用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國每年生活費用
樓主: pccw2017
go

[英國] 英國每年生活費用  

回覆 pccw2017 的帖子

我仔學費23萬(但以入讀時計,现在可能26萬一年),同1個朋友合租1個2房單位,住宿各8萬一年,食飯生活6-7萬,一共大约40萬內。

我女學費3x萬,加埋宿舍費,40萬到。日常開支食飯等等...1年都要用50萬, 唔計機票 ..我女大學讀理科

阿仔學費2萬四(計入學年,今年2萬六),住studio flat 1萬,每月5百磅,合共4萬磅
(Manchester)

摟主: "請問下大家英國每年的生活費用(住宿+醫療+保險+食物+書薄+其他雜費等)大約係多少錢 ?"

唔知點解多數回應都鐘意加埋學費入去?

aa06 發表於 22-8-13 10:24
回覆 YuYuMother 的帖子

你女兒真係好叻,樣樣嘢自己搞掂,,想問佢煮啲咩簡單嘢食? ...

我個仔懶,一個人食煮意粉多,有時煎塊牛扒,沙律嗰 d 簡簡單單一餐。同朋友一齊煮就煮日式飯多,兩個人有時都煮兩餸。
幾個朋友一齊煮就多元化 d,通常係放假一齊煮,有個朋友煮嘢食好叻,開 P 齊齊煮都幾開心。

cow 發表於 22-8-14 12:20
摟住: "請問下大家英國每年的生活費用(住宿+醫療+保險+食物+書薄+其他雜費等)大約係多少錢 ?"

唔知點解多 ...

但分享的人有講明學費幾多,總數幾多,所以post 主把分享者講的總數減去學費,就得出大概的生活洗費。

我反而欣賞這裡的家長願意分享,你都有很好的分享呀,大家都有得著。

我一向以為我孩子兩萬三千鎊唔平,原來係差不多,好多人都係這個學費。我只知醫科和幾間頂級大學係超貴學費,我又了解多一點,多謝大家的分享。

TTEE1819 發表於 22-8-14 14:45
但分享的人有講明學費幾多,總數幾多,所以post 主把分享者講的總數減去學費,就得出大概的生活洗費。

我 ...

我地學費由第一年£2萬加到第三年£2.2萬,加幅唔算大,可以維持總支出hk$40萬一年。PG 雖然學費貴d,但舊生有discount,都係£2.4萬。

YuYuMother 發表於 22-8-14 15:37
PG學費£2.4都係平!👍

我 ...

學費加得急,有 d 非醫療科已經過三萬鎊。

pauline_c 發表於 22-8-14 15:57

吓,真呀?!
真係要再慳d洗先得,我第二條化骨龍未上大學呀。

grace.ywp 發表於 22-8-14 15:55
PG學費£2.4都係平!👍

是的,原價應2.6萬+?文科相對理科醫療科係平d…..

YuYuMother 發表於 22-8-14 16:03
是的,原價應2.6萬+?文科相對理科醫療科係平d…..

請問:
PG,係postgraduate Dip 定係Master Degree?
我都要計一計數,因為我孩子報UCAS時係揀左Bachelor n Master, UCAS無寫Master 個一年係咩學費,我當係一樣。如果貴d, 我又要預多少少錢。

有無其他家長分享下你們見到的master degree係米比bachelor degree貴?謝謝大家分享。

TTEE1819 發表於 22-8-14 16:12
請問:
PG,係postgraduate Dip 定係Master Degree?
我都要計一計數,因為我孩子報UCAS時係揀左Bachelor n ...

Master degree

pauline_c 發表於 22-8-14 15:57

請問學費是每年加的嗎?
http://hk.myblog.yahoo.com/

YuYuMother 發表於 22-8-14 16:12
Master degree

唔該哂你的資料,收到,我要預多少少錢。

bkfans123 發表於 22-8-14 16:14
請問學費是每年加的嗎?

間間大學不同,你要自己check 下你間大學及課程阿仔那間和課程不會加

我 ...

有些沒有寫包學費,也沒有寫學費幾多

cherubic 發表於 22-8-14 17:15
間間大學不同,你要自己check 下你間大學及課程阿仔那間和課程不會加

ok ,叫阿仔check下先
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 22-8-14 16:14
請問學費是每年加的嗎?
我仔上年的學費係£34K, 今年加到£35K, 每年都會加!

大學3年£90,000全包有找
god bless you