用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 esf vs kcis
樓主: Forbb
go

[小學] esf vs kcis   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 22-8-29 09:23
愛爾蘭、意大利、猶太裔同中亞、中東嘅人亦好重視家庭關係嘅。

孝順由上而下?我估係香港近年習非成是,把 ...

或者有人正要推動君臣,父子,兄弟這些階級觀念,就好似君要臣死,臣不得不死之類。

poonseelai 發表於 22-8-29 10:48
或者有人正要推動君臣,父子,兄弟這些階級觀念,就好似君要臣死,臣不得不死之類。
...
大概率想多了,「有人要」/「要有人」走這種方向,可能比返祖還要幼稚。
做後室創作發展自己元宇宙?能賣錢的話可能會有巿場

Radiomama 發表於 22-8-28 22:32
家家有本難念的經。

不過,不要把「外國」和「中國/華人」太典型化。有些價值觀和信念是可以互相欣賞的。 ...
實際,Rmama 說得有道理中外都差不多,傳統家庭關係不外乎敬老愛幼啫。

環境不同,表達方式有別,就如此。

poonseelai 發表於 22-8-29 10:48
...

你寫的是本是倫理關係,說成階級觀念就有點自動跑偏的感覺。
但姓董那位歷史人物獨尊儒術,在那個背景確實是有君臣共治天下的動機,但那是歷史了。

我就不往這方向加柴火了。

Forbb 發表於 22-8-11 10:09
我有次聽講座,嗰個speaker話見好多國際學校嘅小朋友都成為咗不肖子,咁所以我就有少少囉擔心. 唔知其他讀 ...

嗰個乜嘢講座嚟㗎 ?
證明Critical thinking 真係好重要,建議更加要俾小朋友讀國際學校。

建議選擇esf,它的校園氣氛較 kcis更國際化,活動的選擇也比較多。品德方面,您只要引導他多結識善良有禮的同學就可以了。另外,esf 的名氣和升學穩定性始終更勝一籌,日後您囝囝出類拔萃想轉去 cis/gsis等也更容易。
希望幫到您!

回覆樓主:

https://www.####.com/751494/本地升學/小學/福建附小-開學孝道禮-剪指甲-揼骨-奉茶/

油塘直資小學福建中學附屬學校,新學年推出全新的「孝道」主題活動,校方趁今日開學禮,邀請了約60位學生家長到學校,與子女一同參加,讓學生與家長進行不同的孝道任務,包括學生幫其父母「揼骨」按摩、為父母剪指甲,以及向父母奉茶。

福建中學附屬學校校長徐區懿華表示,「孝道主題活動」屬3年國際文化視野項目中的其中一項,她認為,中華傳統文化中,孝為百德之首,惟而這一代的父母普遍非常疼愛子女,甚少向他們教導「孝順」的傳統觀念,她建議父親應教導子女孝順母親,母親應教導子女孝順父親,而父母本身更應以身作則,一同教子女孝順長輩。她希望,藉著「孝道」主題活動喚醒大家對此的關注,透過熟讀《孝經》,重新探索孝道在品德價值中的重要性。

原來依家真係有local school 會咁樣傳遞孝道,真係有趣。

回覆 SISian 的帖子

hello! 介唔介意分享多少少點解怕KCIS? 真心感激!

Radiomama 發表於 22-9-1 16:42
https://www.####.com/751494/本地升學/小學/福建附小-開學孝道禮-剪指甲-揼骨-奉茶/

油塘直資小學福建中 ...
有一次在朋友面前教自己小朋友讀我既英文名, 我朋友見到話, 佢小朋友仲未知自己媽媽叫咩名 (3歲), 因為佢唔想小朋友直呼佢個名, 之後就唔會再叫佢媽咪, 佢叫我唔好咁教

supervi 發表於 22-9-3 10:24
有一次在朋友面前教自己小朋友讀我既英文名, 我朋友見到話, 佢小朋友仲未知自己媽媽叫咩名 (3歲), 因為佢唔 ...

我仔一直叫mom or mami, 佢啲同學叫我Auntie xx; 佢哋都係有樣學樣,屋企大人點教、佢哋就點學。

Radiomama 發表於 22-9-3 15:47
我仔一直叫mom or mami, 佢啲同學叫我Auntie xx; 佢哋都係有樣學樣,屋企大人點教、佢哋就點學。
...

哈哈,我仔個同學直程同我熟到直呼我個名,我又冇乜所謂喎,只要說話內容禮貌就好,稱呼是其次

我覺得我朋友係有點多慮喇, 小朋友其實好醒, 識得分, 唔通佢會跟我叫左爸爸做 "老公" 咩
‹ 上一主題|下一主題