用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 香港學校"理念"對孩子重要性是與否 ...
go

香港學校"理念"對孩子重要性是與否

在某些話題提起"理念",這個字十分玄及虛幻,理念係學校比到學生,還是老師比到學生?若果是學校,咁是否所有老師都跟學校相同理念? 其他國家所有不同學校是否都有這樣所謂的理念?  
當一位小朋友小學能力十分好,學習吸收能力高,進入呢啲所謂同理念或不同理念的學校,是否真係會有兩種不同效果嗎?有否已解脫孩子學習生涯的家長講講.

天外之人 發表於 22-8-12 14:46
在某些話題提起"理念",這個字十分玄及虛幻,理念係學校比到學生,還是老師比到學生?若果是學校,咁是否所有老 ...
學校要有"理念", 老師跟學校有無相同理念不太重要 (固然較好), 但要跟從學校的"理念。家長要有相同理念, 否則會不信任學校

理念呢樣嘢唔係咁虛無嘅,學校有教育理念,公司亦有營辦理念。

有啲學校完全以成績為主,有啲學校睇成績之餘亦注重全人教育,細心觀察可以分得出來。

個人認為:如果當一位小朋友小學能力十分好,學習吸收能力高,進入採用全人教育或多元智能理念嘅的學校, 佢嘅發展會大得多。

聖公會的教育政策,使命宣言,目標及願景,核心價值,落實等等。

http://www.hkskh.org/content.aspx?id=43
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

天主教學校可能是香港最多學校的辦學機構

https://catholic.org.hk/天主教教育/
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

從一間學校既教育理念可以了解到佢對學生既方針.  學校功課多少, 學習範圍, 功課形式, 課外活動目標, 要求學生學習態度...當然, 有D學校唔多著重教學理念, 會簡單把相類似的學習模式, 套到本校內.  家長仔細, 係可以留意到既.

例如當時報小一簡介會, 我聽了不同學校, 對語文既培育, 有的學校資源充足, NET夠多; 有的是著重培養閱讀興趣/風氣; 有的是增加用英語的活動; 有的是語文拔尖補底的計劃; 仲有的是教高一年的課程.

就用教高一年語文做例子, 我係有迷思,  點解要教高一年?

1. 高一級學生既英文, 係咪比低一級好D?
但是除左識多D Vocal / tenses...始終, 語文係要浸...多方面用, 不是用程度去定高低.

2. 學校教高一級, 學生怎配合?  
a. 學校假設收到小一既都係叻學生?
b. 學校有絕技...我當時真係想問下佢有物plan?
c. 船到橋頭自然直?
d. 家長你自己搞掂, 外補啦?
(呢個係一個方案, 學校理念係可以睇到教學/家長責任擺放比重既).

聽完簡介會, 可能好多家長會好滿足, 因為子女好似日後的英文總比同級朋友"高".  但是, 我真係被"卡"住左, 除了呢個語文部份, 學校介紹好多假期去外地遊學, 又有博士/碩士的年度教育交流會....但我都係找尋唔到個根源, 即點Support? 有點高大空既感覺.

加樂爹 發表於 22-8-16 14:00
從一間學校既教育理念可以了解到佢對學生既方針.  學校功課多少, 學習範圍, 功課形式, 課外活動目標, 要求 ...
高大空.可能係 marketing, 針對'優質需要'的客戶提出的.

加樂爹 發表於 22-8-16 14:00
從一間學校既教育理念可以了解到佢對學生既方針.  學校功課多少, 學習範圍, 功課形式, 課外活動目標, 要求 ...

所以我多數不太重視學校講甚麼,看他們做甚麼和結果是甚麼。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 stillgood20 的帖子

係喎, 你提醒左我, 換個角度, 教育係一個Product.
唔係話學校本身商業化, 而係真係有好多家長要求呢類型教育.

如果屋企有錢, 預好多budget 之後都去外國讀.
係唔需要考慮中小學實際硬塞幾多知識, 為排名去競爭.
亦唔會玩DSE, 反而IB更加實際.

呢間學校所以有IB報, 係Marketing positioning 計算過既.

係呢個角度, 家長都要了解自己取態, 同學校理念相符.

天外之人 發表於 22-8-12 14:46
在某些話題提起"理念",這個字十分玄及虛幻,理念係學校比到學生,還是老師比到學生?若果是學校,咁是否所有老 ...

