用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 點解大學轉科咁難?
go

點解大學轉科咁難? [複製鏈接]

明明sem 1巳讀得唔好,唔啱讀,問咗學校冇得申請轉,只好勉強繼續讀和漫長的等待,但成績又唔好,心情又唔好,硬拖拉到五六月先可申請,交了表又要審批兩個月,到琴日DSE派晒位啦先真正拒絕要求!

本身以IB成績non jupas入,係咪行錯了應該先quit U,才再apply? 明白事實改變不了,但希望末來再有人non-jupas入U但想轉科就不好跟我囡一樣行怨旺路又一無所獲了

同班(emoji)走又成功的是先quit U,用DSE成績再jupas,成功入A1科

兩個例子大學GPA唔過3,但中學成績都好。

10    0    0    0

回覆樓主:

piyohk 發表於 22-8-11 22:53
N年之前,香港同一大校轉學系,那怕你成績比新生強,機會都是低,甚至係「0」(估計現在都係一樣,資源管理 ...

可能係,所以同學仔先退學,再申請就沒佔用資源了,而且他連大學成績也沒報上,只提DSE成績,可能有打折但俾人感覺不一樣,最後亦順利再次入到大學的心儀科目。

但如先退學,從新以IB/AL再次non-jupss報轉科轉校,例子唔多,上網查唔到,問學校又冇人清楚,連想校內轉科academic adviser也不清楚真正程序,花了段時間才搞掂⋯⋯結果當然不似預期。

只怪當初沒認清興趣和能力,又多心,手執七八九個offer,結果選了個最不適合的。

plumdeer 發表於 22-8-11 15:12

明明sem 1巳讀得唔好,唔啱讀,問咗學校冇得申請轉,只好勉強 ...

轉其它大學得唔得?
我仔POLY 讀緊PT , 他有同學由CU 轉過來,這位同學系先QUIT U, 然後再報,佢DSE成績好好,PHY CHEM BIO MATHS  都5**。

又有同學SEM 1就QUIT 左,因為想轉放射。

2個例子都係先QUIT U,下個年度再報大學。

好似quit 再reapply 要快,過了1/2年可能不能重用太久之前的公開考試成績再報

October. 發表於 22-8-12 11:22
轉其它大學得唔得?
我仔POLY 讀緊PT , 他有同學由CU 轉過來,這位同學系先QUIT U, 然後再報,佢DSE成績好 ...

係,所以我就係話,如果公開考試成績好,就應先quit U, 再申請,就不會被大學的成績和身份所拖累。

ratafan 發表於 22-8-12 12:05
好似quit 再reapply 要快,過了1/2年可能不能重用太久之前的公開考試成績再報
...

所以我有concern,公開試過咗兩年,唔可以再gap year一年去再博再申請。香港的大學好難搵相關資訊。

plumdeer 發表於 22-8-12 13:28
所以我有concern,公開試過咗兩年,唔可以再gap year一年去再博再申請。香港的大學好難搵相關資訊。
...

你可能要問之前中學的counsellor是否仍然可以幫手寫reference. 因為application要有reference才能complete,同時可了解是否用已過了2年的result 再報,但若孩子巳比同學大2年,佢可以接受嗎?孩子自己意願最重要⋯

...

純以DSE成績再報JuPas考另一個學系叫rejupas。rejupas=jupas截止是12月頭. rejupas者不能正享用資助大學,所以要quit U.

以非DSE成績報大學是Non JUPAS,是你女第1次報大學咁。Non JUPAS 無要求考生quit U。不過non jupas都應會consider你女呢兩年做過甚麼,nj本身理論上不是純以成績consider入學。

...

gap year並不等同quit U. rejupas者status不能是gap year. 但你女根本不是rejupas, 所以不用gap year都可報NJ
‹ 上一主題|下一主題