轉。

不知播中dse如何,因數據好像不太清晰。播中網上banding 各有說法,B1C至2A

回覆樓主:

播道這幾年都有公佈片面的數據,而公佈的數據多數是為了令你覺得他達到b1b水平。

例如去年全科4+ 60%
今年全科 5+ 約25%

都是企穩1C 和算法達1B的水平

band 2 想法應該早已過去

過往業績不代表將來。

呢幾年,中一至中三,好多上遊學生都走佐。

如果一心想要好成績,更上一層樓,就KTS啦。

每間學校也有優缺點,看你取向。
KTS,我小朋友只interview過,個人感覺不是我杯茶。
播道直升中學,暫時感覺也非常良好,我自己鍾意冇呈分試,因為咁先可以專心發展學習興趣。
我喜歡求學不求分數,所以係看你為你小朋友所作的取向。

KTS和播道係呢個度都多人講,你大概可以找到兩間學校不同取態,其實幾唔同。

lovebabym 發表於 22-8-13 09:14
謝謝 ,但因現沒呈分,擔心如到時不想升播中會難轉。

不知播中dse如何,因數據好像不太清晰。播中網上ban ...

同樣,我都係因為這個原因卻步

睇你係唔係進取家長,進取KTS

播道就進可攻退可守

就算中學1A 唔代表自己小朋友係,去升中版睇下,就知差少少分都跌落band 2 ,為呈分視藝音樂都要操的煩惱

kitkit89 發表於 22-8-13 21:49
睇你係唔係進取家長,進取KTS

仲未計要狂參加比賽儲證書,仲有

播道會讀得舒服d,但如果想更上一層樓,小朋友谷得,家長又願意配合/付出,就KTS

chantelle321 發表於 22-8-13 21:29
同樣,我都係因為這個原因卻步

因無呈分?

我識播道小六後去了女拔
可能唔想再流失太多

當你有更多時間發展學習興趣,而且又培養出一套行之有效的方法,同時校內成績亦突飛猛進時,就會感嘆點解會無呈分,好讓我出去見市面。才不會陷入在中一中二才能跳船的囧境。只要學術有水平,出卷有一定難度,就會拉開精英同普通人的差距,每一分數都會是實力的象徵,那是三私的實力保證。而不用在乎少考1分相差多少名,要操視藝,音樂,要參加比賽囉獎。

除非孩子超班,否則入讀三私不會太輕鬆了吧!EK 前輩們常提醒最好能找家合適孩子的學校,言之有理的啊!

Pano 發表於 22-8-14 16:41
除非孩子超班,否則入讀三私不會太輕鬆了吧!EK 前輩們常提醒最好能找家合適孩子的學校,言之有理的啊!
...

但家長眼中自己子女都是人中之龍不是成蟲

睇得多 EK 其實你應該要估到自己小朋友到時候係三私一直咩位置左右

我係小朋友讀小一前嘅估計成績同小一最後成績確實也差不多了。。。

播道今年全科5 约25%,是叻既走左,剩低既學生所取得既成績,無疑現時既生源比以前更好,極有機會再進一步.
語境好,學校靚,讀書開心,如果我選小學,播道已經滿足要求.
按香港學生現時既流失率,六年後KTS可能100% 入band1.入名校比率亦會越來越高.
要睇下名校對家長重唔重要了.

簡單啲來講 發表於 22-8-14 01:20
當你有更多時間發展學習興趣,而且又培養出一套行之有效的方法,同時校內成績亦突飛猛進時,就會感嘆點解會 ...

呈分試平均分差一分級名次相差二三十,求學就是求分數,冇分數點入band1中學.
我認為操中文練習不如睇射雕三部曲,操數學練習不如提早自學高年級課程.
至於英文無非就是多啲語境.

Azzurro 發表於 22-8-15 08:35
睇得多 EK 其實你應該要估到自己小朋友到時候係三私一直咩位置左右

我係小朋友讀小一前嘅估計成績同小一最 ...
好奇想知入得三私一直唔係一般都期望小朋友可以keep做上游?,但殘酷事實係總有人要做下游

muimui125 發表於 22-8-16 09:30
好奇想知入得三私一直唔係一般都期望小朋友可以keep做上游?,但殘酷事實係總有人要做下游
...

去高期待值嘅學校:神,龍,三私一直,基本上每個家長都高期待

但是玩了半年一年總有一部分估錯嘅家長需要面對現實
進入啞巴吃黃連有苦自己知嘅狀態,也只能繼續玩下去,因為成績唔夠都走唔到

(如有雷同。。)
‹ 上一主題|下一主題