在某些話題提起"理念",這個字十分玄及虛幻,理念係學校比到學生,還是老師比到學生?若果是學校,咁是否所有老師都跟學校相同理念? 其他國家所有不同學校是否都有這樣所謂的理念?  
當一位小朋友小學能力十分好,學習吸收能力高,進入呢啲所謂同理念或不同理念的學校,是否真係會有兩種不同效果嗎?有否已解脫孩子學習生涯的家長講講

Xxxxxxxxxx

自己只有一孩,無法用具體經驗答覆入讀同理念或不同理念的學校後,有否產生兩種不同效果。以下是我個人選擇,回頭看,是十分慶幸當初的堅持。

1)最怕去參觀學校,或看學校網頁,校長努力吹噓畢業生的成績,入讀高等學府比例云云.......我比較相信有麝自然香。在家我已經經常給女兒畫大餅,學校有餅也吃不下,謝過。
2)一定認真揀一所理念接近的學校,不用相同,畢竟事無完滿,人無完人,只要大方向正確,所有枝節差異,都是正常的,教學相長,家長有機會向認知以外--偷師。
3)曾經有位小學校長表示,學校圖書館,可窺學校高度的法則之一。

A) 因為女兒讀書唔錯,因此有選擇合適理念學校的本錢。
B)  因為選擇了合適理念的學校,因此讀書唔錯。

因果關係是A定B? 天曉得。

有理念可參考,但如何實踐先係實際

重視學生閱讀,咁有無好嘅藏書,有無有效嘅推廣計劃同活動?

歡迎家長參與,咁家長只可以參與家教會活動,還是可以在學校參與義工服務,有專責主任老師去統籌及帶領義工隊,如在圖書館幫忙,帶外出比賽/學同保健,協助老師辦活動,帶放學集隊等等。

親自經歷過某小學新舊校長更替,該優良傳統理念一年內就被瓦解,面目全非,當然各施各法啦。

另一種理念嘅實踐,在於重視學生能力嘅培養,還是重視以分數,派位嘅KPI 作為教育重心呢,分別會好大。

能把好教育理念實踐嘅學校,對有要求嘅家長可遇不可求,選擇係雙向,配對得宜,果效自然好啦。

咁家長無要求嘅話,睇業績就好正路啦。

傳統學校嘅優勢之一,係個教育理念唔容易因為換左校長而有大變,因為校友參與嘅影響力,好多時已跨越左家教會/校董會,到達左辦學基構嘅管理層。

信仰的教育,最唔容易觸摸,一般很容易覺得同宗教就可以,事實遠不只如此。
學校階段能看見的,最多只是提供土壤以致播種。
一點不宜過度要求。

ABC-DAD 發表於 22-8-19 22:32
有理念可參考,但如何實踐先係實際

重視學生閱讀,咁有無好嘅藏書,有無有效嘅推廣計劃同活動?

你說的幾點都很對.

學校理念與所實施的措施要配對, 有承接.
若很多的不配合, 會令家長換不著頭腦, 可能我比較負面, 我會認為學校是失職.

即是學校硬塞某些理念口號, 又或是教育措施, 但是沒有理解同消化, 怎樣完成目標!
學校本身想學生怎樣?  說差點, 他不知道, 收到好學生, 考得理想成積就最好啦....差既跟唔上既, 你地家長自已諗. 真係half sleep 呀個掌舵人, 你點推, 點要求其他教育同工, 依循什麼方向辦教育.

即係好似文主講, 若有學校一方面說在於重視學生能力嘅培養,但又比大量抄寫功課, 擔心整體KPI 成績差...咁係有點矛盾, 不過, 不能說完全有問題, 尚要家長了解學校對兩者的接納程度, 那就能更清晰明白, 為小朋友找到合適學校.

文主說傳統名校較有一致方向, 非常同意, 所以家長不用花多心思, 只要睇中佢其中一兩樣心儀特點, 就可以了.  所以, 其實有很多新的學校冒起, 他們不一定較傳統名校弱, 只是你花幾多心機去留意和了解... 當然, 出來成績, 亦都要看家長付出, 及小朋友本身的質素, 強行認為B1A>1B>1C 較好, 確實未必符合小朋友需要.