用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園是一間怎樣的幼稚園? ...
go

請問保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園是一間怎樣的幼稚園?

我仔仔2歲多 住紅磡附近 今年報讀K1 主要搵津幼想了解多啲保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園資料,
是否一個好選擇?

1. 師資優良?有愛心?能關顧所有小朋友嗎?
2. 課程深淺?
3. 疫情中如何維持停課不停學?
4. 家校合作?

多謝你多享

我都想知道課程深淺,睇過之前d討論,比一般學券學校深d,但都係好幾年前嘅討論,唔知而家情況點樣

回覆樓主:

前2年仔仔畢業,我覺得學校語境好好,因為大部份時間都係英文,老師有愛心,學校搬左去新校舍之後環境更好。卷校黎講係非常好。

ningfuly 發表於 22-10-13 09:48
前2年仔仔畢業,我覺得學校語境好好,因為大部份時間都係英文,老師有愛心,學校搬左去新校舍之後環境更好 ...

之前有睇過d討論區講,K3會開始教小一英文,請問知唔知道而家仲係唔係?定係改左啦?

回覆樓主:

我仔仔讀個時已經唔係,不過我覺得中英文都夠上小一,係數學偏淺。

ningfuly 發表於 22-10-13 11:32
我仔仔讀個時已經唔係,不過我覺得中英文都夠上小一,係數學偏淺。

如果考直私,你覺得係唔係都要外補下或者自己再教?但我見升小學都有唔少係直私,資助小學嘅都係唔錯嘅小學

DYDY2323 發表於 22-10-13 11:45
如果考直私,你覺得係唔係都要外補下或者自己再教?但我見升小學都有唔少係直私,資助小學嘅都係唔錯嘅小 ...

我覺得呢樣野就都睇本身家長要求,我地個年,我自己就有再外補下英文。考直私要求都高,所以都應該要補補

ningfuly 發表於 22-10-13 11:49
我覺得呢樣野就都睇本身家長要求,我地個年,我自己就有再外補下英文。考直私要求都高,所以都應該要補補
...

我以為會需要外補數學同埋中文,因為好似語境都幾好,其實係唔係通常k2-k3小朋友簡單英文溝通都無問題?不過可能要外補Phonics?

睇左升小成績,以券幼黎講簡直100分,好過唔少私幼添啦。好奇點解券幼都可以做到好語境

Jean1769 發表於 22-10-13 13:13
睇左升小成績,以券幼黎講簡直100分,好過唔少私幼添啦。好奇點解券幼都可以做到好語境
...

其實佢除左中文之外真係全英文,有2個班主任,一中一英。暑假又有好抵玩既課外活動參加。

ningfuly 發表於 22-10-13 19:30
其實佢除左中文之外真係全英文,有2個班主任,一中一英。暑假又有好抵玩既課外活動參加。
...

聽落好吸引。點解其他券幼做唔到

Jean1769 發表於 22-10-13 19:36
聽落好吸引。點解其他券幼做唔到

咁可能保良局本身資源好好。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... display&fid=475

作為學卷幼稚園,譚歐陽比較突出就是
1. 一外籍一本地老師(其實係私幼來說,好普及)
2. 同學比例都係幾乎一外籍一本地(好多私幼一係大部分本地人,一係大部分外籍)

免費幼稚園來說,冇幾個比譚歐陽剛好(如果利用得上優勢的話)
但是比譚歐陽好的私幼就多的是。。

Yoyo0705 發表於 22-8-12 01:23

想問下你係唔係都未收到interview 時間?

DYDY2323 發表於 22-10-21 20:07
想問下你係唔係都未收到interview 時間?

留意今年轉左新校長

My-jade 發表於 22-11-2 22:47
留意今年轉左新校長

知唔知新校長好唔好?

新校長系以前將軍澳間音樂幼稚園校長。